CAMPINGS VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

Kamperen is een heerlijke manier om te genieten van de natuur en echt even weg te zijn van de dagelijkse routine. Maar wat nou als je een beperking of en handicap hebt? Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden, maar gelukkig is er in Nederland en Europa  een gevarieerd aanbod aan campings te vinden waar kamperen voor mensen met een beperking goed mogelijk is. In samenspraak met Ieder(in) (voorheen: Gehandicaptenraad) stellen ANWB en ACSI jaarlijks een lijst op met campings die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Deze campings voldoen allemaal aan een aantal basisvoorwaarden die zorgen voor een succesvolle en veilige kampeerervaring voor beperkte kampeerders. 

Eisen aan camping geschikt voor mensen met een beperking

 

Als je als beperkte kampeerder op zoek gaat naar een geschikte camping dan moet deze aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld de toegankelijkheid. Zo moeten er goede verharde paden zijn die rolstoelvriendelijk zijn. Ook de entree, de receptie, de campingwinkel en het restaurant moeten toegankelijk zijn voor personen met een beperking. Bijvoorbeeld met helling of een lift zodat je er met een rolstoel kan komen. 

Een ander belangrijk punt is dat het sanitair geschikt moet zijn voor personen met een beperking. Zo is het fijn als er aangepaste toiletten en douches zijn die ook goed bereikbaar en toegankelijk zijn met een rolstoel of een rollator. 

Overige voorzieningen

 

Naast dat de kampeerplaatsen groot genoeg en vlak moeten zijn zodat ook de beperkte kampeerder er goed kan komen, is het ook belangrijk dat de toegang tot het zwembad voor een persoon met een beperking geschikt is. Sommige campings bieden zelfs activiteiten aan die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelwandelen, fietsen of aangepaste watersportactiviteiten. Enkele van de geselecteerde campings bieden extra assistentie aan in de vorm van personeel dat kan helpen bij het in- en uitladen van de auto.

Neem vooraf contact op

 

Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met de camping om je specifieke behoeften te bespreken en eventuele vragen te stellen. Zo ben je er zeker van zijn dat de camping aan jouw verwachtingen en vereisten voldoet. 

Best beoordeelde campings voor mensen met een beperking

We hebben voor Nederland, België, Frankrijk en Duitsland de beste beoordeelde campings (volgens de ANWB en de ACSI) voor mensen met een beperking op een rij gezet zodat jij, met de juiste voorbereiding, kan genieten van een plezierige en comfortabele kampeerervaring.

Campings in Nederland

Campings in Frankrijk

Campings in België

Campings in Duitsland