Gas en stroom bij kamperen
Hoewel je ook kunt koken op benzine of spiritus gebruikt 98% van de kampeerders een gasgestookt toestel in de caravan, vouwwagen, camper of voor de tent. Meestal propaangas, want butaangas kun je bij een buitentemperatuur van 5 graden of minder niet meer gebruiken. De gasflessen staan in de disselbak van de caravan of in een speciale kast in de camper: geventileerde ruimtes, waardoor gas naar buiten kan worden afgevoerd bij lekkage.
Soorten gasflessen
Er zijn nogal wat soorten gasflessen; naast de grijze stalen exemplaren (5 kg en 11 kg) zijn er ook lichtgewicht gasflessen van kunststof, aluminium of dunwandig roestvaststaal. Let bij de aanschaf even op de afmetingen: sommige kunststof flessen hebben een hoge ‘kraag’ waardoor ze niet in elke disselbak van de caravan passen. Nog iets om op te letten: lege kunststof gasflessen ruil je om voor volle, aluminium of stalen flessen kun je laten vullen bij erkende gasvulstations.
Drukregelaar
Onderweg naar je kooktoestel, kachel of koelkast passeert het gas eerst de drukregelaar op de gasfles. Die reduceert de (hoge!) druk in de gasfles naar een werkdruk van 30 of 50 millibar, afhankelijk van het soort apparatuur in je camper of caravan. In de drukregelaar zit een membraam dat kan verdrogen. Daarom vervang je de drukregelaar elke 10 jaar. Neem de oude dan even mee naar de winkel zodat je met de juiste thuiskomt (30 of 50 millibar).
Gasslangen
De gasflessen in caravan of camper zitten vast met beugels of riemen, zodat ze tijdens het rijden geen eigen leven gaan leiden. Met een flexibele (oranje) gasslang zijn de gasflessen gekoppeld aan de vaste, metalen/koperen gasleiding van caravan/camper. Op die oranje gasslang staat een productiedatum – vervang die gasslang elke 4-5 jaar (advies ANWB) of eerder als er beschadigingen zijn. Controleer de gasslang regelmatig op lekkage, met zeepsop of een speciale spuitbus.
Onderhoud
Het enige dat je zelf kunt doen aan de gasinstallatie is het controleren op lekkages, met zeepsop of een speciale spuitbus, en het tijdig vervangen van gasslang en gasdrukregelaar. Bij tweejaarlijkse onderhoudsbeurten perst de Bovag-caravandealer de leidingen af, op zoek naar lekkages. Dan worden ook de branders gecontroleerd, de koelkast en de kachel nagekeken. Werk voor de vakman, dus. Monteer sowieso een gasdetector, of liever nog een koolmonoxide-detectieapparaat in de caravan.
Leeg of vol?
Hoe weet je of een gasfles leeg is? Daar zijn allerlei apparaatjes voor in de handel, de ene nauwkeuriger dan de ander. Kampeerders van de oude stempel plaatsen simpelweg een personenweegschaal onder de gasfles. Als het aangegeven gewicht in de buurt komt van het eigen gewicht van de gasfles, dan weet je dat-ie leegraakt… Er zijn apparaten waarmee je beide gasflessen aan de gasinstallatie koppelt. Die schakelen bij een lege fles automatisch over naar de tweede.
Stroom
Op de camping is er gewoon stroom beschikbaar. Tenminste: in 99% van de gevallen. Je prikt de stroomkabel van de caravan, camper of vouwwagen simpel in het stroompaaltje bij je staanplaats. Op de meeste campings heb je dan een CEE-stekker nodig: zo’n blauwe, met drie polen. Die stekkers koop je, compleet met snoer, bij de kampeerwinkel, maar meestal heeft de camping ook wel verloopstekkers liggen waardoor je ook een normale huis-tuin-en-keuken haspel kunt gebruiken.