EEN CARAVAN, CAMPER OF VOUWWAGEN HUREN:

Wat kost dat eigenlijk?

Het ultieme buitenleven, genieten van de zonsondergang en wakker worden met het geluid van de vogeltjes: vakanties met een gehuurde vouwwagen, caravan of camper? Die zijn onbetaalbaar. Of: toch wel!

Een eigen vouwwagen, caravan of vouwwagen: misschien ben je daar nog niet aan toe. Of wil je gewoon ‘ns kennismaken met kamperen. Dan is huren ideaal. Ophalen, genieten en weer inleveren. De perfecte manier om te zien of zulke vakanties bij je passen. Maar wat kost zo’n vakantie eigenlijk?

DE IDEALE KENNISMAKING: HUREN

Reken voor een nieuwe vouwwagen op circa 7.000 euro, voor een gemiddelde caravan 15 mille en nieuwe campers starten bij zo’n 60.000 euro – jonge occasions vind je bij de dealer natuurlijk voor (veel) lagere bedragen. Maar als je er nog niet aan toe bent om een eigen kampeermiddel te kopen, kun je er natuurlijk ook eentje huren. Dat is een goedkope manier om kennis te maken met kamperen. Huren is bijvoorbeeld ideaal als je weinig vrije dagen hebt, als je alleen in de zomervakantie op vakantie gaat of als je het leuk vindt om steeds wat anders uit te proberen. Als kamperen echt ‘jouw ding’ is, zul je merken dat je vaker op stap wilt. In de meivakantie bijvoorbeeld, een paar extra weekendjes weg in het voorjaar, een lang weekend met de kinderen naar een pretpark, misschien nog een citytrip met z’n tweetjes of genieten van de herfsttinten aan de Moezel of in het Zwarte Woud… Voor je het weet ben je verkocht. En dan wordt het wellicht wel tijd voor een jonggebruikte vouwwagen, caravan of camper. Of misschien wel een nieuwe. We waarschuwen je alvast: kamperen is verslavender dan je denkt!

WAT KOST DAT?

Een camper, caravan of vouwwagen huren is een fluitje van een cent. Paspoort of ID-card, B-rijbewijs en je kunt op stap. Vouwwagens passen achter bijna elke auto met trekhaak, voor een caravan heb je een wat grotere wagen nodig, maar dat kan al prima met een Volkswagen Golf en zelfs achter een Mini past al een niet al te grote caravan. Voor het huren van een camper moet de bestuurder meestal minstens 21 jaar zijn en minstens een jaar rijervaring hebben. En de kosten? Die zijn goed te overzien. Vouwwagens zijn geschikt voor vakantie met twee tot zes personen, afhankelijk van de grootte. In het hoogseizoen betaal je daar tussen de 350 en 500 euro per week voor. Caravans heb je ook in allerlei afmetingen. Voor een kleintje (2 personen) betaal je een kleine 400 euro per week; voor een familiecaravan (tot 6 personen) moet je rekenen op zo’n 600 euro per week. Daar komen dan nog wel de overnachtingskosten van de camping bij – reken op 35 euro per nacht. Ga je met de camper op stap, dan kun je het zo gek maken als je wilt. Een compacte camper huur je vanaf 750 euro per week in het hoogseizoen, maar voor een grote kun je ook het dubbele kwijt zijn. Maar dan nog ben je goedkoper uit dan met een chaletje of stacaravan. Een overnachting op speciale camperplekken is vaak gratis en op de luxere camperplekken betaal je maximaal 20 euro. Tip: buiten het hoogseizoen liggen de huurprijzen aanmerkelijk lager.

AANVULLENDE KOSTEN

Als je gaat huren, betaal je een waarborgsom aan de verhuurder – dat bedrag krijg je terug als je de vouwwagen, caravan of camper schoon en onbeschadigd inlevert. Sommige bedrijven hanteren een bedrag voor de eindschoonmaak – bij andere verhuurders is dat bij de huursom inbegrepen. Bij campers heb je meestal een vast aantal kilometers per week ‘vrij’. Daarboven betaal je een bedrag per kilometer. Bij vouwwagens en caravans maakt het niet uit hoeveel kilometers je rijdt. Tolgelden en brandstof zijn uiteraard ook voor eigen rekening.