Campings & reisinformatie

Het is maar net wat bij je past: zo snel mogelijk via de Autoroutes naar de Spaanse Costa’s, of lekker genieten van mooie slingerweggetjes onderweg. Het maakt ook verschil met welk kampeermiddel je op vakantie gaat. Een klassieke piramidetent is niet echt geschikt voor een rondtrekvakantie, omdat zo’n tent nu eenmaal wat aandacht behoeft bij het opzetten. Het andere uiterste is de camper: binnen vijf minuten ben je weer onderweg.

Maximale snelheid
Sinds een aantal jaren is de maximale snelheid in Nederland met een aanhanger 90 km/u: een ideale snelheid om met het Nederlandse vrachtverkeer mee te kunnen komen. In Duitsland mag je onder bepaalde voorwaarden 100 km/u rijden mits je daarvoor een ontheffing hebt van de Tüv. Die ‘Tempo 100’ regels vind je hier. Alle landen hanteren eigen verkeersregels, ook met betrekking tot de maximum snelheid. Een handig overzicht vind je op de website van de ANWB.

Passantencampings
Reizen met vouwwagen of caravan kost nu eenmaal wat meer tijd. Dat kun je zien als nadeel, maar het levert je ook een aanloopje op om in vakantiestemming te komen na die laatste stressweken op het werk. Handig zijn de ‘passantencampings’ op maximaal 10 km van de snelweg – de ANWB heeft hier een gidsje van. Vaak hebben dit soort campings een apart veldje buiten de slagboom, waar auto en caravan aangekoppeld kunnen blijven overnachten.

Camperplekken
Speciaal voor kampeerauto’s zijn er camperplekken in heel Europa. Soms zijn het eenvoudige – gratis – parkeerplekken zonder voorzieningen, maar er zijn ook camperplekken waarbij elke plek een eigen stroompaal heeft en waar een camperservicepunt is ingericht. Hier kun je je vuilwatertanks legen en vers drinkwater innemen. Tegenwoordig hebben ook de meeste campings voorzieningen voor campers. Er zijn gidsen te koop met camperplekken en voor smartphones kun je diverse Apps downloaden. Een handige website voor camperplekken is www.campercontact.nl van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC).

Soorten campings
Campings heb je in soorten en maten. Van kamperen bij de boer tot grote, luxe vijfsterrencampings met meerdere restaurants, een wandel-/winkelboulevard, zwemparadijs, wellness en in het hoogseizoen soms zelfs een eigen huisartsenpost. Leuke andere campings zijn de charmecampings: kleine familiebedrijfjes die meestal zijn ontstaan uit de boerencampings. De ANWB heeft samen met haar Duitse zusterclub ADAC een classificatie gemaakt tot maximaal vijf sterren. Diverse uitgevers hebben eigen campinggidsen, zoals ACSI en ANWB. Handige zoekmachines zijn eurocampings.eu, campingnavigator.nl en anwbcamping.nl

Kampeergids: ACSI
De camping- en kampeergidsen van ACSI zijn al sinds 1965 een begrip. De kampeergidsen voorzien de kampeerder van alle benodigde informatie over campings in Europa. Alle campings in de gidsen worden jaarlijks geïnspecteerd aan de hand van een lijst met meer dan 200 voorzieningen. Dat maakt de ACSI campinggidsen uniek!

Kampeergids: Campingnavigator
Campingnavigator is een innovatieve, online uitgever. Campingnavigator (voorheen: Kosmos Campingwijzer) helpt kampeerders al meer dan 30 jaar bij het vinden van de ideale vakantielocatie. Op inspirerende wijze brengt Campingnavigator campinggasten en campings bij elkaar. Campingnavigator informeert én inspireert iedereen met haar kampeergidsen. De informatie wordt verzameld door onze consulenten. Zij trekken ieder jaar door Europa op zoek naar de mooiste campings. Met Campingnavigator heb je actuele gegevens van ruim 7.900 campings binnen handbereik, waar je ook bent.

Kamperen zonder eigen uitrusting
Kamperen is de leukste vorm van vakantievieren. Maar moet je dan meteen een complete kampeeruitrusting kopen? Nee. Kijk bijvoorbeeld ‘ns op www.geardropper.com. Geardropper is de perfecte manier om kennis te maken met avontuurlijk kamperen. Eigen spullen heb je niet nodig: de Geardropper-uitrusting bestaat uit een opblaasbare tent, compleet met stoelen, tafel, kookspulletjes, slaapmatjes en spiksplinternieuwe slaapzakken. Na afloop van je kampeeravontuur blijven alle spullen achter op het basecamp – de slaapzakken mag je houden of ze worden gedoneerd aan thuis- en daklozen. Geardropper heeft bestemmingen in Nederland, Portugal, Zweden, Spanje, Corsica, Kroatië of IJsland. Meer informatie op www.geardropper.com

Recent Posts