Kamperen in Duitsland

Berlijn, Bratwurst, Bier en… prachtige natuur

Duitsland: het land van het Zwarte Woud, culturele superstad Berlijn, lange wandel- en fietstochten en heel veel bier en worst. Voor zowel gezinnen als ontdekkingsreizigers biedt Duitsland alles wat je zoekt. Een fantastisch land voor een geslaagde kampeervakantie.

De voordelen van kamperen in Duitsland

Veelzijdig en gastvrij: zo kun je het land van onze oosterburen gerust noemen. Duitsland puilt uit van de culturele, natuurlijke en culinaire verrassingen. Geniet van een Schwarzwälder Kirschtorte met uitzicht op glooiende groene heuvels, of zoek de levendigheid van de stad op en vergaap je aan al die fraaie architectuur. Duitsland biedt ook talloze activiteiten voor jongere kampeerders, waardoor dit een land bij uitstek is voor de hele familie. Vanaf de talrijke campings in Duitsland kun je je hart ophalen!

Wat is er leuk aan Duitsland:

  • Dichtbij
  • Afwisselend landschap
  • Gemarkeerde toeristische routes
  • Mooie campings
Kamperen in Duitsland

NATUUR EN CULTUUR

Kamperen in Duitsland is zeker een echte aanrader, zowel voor cultuur- als natuurliefhebbers. Hier maak je prachtige wandel- en fietstochten door een mooie, groene omgeving en ga je terug in de tijd in bijvoorbeeld Dresden (Romeinse overblijfselen) en wie geïnteresseerd is in geschiedenis, komt zeker aan z’n trekken in de oudste stad van Duitsland, Trier. In de hoofdstad Berlijn kijk je je ogen uit bij de indrukwekkende Brandenburger Tor uit 1788, bij restanten van de Berlijnse Muur en natuurlijk maak je even een selfie bij Checkpoint Charlie. Heel anders, maar zó mooi is het stadje Regensburg dat heel erg aan Praag doet denken. En vakwerkhuizen zie je natuurlijk overal, bijvoorbeeld in stadjes langs de Moezel, zoals Traben-Trarbach. En overal vind je wel een camping om al die mooie plekken te bezoeken.

MOOIE TOERISTISCHE ROUTES

De natuur doet ook een flinke duit in het zakje om Duitsland aantrekkelijk te maken voor kampeerders. De meren van Mecklenburg-Vorpommern, de Bodensee, het Harz-gebergte en wat dacht je van het Zwarte Woud? Dat gebied bestrijkt maar liefst 160 bij 60 kilometer. Dit immense oerbos is ook het toneel geweest voor de spraakmakende sprookjes van Grimm. In dit gebied liggen veel mooie campings waar je na een flinke wandeling lekker kunt uitblazen. In heel Duitsland kun je bewegwijzerde thema-routes rijden, zoals de Sprookjesroute, de Kastelenroute, de Romantische Strasse en de Alpenroute.

Kamperen in Duitsland

Gastronomie

Qua gastronomie staat Duitsland bekend om z’n bier en worst, en niet zonder reden. Er zijn meer dan 1.300 bierbrouwerijen en in elke stad of dorp zetten ze je met trots een lokaal brouwsel voor. En wat smaakt er het beste bij zo’n koel biertje? Precies. Duitsland telt maar liefst 1.500 worstsoorten. Van de bekende Frankfurters tot de ‘weisswurst’ uit Beieren en de geroosterde worst uit Nurnberg. En daarnaast zijn er nog allerlei andere gerechten die het proberen waard zijn, zoals de ‘Schweinshaxe’ en ‘Rostbraten’ die je in bijna elke Kneipe of camping-restaurant kunt bestellen.

5 tips voor een uitstapje in Duitsland

1. WANDELEN IN DE WUTACHSLUCHT
Deze ongerepte kloof in het Zwarte Woud leent zich voor een stevige wandeling. Lunchpakketje en flesje water mee in je rugzak en op pad. Op stevige stappers, want reken ook op een paar pittige klimpartijen.

2. NATIONAAL PARK MÜRITZ
Genieten van de natuur, van overvliegende vogels, picknicken langs een beekje of misschien wel even een tukje in het gras: Duitsland telt veel Nationale Parken waar je geweldig kunt wandelen en fietsen. Zoals Nationaal Park Müritz.

3. DE BURCHENSTRASSE
Deze bewegwijzerde autoroute voertje langs de mooiste kastelen en burchten van Duitsland en als je ‘m écht helemaal wilt uitrijden, kom je uit bij Praag. Volop campings ook, langs deze mooie route!

4. BERLIJN OP DE FIETS
Ooit werd de stad gescheiden door de Muur, maar op die plek staan inmiddels futuristische gebouwen, zoals het Sony-gebouw, van glas en staal. Een leuke manier om de stad te verkennen is per fiets. Bajabikes organiseert ze met Nederlandse gidsen!

5. PER ZEPPELIN OVER DE BODENSEE
In Friedrichshafen kun je inschepen voor een legendarische tocht per zeppelin. Ooit reisden zo de rijken der aarde, tot duidelijk werd dat het niet zonder gevaar was. Inmiddels is het explosieve gas van toen vervangen en kun je veilig een tocht maken over de prachtige omgeving en de Bodensee.

De beste Duitse campings van het jaar

Van een eenvoudige gemeentecamping tot een luxe vakantiepark: Duitsland heeft zo’n 3.600 campings voor een heerlijke vakantie. Hieronder zien je een paar van de beste campings van Duitsland: campings die hoge scores en prijzen ontvingen van onder andere de ANWB:

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.