Verwarming en airco in caravan of camper

Voor wie de caravan of camper vaker gebruikt, is verwarming cruciaal. Tijdens een wintersportvakantie bijvoorbeeld, maar ook in de meivakantie of in de herfst kan het nog best frisjes zijn. En tijdens tropische nachten in het hoogseizoen, aan de Costa Brava? Dan is een airco ideaal!

Airco
De tropische nachten aan de Spaanse Costa’s kunnen je ’s nachts flink uit je slaap houden. Caravans en campers worden steeds vaker uitgerust met een airco die vaak op het dak of in een van de bankkasten wordt gebouwd. Moderne airco’s maken gelukkig fors minder geluid dan de eerste generaties, en door de uitstekende isolatie van de caravan of camper hoef je de airco maar een uurtje aan te zetten voor je naar bed gaat.

Verwarmen met gas
De meest voorkomende verwarming in campers en caravans is met een gaskachel, meestal gecombineerd met zogenaamde ringverwarming: een slim slangenstelsel dat warme lucht transporteert naar alle hoeken van de caravan/camper, inclusief toilet/douche. Zo ontstaat een prettig klimaat en die gasflessen had je toch al aan boord, omdat je ook op gas kookt. Moderne gaskachels kunnen worden uitgebreid met een verwarmingselement op stroom – zodra je aan de stroompaal staat, wisselt de kachel naar 230 volt.

Verwarming en airco - gas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief met leuke campaings, kampeertips, vakantieregio’s en de laatste nieuwtjes over kamperen.

Dieselverwarming
Het komt niet vaak voor, maar een enkele camper is uitgerust met een dieselverwarming. Voordeel daarvan is dat er sowieso al diesel aan boord is voor de motor van het voertuig – dat spaart dus gasflessen uit en daarmee ontstaat ook meer ruimte voor andere bagage. Dieselverwarmingen hebben vaak ook ringverwarming, net als bij de in caravans en campers gemonteerde gaskachels. Zo wordt de warme lucht efficiënt door het voertuig verspreid en ontstaat een lekker leefklimaat.

Straalkachels
Caravanners en camperaars nemen vaak zelf nog een extra kacheltje mee op stroom, als bijverwarming. Ideaal als je aan de stroom staat. Elektrische verwarmingstoestellen worden ook gebruikt om de (voor)tent te verwarmen als het wat frisser wordt, zodat je toch in de voortent kunt zitten. In de kampeerwinkel kom je allerlei soorten tegen, van een eenvoudig kacheltje tot een flinke halogeenkachel op 230 volt, maar er zijn ook speciale benzinekachels met een hoog rendement.

Camp to Go - Truma

Vloerverwarming
Lekker warm aan je voeten: vloerverwarming! Speciaal voor caravans en campers zijn er verwarmingsfolies (onder de vloerbedekking) en vloermatten met verwarmingsmodules. Ze werken op 12 of 230 volt, kosten niet al te veel en verwarmen tot circa 30 graden: het is dus vooral bijverwarming. In het duurdere segment caravans en campers wordt ook vloeistofverwarming gebruikt als hoofdverwarming die onder meer in de vloer van het hele voertuig is verwerkt. Perfect voor een wintersportvakantie.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.