Alles wat je altijd al had willen weten over

 

Zelf stroom opwekken als je back to basic gaat

 

Stel je gaat op de bonnefooi naar Frankrijk en alle campings zitten vol. Alleen op die ene camping is nog een plekje, maar ja, dan wel zonder stroom. Of je rijdt met je camper door Scandinavië of Schotland en hebt net een fantastische spot aan het water ontdekt op een vrije camperplaats. Dan heb je geen stroomvoorziening. Misschien heb je niet eens een stroomaansluiting nodig of is een aansluiting van twee of vier ampère (460 tot 920 watt) ook voldoende, maar wat nou als de stroomvoorziening oververhit raakt? Dan is het toch handig om te weten hoe je zelf stroom kan opwekken. Hoe je dat doet? Er zijn verschillende opties. Je leest ze in deze blog.

Verschillende opties om zelf stroom op te wekken

  1. Zonnepanelen: Als je overdag op een plek met veel zonlicht bent, kun je zonnepanelen gebruiken om stroom op te wekken. Dit kan variëren van kleine draagbare panelen die je kunt gebruiken om een telefoon op te laden tot grotere panelen die voldoende stroom kunnen leveren om een koelbox of verlichting te laten werken.

  2. Draagbare generatoren: Er zijn verschillende soorten draagbare generatoren die je kunt gebruiken om stroom op te wekken, variërend van benzine-aangedreven tot zonne-energie-aangedreven. Draagbare generatoren kunnen duur zijn en je hebt brandstof nodig om ze te laten werken, dus het is belangrijk om te overwegen of dit een haalbare optie is voor je kampeertrip.

  3. Batterijen: Als je alleen stroom nodig hebt om een telefoon op te laden of een zaklamp te laten werken, dan kun je batterijen meenemen. Zorg ervoor dat je voldoende batterijen bij je hebt, zodat je ze kunt vervangen wanneer ze leeg zijn.

  4. Wrijving: Het klinkt misschien gek, maar je kunt stroom opwekken door wrijving te creëren tussen twee materialen. Dit heet piezo-elektriciteit en kan worden gebruikt om kleine apparaten zoals zaklampen van stroom te voorzien.

  5. Windturbines: Als je op een plek met veel wind bent, kun je windturbines gebruiken om stroom op te wekken. Dit kan variëren van kleine draagbare turbines die je kunt gebruiken om een telefoon op te laden tot grotere turbines die voldoende stroom kunnen leveren om een koelbox of verlichting te laten werken.

Onthoud dat het belangrijk is om verantwoord om te gaan met stroomvoorziening tijdens het kamperen en de natuur te respecteren. Kies een optie die past bij je behoeften en de omgeving waarin je kampeert.

In conclusie is stroomvoorziening een belangrijk aspect van kamperen en er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het plannen van je stroomvoorziening op de camping. Door de behoeften van jouw groep in kaart te brengen, te weten welk type stroomvoorziening beschikbaar is op de camping, te weten welk type stroomvoorziening je nodig hebt en veilig om te gaan met stroom op de camping, kun je ervoor zorgen dat je kampeertrip een succes wordt.

Nieuwste blogs