De grote caravanschoonmaak

Zómertijd! Alleen het woord zorgt bij ons al voor voorjaarskriebels: de eerste kampeerweekendjes staan alweer gepland. Maar eerst: grote schoonmaak, want de caravan mag weer uit de winterstalling.

Caravanstallingen zijn er in allerlei soorten. Wie z’n vakantieknuffel bij een professionele caravanstalling stalt, is vaak al klaar met een lichte sopbeurt om het winterstof te verwijderen. Maar met een beetje pech woonde er een duivenfamilie boven je camper of caravan en voor de buitenslapers is er al helemaal werk aan de winkel om de boel weer strak & shiny te krijgen.

SPECIALE SHAMPOO
Goed om te weten is dat je camper of caravan – vergeleken met de auto – toch wel ’n beetje een diva is. Dat komt bijvoorbeeld door de laagdikte van de lak: bij auto’s is dat tussen de 80 en de 130 micron, maar bij caravans houdt dat bij 5 micron wel zo’n beetje op. Daar kun je dus niet zomaar een autoshampoo tegenaan gooien, een allesreiniger van de buurtsuper en al helemaal geen poetscleaner. Want dan heb je kans dat je door de laklaag poetst, tot op het kale aluminium. Gebruik dus speciale caravanshampoo’s uit de kampeerwinkel.

WEG MET DIE HOGEDRUKSPUIT…
Nog zo’n diva-dingetje: vaak zitten er op de caravan of camper ook nog fraaie stripings om de boel een beetje op te leuken. Daarom adviseren we om met een grote boog om de hogedrukreiniger heen te lopen. Ook de roosters van je koelkast, de rubbers bij ramen, deur en serviceluiken zullen je daarvoor dankbaar zijn. En in tegenstelling tot de snoeiharde autoramen doen wij het met kwetsbare acrylramen in campers en caravans – daarop heb je zó een kras. Hier loont dus nog het ouderwetse sop- en poetswerk, gewoon met het handje, de tuinslang, een spons en een paar zachte borstels. Met andere woorden: als je de caravan of camper gaat soppen, dan moet je dus wel rekening houden met een paar dingen…

NOOIT IN DE VOLLE ZON
Begin met het natspuiten van de caravan of camper, zodat het ergste vuil alvast een beetje kan losweken. Ramen en dakluiken heb je natuurlijk als eerste dicht gedaan. Na het natspuiten start je met het dak en daarna kun je met speciale caravanshampoo aan de slag. Je kunt niet op het dak staan, dus gebruik een stevige keukentrap. Gebruik lauw water en een zachte borstel zodat je geen krassen maakt. Spoel behandelde delen schoon met water – je wilt niet dat shampoo opdroogt, want dan krijg je vlekken. Het liefst doe je dit schoonmaakklusje dus op een bewolkte dag, of in de schaduw. In de volle zon krijg je zéker vlekken en die heb je er niet zomaar weer uit…
Na het dak volgen de zijkanten. Doe die zijkanten één voor één, ook weer met die zachte borstel.

ZWARTE STREPEN
Ramen behandel je alleen met schoon water, of desnoods een speciale ramenreiniger uit de kampeerwinkel. Vaak heb je zwarte strepen onder de ramen. Die ontstaan niet door de raamrubbers, maar door fijnstof in afdruipend regenwater. Dat fijnstof nestelt zich in de microporeuze laklaag van de caravan of camper. Om die zwarte strepen uit de poriën van de zijwanden te halen, bestaat er een speciale ‘zwartestrepenverwijderaar’ – gebruik daar dus geen huishoudmiddeltjes voor; daarmee maak je het alleen erger. Ook voor het verwijderen van hars zijn er speciale producten in de kampeerwinkel.

ZONNEBRIL
Als je caravan (of camper) schoon is, dan kun je ‘m droogzemen. Daarna kan-ie in de was – liefst in de speciale caravan- of camperwax uit de kampeerwinkel – dat is er speciaal voor gemaakt. Gebruik ook hier weer een zachte doek om de was aan te brengen en een andere schone, droge (microvezel) doek om uit te poetsen. Werk in kleine oppervlakken, zodat de was niet opdroogt want dan krijg je vlekken. Al na een paar seconden kun je de was uitpoetsen. Raamrubbers zet je in de siliconenspray (daarmee kun je meteen de voortentrail van de caravan inspuiten) en voor kunststofdelen, zoals de sierlijsten bij de wielen (of bij oudere caravans: de dissel), bestaat er speciale kunststofreiniger. Na een middagje soppen, zemen en poetsen kun je alleen nog maar met een zonnebril kijken naar je vakantieknuffel.
Veel plezier!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.