Caravan onderhoud, naar de dealer of zelf doen?

Met goed onderhoud aan je caravan voorkom je onaangename verrassingen onderweg. Breng ‘m daarom eens in de twee jaar – of bij intensief gebruik: jaarlijks – naar de caravandealer voor een Bovag onderhoudsbeurt. De caravan wordt gecontroleerd op ruim 60 punten, waaronder de remwerking, vochtinwerking en het afpersen van de gasleidingen. Onderdelen worden gerepareerd of vervangen als dat nodig is. Zo’n grote onderhoudsbeurt van de caravan kost rond de 200 euro; een prima investering in de veiligheid van je caravan. Sommige merken verlangen een jaarlijkse inspectie om aan de garantievoorwaarden te voldoen – check dat even in het instructieboekje van de caravan.

Leeftijd caravanbanden

Caravanbanden verslijten nooit door het rijden; daarvoor worden ze simpelweg te weinig gebruikt. Ze verouderen echter wel, waardoor droogtescheurtjes ontstaan die vervolgens klapbanden kunnen veroorzaken. Rij niet met caravanbanden die ouder zijn dan zes jaar – sommige verzekeraars keren niets uit bij een ongeval als de banden ouder zijn. De leeftijd van caravanbanden kun je herleiden aan de hand van de DOT-code op de zijkant: DOT 3213 betekent dat de band geproduceerd is in week 32 van jaar 2013.

Controle van gasslangen

Bij caravancontroles tijdens de jaarlijkse vakantie-uittocht constateert de politie altijd dezelfde mankementen: overbelading, verouderde caravanbanden, haperende verlichting en… gasslangen die ‘over de datum’ zijn. De ANWB adviseert de oranje gasslangen elke 4-5 jaar te vervangen – het productiejaar staat op vind je op de slang. Controleer ze tussentijds zelf op beschadigingen en scheurtjes. Geknikte slangen meteen vervangen. Voor de kosten hoef je dat niet te laten. De drukregelaar die je op de gasflessen schroeft, vervang je elke tien jaar.

caravan onderhoud

Vochtmeting en garantie

Sommige fabrikanten gebruiken houten frames in wanden, daken en vloeren, maar steeds meer merken stappen over op kunststof en innovatieve lijmmethoden. Daardoor kan een waterdichtheidsgarantie worden gegeven tot maar liefst 12 jaar. Voorwaarde is wel dat zo’n voertuig elk jaar een vochtmeting ondergaat. Daarbij wordt de caravan/camper op dertig punten gecontroleerd – bij ramen, deuren, dissel en de hoeken van de camper of caravan. Zo’n controle kost bij de caravandealer circa 50 euro.

Zelf de caravan onderhouden

Naast het tweejaarlijkse bezoek aan de caravandealer kun je natuurlijk ook zelf aan de slag voor het caravanonderhoud. De gasslang met een sopje controleren op lekkages bijvoorbeeld, maar ook of de ventilatieopeningen in de dissel, de koelkast en de kachel niet verstopt zitten met stof of vuil. Je kunt het rubberen ringetje van de gasdrukregelaar vervangen als dat nodig is. En binnen kun je de afdekmantel van de kachel verwijderen om erachter te stofzuigen.

Bij het onderhouden van een caravan hoort niet alleen het controleren van onderdelen, maar ook het wassen van de caravan. Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet voor het schoonmaken van de caravan.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.