Schadepost door hagel kan oplopen tot €10.000
Wie herinnert zich nog de beelden van het Gardameer in de zomer van 2023? Ontelbare hagelstenen zo groot als pingpong- en zelfs tennisballen kwamen uit de hemel geraasd en een flinke storm trok korte tijd over het populaire vakantiegebied. De schade aan caravans, campers, tenten, vouwwagens en tenten was niet te overzien. Reparatie van hagelschade kan al gauw tot wel €10.000 kosten. Maar wat kun je ertegen doen, hoe kun je het voorkomen? 10 tips over wat te doen lees je hieronder.
Het Gardameer en de rest van Noord-Italië staan erom bekend dat het er in de zomer van tijd tot tijd behoorlijk kan spoken en dat er grote hagelstenen uit de lucht kunnen vallen. Maar ook in andere gebieden, voornamelijk in Zuid-Europa en in de bergen kan het soms flink tekeer gaan. Klimaatverandering is daar onder andere van invloed op, omdat extreme temperaturen ook tot extreme reacties in de atmosfeer kunnen leiden. Als er dan een hagelbui ontstaat, kan deze zó fors zijn dat er grote schade wordt aangericht aan je caravan, camper, vouwwagen, tent of auto. Vorig jaar zagen we bijvoorbeeld dat autoruiten en dakramen compleet doorboord werden en vakantiegangers ter plekke moesten worden geholpen met noodreparaties. Sommige gingen met vervangend vervoer naar huis. Je kunt je verzekeren tegen schade door hagel en ander noodweer en je kunt ook andere maatregelen treffen. Hieronder lees je welke.
Hagelschade: 10 tips
- Kies een andere bestemming: dit klinkt natuurlijk heel eenvoudig, maar feit is dat een aantal bestemmingen erom bekend staat dat er in de zomer vaak noodweer voorkomt. In populaire gebieden zoals Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje en Kroatië kan het flink tekeergaan, terwijl hde kans op zeer extreem weer dichterbij huis en bijvoorbeeld in Scandinavië kleiner is.
- Een hagelbestendig dak (1): vooral veel van de iets oudere caravans hebben een dak dat gemaakt is van materiaal dat niet bepaald bestand is tegen grote hagelstenen. Aluminium werd bijvoorbeeld veel gebruikt. Tegenwoordig bieden fabrikanten als Adria, Knaus, Weinsberg, Dethleffs, LMC, Eriba en Caravelair standaard een hagelbestendig dak. Dat is dan doorgaans gemaakt van kunststof en versterkt met glasvezel. Wil je zeker weten of je zo’n dak hebt? Tik er dan eens op met een muntje; als dat blikkerig klinkt, is het aluminium en als het dof klinkt, zit je goed!
- Een hagelbestendig dak (2): als er nog geen hagelbestendig dak op je caravan of camper ligt, kun je er alsnog voor kiezen. Wellicht vind je het een grote investering, maar weet dat je vaak korting krijgt op de verzekeringspremie als je eenmaal zo’n versterkt dak hebt. Uiteraard kun je ook wachten tot er een keer schade gerepareerd moet worden en dán die vervanging laten uitvoeren.
- Verzekeren tegen schade door hagel en storm: zelfs een verzekering kan geen noodweer voorkomen, maar het zorgt er wel voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over reparatie of vervanging. Bij sommige verzekeraars is hagelschade automatisch meeverzekerd en bij andere kun je het als optie selecteren. Vaak is het dan wel een vereiste dat je een hagelbestendig dak hebt, of je krijgt premiekorting in dat geval.
- Zelfs een vouwwagen verzekerd: ook voor je vouwwagen kun je een dekking afsluiten voor schade door hagel en noodweer. Bij Aveco bijvoorbeeld, zij keren ook uit bij scheuren in het tentdoek en andere schade door extreem weer.
- Let op je luifel en voortent: makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je weet dat er noodweer aankomt, draai dan je luifel in en breek de voortent af (indien mogelijk). Voor je het weet liggen die namelijk een paar kilometer verderop.
- Vervangend vervoer: zo’n extreme hagelbui is al vervelend genoeg, maar als daardoor de rest van je vakantie wordt verpest, is het helemaal een drama. Kun je niet meer gebruik maken van je caravan, vouwwagen, camper of auto? Dan is het wel zo fijn als jouw verzekeraar zo spoedig mogelijk vervangend vervoer kan regelen. Let daar dus op bij het afsluiten van een verzekering.
- Dekens mee op reis: dekens mee? Midden in de zomer? Ja, want als je naar een gebied reist waarvan je weet dat er soms noodweer kan ontstaan, kunnen die dekens goed van pas komen. Is er een hagelbui op komst, maak die dekens dan op je (kampeer)auto of caravan vast; dat kan de inslag van een mega-hagelsteen flink verzachten.
- Verzamel bewijsmateriaal: die stortbui aan het Gardameer kreeg veel aandacht in de Nederlandse media, maar soms is noodweer zó lokaal dat het de Nederlandse kranten niet haalt. Verzamel daarom zo snel mogelijk informatie uit lokale media of weerberichten, zodat je kan bewijzen dat er op dat moment ook daadwerkelijk een hagelbui overtrok. De campingeigenaar kan daar ongetwijfeld ook bij helpen.
- Maak foto’s: natuurlijk niet om de ramptoerist uit te hangen, maar wel als bewijs voor de verzekering. Zorg dat je zoveel mogelijk foto’s hebt van de schade of maak bijvoorbeeld een video waarop alles te zien is. Dat voorkomt discussie achteraf.
Wil je meer weten over het verzekeren van jouw caravan, vouwwagen of camper? Check dan deze pagina.
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!