Nederland kampeert!

Wakker worden met het geluid van de vogeltjes, genieten van lokale specialiteiten in het buitenland en tóch slapen in je eigen bed: ruim drie miljoen kampeerders zweren bij kamperen. De verkoopcijfers van caravans en campers zitten in de lift en ook tijdens de eerste dagen van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs was er duidelijk veel interesse in het buitenleven.

Door het prachtige weer op zaterdag en zondag was het op de beursvloer iets rustiger. Genieten in het nazomerzonnetje gebeurde echter ook massaal op de Pop-Up City Camp, pal naast de Jaarbeurs. De gelegenheidscamping was weken van tevoren al volgeboekt, door kampeerders die met eigen camper, caravan of zelfs vouwwagen naar Utrecht kwamen.

Prijzen
Tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs vielen twee kampeermiddelen in de prijzen. Bij de caravans werd de lichtgewicht Dethleffs Coco ‘ANWB Caravan van het Jaar’ en bij de campers mocht de Summit Plus-campervan van Pössl zich ‘ANWB Camper van het Jaar’ noemen. Campervans zorgen voor een ware hausse in de camperwereld, door hun compacte afmetingen en multifunctionele inzetbaarheid. Nederland telt inmiddels 107.000 campers – een verdubbeling in tien jaar tijd.

Wereldrecord
Ook de vouwwagen is weer terug van weggeweest: in de afgelopen vijf jaar hebben nieuwe merken zich op de ’tenttrailer’ gestort, met innovatieve opzetsystemen met bijvoorbeeld luchtslangen. Tijdens de beurs werd zelfs een wereldrecord gevestigd: het opzetten van een Campooz tenttrailer, 99 keer in zes uur: omgerekend bijna 4 minuten per keer.

Dé trend tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs is luxe: lattenbodems met comfortmatrassen zijn in de caravan niet meer weg te denken, het eigen toilet behoort al jaren tot de standaarduitrusting en bij de campers is de flatscreen-tv de doodnormaalste zaak van de wereld. Sommige merken hebben zelfs een ingebouwde barbecue, die uit de campers schuift zodra je ‘m hebt geparkeerd.

Forse groei
Nederland is een kampeerland. Ruim tweederde van de Nederlanders (66 procent) heeft wel eens gekampeerd, zo blijkt uit onderzoek. In eigen land, of daarbuiten. De caravanverkopen stegen dit jaar met 6,7% ten opzichte van vorig jaar, bij de campers is dat maar liefst 22 procent. De kampeerhype gaat deze maand door, want oktober is kampeermaand bij de dealers, die deze maand soms zelfs op zondag geopend zijn. Kijk hier voor een overzicht van alle dealers in Nederland.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.