Kamperen in Kroatië

1.700 KILOMETER KUSTLIJN EN GROEN BINNENLAND

Een kampeervakantie in Kroatië betekent genieten van een azuurblauwe zee, bruin bakken onder de warme zon en genieten van de talloze mooie – en luxe – campings. Van de glooiende, groene velden van Istrië tot de meren en watervallen van Nationaal Park Plitvice. Kroatië vormt het decor van een topvakantie.

1.700 kilometer kustlijn

Kroatië heeft een kustlijn van 1.700 kilometer aan de Adriatische zee. Het land staat bekend om de vele eilanden: bijna 1.200. Perfect voor een avontuurlijke kampeervakantie met zon, zee en… eilandhoppen in de Kvarnerbaai. Dat wordt makkelijk gemaakt door de vele veerdiensten waarop je ook met je caravan terecht kunt. Naar Cres bijvoorbeeld, of Rab, of Mali Losinj. Het eiland Krk is ook met een brug te bereiken. De campings op de eilanden, maar ook die langs de kust, hebben vaak een mooie ligging aan het glasheldere water en een groot aantal campings is van alle mogelijke luxe voorzien.

Wat is er leuk aan Kroatië?

  • 100% zongarantie
  • Prachtige kiezelstranden
  • Veel Griekse en Romeinse cultuur
  • Veel variatie op de talloze eilanden

ISTRIË: HET GROOTSTE SCHIEREILAND

Istrië is het grootste schiereiland in de Adriatische Zee en populair bij Nederlandse kampeerders door het grote aantal campings, zowel groot als klein. Hier kun je heerlijk rondstruinen in oude havenstadjes, zalig lunchen op terrasjes en prachtige baaitjes ontdekken met mooie kiezelstranden. Neem je snorkel en je handdoek mee, zet je tent – of caravan – neer op een plek aan het water en geniet van een heerlijke ontspannen vakantie aan de Adriatische Zee. En vergeet het binnenland niet, met glooiende, groene velden en en verstilde dorpjes.

Eilanden, watervallen en meren

De groene eilanden van Kroatië liggen er prachtig bij in de Adriatische Zee en op de grotere eilanden vind je mooie campings. Omdat er zoveel eilanden zijn, wordt dat natuurlijk keuzes maken. De 10.000 jaar oude zoutwatermeren in het Nationaal Park Mljet, op het eiland Mljet, zijn zeker aan te raden. Maar ook op het vaste land is veel moois te zien, zoals het drukbezochte Nationaal park Plitvicemeren. Dat is zo populair door de mooie, azuurblauwe meren die met elkaar in verbinding door middel van ruim 90 watervallen – hier schiet je de mooiste plaatjes!

Historische steden

Wie van veelzijdigheid en afwisseling houdt zal zich prima vermaken tijdens een vakantie in Kroatië. Naast de eerdergenoemde meren en natuurparken kent Kroatië prachtige historische steden. Zagreb bijvoorbeeld, in het binnenland. En aan de kust bezoek je Split en Dubrovnik voor een combinatie van cultuur, historie en authenticiteit. De campings in Kroatië profiteren van het mediterraanse klimaat dat zorgt voor droge zomers met veel zon. Maar ook het vroege voorjaar en het najaar zijn zeer uitnodigend. Vanaf Utrecht is het 1.400 kilometer tot de Kroatische grens. Het is niet voor niets dat Kroatië de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen.

4 tips voor een uitstapje in Kroatië

1. ROVINJ
Een schilderachtig mini-schierelandje in de adriatische zee, waarvan de laatste meter nog is gebruikt voor schilderachtige huizen, smalle kiezelsteegjes en telkens weer dat mooie uitzicht op een azuurblauwe zee.

2. LIM-FJORD
Een echte fjord is het niet, maar deze zeearm is wel de moeite van het bezoeken waard. Al was het maar voor het contrast tussen het blauwe zeewater en de groene bossen waarin de fjord verscholen ligt.

3. PULA
Het blijf bijzonder om te zien: de Arena, waar in vroeger tijden gevechten werden georganiseerd om de mensen te vermaken. Let ook even op de akoestiek, want als je midden in de arena staat, kunnen de mensen tot de bovenste rij je horen praten.

4. BRIONI-EILANDEN
President Tito had er zijn zomerverblijf en ontving er tientallen staatshoofden. Toto beschikte over een privé-dierentuin (die is er nog steeds) en opmerkelijk is de drive-in bioscoop met plek voor één auto: die van de president.

De beste campings van Kroatië

Kroatië heeft een rijk aanbod aan campings. Van gezellige, rustige campings tot luxe vakantieparken, zowel aan zee als in het binnenland. Een paar van de beste campings van Kroatië, die hoge scores en prijzen kregen van onder andere de ANWB:

Camp to Go - schrijf je in voor de nieuwsbrief fv

ALTIJD OP DE HOOGTE

Direct op de hoogte worden gesteld van alle ins en outs op kampeergebied?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Camp to Go!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.