We mogen op vakantie in het buitenland
Premier Rutte: ‘Reis wijs’

Het hoge woord is eruit: vanaf 15 juni mogen we weer naar het buitenland. ‘Code Oranje’ verandert voor twaalf vakantielanden naar ‘Code Geel’. Tot die datum is nog steeds het dringende advies om alleen naar het buitenland te reizen indien strikt noodzakelijk.

Vanaf 15 juni versoepelen de regels voor twaalf vakantielanden naar ‘reis wijs’. Aldus premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van 3 juni.‘Reis wijs’ geldt voor twaalf vakantielanden, waaronder Duitsland, Italië en Kroatië. Voor landen als Spanje, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland wordt tussen 15 juni en 15 juli een versoepeling van de regels verwacht. Voor Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk blijft een negatief reisadvies gelden.

‘Niet zonder risico’
Code Geel staat overigens nog niet voor vrijheid-blijheid: van Nederlanders wordt verwacht dat ze zich dagelijks informeren over de coronasituatie in hun vakantieland en, zo benadrukte Rutte: ‘reizen is niet zonder risico, want er zijn hoe dan ook onzekerheden’, aldus de premier. “Als er ergens een grote uitbraak is, kan het geel zomaar Code Oranje worden in dat land. Dan moet je twee weken in thuisquarantaine na terugkeer in Nederland.” Rutte benadrukt vakantiegangers zich goed voor te bereiden. “Ga wijs op reis. Zorg dat je de regels in het land van bestemming kent. Je reist op eigen risico – er wordt niet gerepatrieerd.”

Bron: NOS.nl

Oostenrijk en Zwitserland
Reizen naar bijvoorbeeld Kroatië of Italië is overigens niet zonder hindernissen. Om er te komen zul je door Zwitserland of Oostenrijk moeten reizen. Die landen staan nog niet op het Code Geel-lijstje van Mark Rutte. Voor die landen volgt pas na 15 juni een beslissing of Code Oranje wordt versoepeld. Op de website van de ANWB valt te lezen dat de grens Duitsland-Oostenrijk nog slechts beperkt open is en dat je – om Oostenrijk binnen te komen – een medisch document moet kunnen tonen met een negatieve uitslag van een coronatest, dat niet ouder is dan vier dagen. Het document – te downloaden op www.nederlandwereldwijd.nl – mag niet ouder zijn dan vier dagen, aldus de ANWB-website. De doktersverklaring is echter niet nodig als je op doorreis bent.

Camping Vidor

Campingreservering
Andere bronnen melden dat je aan de Oostenrijkse grens een campingreservering moet overleggen om te bewijzen dat je op doorreis bent naar een camping in bijvoorbeeld Kroatië of Italië. Ook zou je geen tankstops mogen maken in Oostenrijk. Een campingreservering helpt ook bij eventuele grenscontroles in Italië, bevestigt ook Christine Pezzei van Camping Vidor, in de Italiaanse Dolomieten. “Officieel is zo’n reservering vanaf 15 juni niet nodig, maar niet elke politieagent zal op de hoogte zijn van de laatste regels.” Camping Vidor opent op 19 juni, sommige andere campings, zoals camping Al Sole aan het Lagi di Ledro en diverse campings aan het Gardameer zijn recent weer open voor toeristen. “Sanitairgebouwen op Italiaanse campings mogen ook gewoon open”, vertelt Christine Pezzei. “Als er te weinig ruimte is, worden de tussenliggende douches of wasbakken gesloten zodat er voldoende afstand kan worden gehouden”, aldus Christine. Door lokale regels zijn op sommige campings minder staanplaatsen beschikbaar om voldoende afstand tussen campinggasten te garanderen. Die regel zal in de komende weken waarschijnlijk worden versoepeld, vermoedt Christine Pezzei.

Handige sites om je reis voor te bereiden zijn nederlandwereldwijd.nl, rijksoverheid.nl, www.anwb.nl en de reis-app van het ministerie Buitenlandse Zaken. Ook heeft de Nederlandse overheid een informatienummer waar je terecht kunt met vragen over het coronavirus: 0800 – 1351.

 

Recommended Posts