Kamperen in Nederland

Ontdek de mooiste plekken in Nederland

Kamperen in Nederland is en blijft populair. Het CBS becijfert dat jaarlijks zo’n 3,6 miljoen mensen één of meer nachten op een Nederlandse camping overnacht. Weekendjes weg, de meivakantie en natuurlijk de zomer: er is altijd wel een plekje te vinden op de camping.

Verrassingen om de hoek

In Nederland is altijd een hoop te beleven. Wil je lekker rondstruinen op een lokale boerenmarkt, een lekkere boswandeling maken? Bruin worden op het strand, uit je dak gaan op een festival of cultuur snuiven in een museum? In Nederland kan het allemaal. Als je op één van de vele campings in Nederland neerstrijkt, is de natuur nooit ver weg. En wat dacht je van de steden? Amsterdam heb je natuurlijk al gezien, maar ga dan eens voor één van de minder bekende vestingsteden, waar je onze geschiedenis op een bijzondere manier beleeft.

Een paar voordelen van kamperen in Nederland:

  • Geen lange reistijden
  • Prachtige, onbekende (!) plekken en natuur
  • Geen ingewikkelde taalbarrières
  • Kinderen maken gemakkelijk vriendjes
Nederland Fietsland

NEDERLAND FIETSLAND

Dat Nederlanders graag fietsen is algemeen bekend. En als je de Nederlandse natuur en fietsroutes kent, dan is dat ook niet zo gek. Populaire bestemmingen zijn de Noordzeekust, de Veluwede Zeeuwse eilandenFriesland en de Waddeneilanden en daar vind je volop campings om lekker te relaxen. Fietsliefhebbers kunnen overal terecht, zoals in het Overijsselse Vechtdal: het gebied rond Ommen staat bekend om z’n prachtige fietsroutes door loof- en naaldbossen en leuke dorpjes. Langs de rivier de Vecht en in de bossen vind je een grote hoeveelheid campings waar je de pootjes van je caravan kunt uitdraaien of een tentje kunt opzetten.

MEREN, RIVIERTJES EN DE ZEE

Met 523 kilometer kustlijn is Nederland een paradijs voor strandliefhebbers. Waterliefhebbers komen ook volop aan hun trekken op de Randmeren, de meren in Friesland, de Wadden of, om nog maar een voorbeeld te noemen, de Biesbosch: in alle stilte peddel je met een gehuurde kano door smalle slootjes. De stilte ontdek je ook met een zeilbootje op de Grevelingen of in een sloepje op de Friese meren. Maar dan hebben we het nog niet eens gehad over al die mooie fietsroutes in Nederland. En altijd is er wel een camping dichtbij.

Kamperen in Nederland
Kamperen in Nederland

Nationale Parken

Door alle fileberichten op de radio zou je bijna vergeten dat er in Nederland bizar veel natuurschoon te ontdekken is. Er zijn maar liefst twintig Nationale Parken, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken en genieten van de natuur. Veel populaire campings in Nederland liggen in, of vlakbij die gebieden. Denk aan de Sallandse Heuvelrug (Overijssel), de duinen van Texel, de Kalmthoutse Heide (Noord-Brabant), Zuid-Kennemerland (Noord-Holland) en de Alde Feanen in Friesland.

5 tips voor een uitstapje in Nederland

1. HAVENSTADJES AAN HET IJSSELMEER

Volendam, Marken, Edam en Monnickendam zijn eeuwenoude havens die hun rijkdom hebben vergaard met handel en visserij. Nog altijd leggen er heel wat bootjes aan en sommige mensen lopen zelfs in klederdracht.

2. DELTAWERKEN

Onze waterwerken zijn echt iets om trots op te zijn. Ontdek de Oosterscheldekering die zorgde voor het ontstaan van Nationaal Park de Oosterschelde en bezoek het Watersnoodmuseum in Zeeland.

3. KINDERDIJK

Het leuke aan Nederland is dat zowel de steden, als de dorpen, als het platteland allemaal een eigen karakter en eigen bijzonderheden hebben. Zo zijn de molens van Kinderdijk over de gehele wereld beroemd – die moet je dus zelf ook een gezien hebben.

4. GROTTEN VAN VALKENBURG

Ooit was het een tropische krijtzee, maar 70 miljoen jaar later herinneren alleen de mergelgrotten van het Limburgse Valkenburg nog aan die periode. Onder Zuid-Limburg kronkelt een 250 kilometer lang gangenstelsel waar je kunt ‘grotbiken’ en zelfs lasergamen.

5. KLIMBOS

Een dag vol plezier voor het hele gezin: daarvoor kun je terecht in een van de vele klimbossen in ons land. Je gaat langs touwladders, over evenwichtsbalken, klautert door klimnetten en slingert van platform naar platform. Uiteraard ben je goed gezekerd en er zijn instructeurs aanwezig om jouw veiligheid te garanderen.

Nederlandse camping van het jaar winnaars

Binnen Europa draaien Nederlandse campings mee in het topsegment. De ANWB heeft een jaarlijkse verkiezing ‘Camping van het Jaar’, voor alle campings in Europa. Een greep uit de Nederlandse prijswinnaars:

Camp to Go - schrijf je in voor de nieuwsbrief fv

ALTIJD OP DE HOOGTE

Direct op de hoogte worden gesteld van alle ins en outs op kampeergebied?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Camp to Go!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.