De meestgestelde vragen over
corona & kamperen

Per 1 april start traditioneel het kampeerseizoen, maar door het coronavirus is alles anders. Het kabinet heeft de coronamaatregelen verlengd tot 28 april en er zijn nog geen garanties voor de periode erna.
Reizen wordt ernstig afgeraden om zo de verspreiding van het virus te minimaliseren. Maar die kampeervakantie komt er toch echt weer aan, uiteindelijk. We zetten de belangrijkste vragen op een rij, inclusief handige websites waar je de laatste stand van zaken kunt checken. Want in deze rare tijd kunnen regels en adviezen per dag veranderen.


Ik heb een caravan/vouwwagen/camper gekocht – gaat de aflevering nog wel door?
Jazeker. In principe zijn bijna alle kampeerbedrijven geopend. Ze hanteren de richtlijnen van het RIVM: er worden geen handen gegeven, verkoopadviseurs en receptiepersoneel houdt anderhalve meter afstand, er wordt vaker schoongemaakt. De meeste werkplaatsen zijn normaal geopend en uw caravan, camper of vouwwagen kan daardoor gewoon worden afgeleverd. Kom bij voorkeur alleen en verplaats de afspraak indien u snottert of andere gezondheidsklachten heeft. Nu ophalen heeft als voordeel dat je straks, als we weer op pad mogen, ook direct kunt vertrekken. Dealerbedrijven verwachten grote drukte bij aflevering zodra de coronaperiode voorbij is. Informeer bij je kampeerbedrijf als u verder nog vragen heeft.

Ik heb een afspraak voor een onderhoudsbeurt – gaat dat nog wel door?
Ja, daar is bij de planning van werkzaamheden zelfs rekening mee gehouden. De meeste kampeerbedrijven zijn gewoon geopend en dat geldt ook voor de werkplaatsen. De ontvangst gaat wel ietsje anders: koppel uw caravan of vouwwagen af op de daarvoor aangewezen plaats. De meeste kampeerbedrijven hebben een balie waar u de sleutels kunt afgeven met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Klaar terwijl u wacht is helaas niet meer mogelijk omdat wachtruimten op last van de overheid zijn gesloten. Een aantal bedrijven heeft een speciale haal- en brengservice ingesteld. Infomeer vooraf bij uw kampeerbedrijf naar de mogelijkheden.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief met leuke campaings, kampeertips, vakantieregio’s en de laatste nieuwtjes over kamperen.

[mk_button dimension=”flat” size=”medium” url=”https://www.camp-to-go.nl/inschrijven-nieuwsbrief/” align=”center” bg_color=”#9fc937″ btn_hover_bg=”#252525″]INSCHRIJVEN[/mk_button]

Ik overweeg de onderhoudsbeurt te annuleren in verband met de corona-situatie; kan dat?
In principe raden we het af om de onderhoudsbeurt te annuleren, immers: de coronaperiode gaat uiteindelijk voorbij en uw kampeermiddel is dan tiptop in orde voor uw eerstvolgende vakantie. Kampeerbedrijven verwachten grote toestroom wanneer de coronaperiode voorbij is. Het risico bestaat dat u dan onderaan de wachtlijst komt terwijl u dat nú juist voorkomt: u kunt straks meteen weg met uw tiptop onderhouden kampeermiddel. Nog vragen? Overleg met uw kampeerbedrijf.

Is de kampeerwinkel nog geopend?
Bijna alle kampeerbedrijven zijn normaal geopend. De RIVM-maatregelen worden strikt gehanteerd, maar u bent van harte welkom in de shops en in de showrooms. De medewerkers geven geen hand, houden gepaste afstand maar kunnen al uw vragen beantwoorden. Voor accessoires, toiletvloeistoffen en dergelijke zijn ook de webshops geopend. Een kampeerbedrijf in de buurt vind je hier.

Zijn de campings in Nederland open?
De ene camping wel, de andere niet. Burgemeesters en veiligheidsregio’s kunnen op basis van noodverordeningen campings sluiten als er onvoldoende maatregelen zijn genomen of om te voorkomen dat de capaciteit van de gezondheidszorg overvol raakt. Inmiddels zijn de campings en camperplekken dicht in de veiligheidsregio’s veiligheidsregio’s Twente, IJsselland, Noord-Holland-Noord, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Zeeland, Midden en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost en Hollands Midden (bron: NKC). In de 14 andere veiligheidsregio’s (van de 25) mogen de campings en camperplekken nog wel open zijn, mits de ‘gezamenlijke ruimtes’ dicht zijn. Zoals restaurants, zwembaden en sanitaire voorzieningen. Ook is het niet mogelijk toiletcontainers te legen of vers water in te nemen. Ook op RCN-campings zijn de openbare locaties (zoals brasserie, kinderspeelparadijs, bowling en zwembad) tot 28 april gesloten, en de sanitairgebouwen zelfs tot 1 juni. Op RCN-campings die nog open zijn kun je terecht op kampeerplaatsen met privé-sanitair.  Hier vind je meer informatie over de coronamaatregelen op RCN-campings en ook Landal heeft een interessante informatiepagina over het coronavirus. Campings die open mogen blijven kunnen overigens ook zélf besluiten om dicht te gaan. Check de website van de camping of die is geopend en welke maatregelen zijn genomen.

Zijn de campings in het buitenland open?
Dat verschilt per land of zelfs per regio en het kan per dag veranderen. Maar sommige landen hanteren zelfs inreisverboden, zoals België, waardoor je bij de grens wordt teruggestuurd. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de meest recente reisadviezen.

Ik heb een camping gereserveerd, maar ik wil annuleren. Wat nu?
Neem contact op met de camping; die hebben eigen reservering- en annuleringsvoorwaarden en die kunnen per camping verschillen. Je hebt in principe een overeenkomst met de camping en die moet je in principe ook nakomen. Annulering kan leiden tot annuleringskosten. De camping kan ook voorstellen om je reservering te verplaatsen naar een latere datum of je een voucher sturen voor het al betaalde bedrag, zodat je dat op een later tijdstip kunt gebruiken bij je volgende bezoek. De ANWB heeft een handige pagina over de corona en campings.

Ik heb een annuleringsverzekering. Krijg ik nu mijn geld terug?
Annuleringsverzekeringen bieden vaak geen dekking voor uitbraak van besmettingsziektes, zoals het coronavirus, tenzij je dit apart hebt verzekerd. De website van Independer heeft de voorwaarden van de meeste verzekeringen op een rijtje gezet.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.