INSTAPPEN & WEGWEZEN
Met je huurcaravan, -camper of -vouwwagen

Vliegvakanties, cruises, backpacken in Vietnam of met de touringcar naar de Costa’s: dat zit er voorlopig nog niet in. Wat kan wel? Kamperen! Lekker op vakantie in eigen land. En als je geen eigen kampeermiddel hebt, dan huur je ‘m gewoon. Tenminste: als je er nog eentje te pakken kunt krijgen voor de zomervakantie…

De campings in Nederland zijn bijna allemaal weer open en er is een run op huisjes en stacaravans. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een caravan, camper of vouwwagen huren voor de komende zomervakantie. Campers en caravans hebben een eigen badkamer met toilet en douche aan boord en doordat het campingsanitair vanaf 1 juli open gaat, kun je ook weer prima met de tent of vouwwagen op vakantie. En je hoeft natuurlijk niet meteen een caravan te kopen, want je kunt ze ook huren.

MET JE NORMALE RIJBEWIJS
Vrijwel alle personenauto’s met trekhaak zijn geschikt om met de vouwwagen op pad te gaan – voor een caravan heb je een iets grotere auto nodig. Qua rijbewijs heb je voor het trekken van een vouwwagen voldoende aan je normale rijbewijs (B-rijbewijs) en voor een caravan meestal ook. Tenminste: als het maximum toegestaan gewicht van de auto plús het maximumgewicht van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 3.500 kg blijft – het verhuurbedrijf informeert je daar graag over. De enige beperking is wat je auto mag trekken: dat staat op het kentekenbewijs. Of je tikt even je kenteken in www.rdw.nl. Ga je met een camper op stap, dan kun je met je normale rijbewijs zo’n 90 procent van alle campers huren – alleen voor de slagschepen heb je rijbewijs-C nodig.
WAT KOST DAT?
Vouwwagens zijn geschikt voor vakantie met twee tot zes personen, afhankelijk van de grootte. In het hoogseizoen betaal je daar tussen de 350 en 500 euro per week voor. Caravans heb je ook in allerlei afmetingen. Voor een kleintje (2 personen) betaal je een kleine 400 euro per week; voor een familiecaravan (tot 6 personen) moet je rekenen op zo’n 600 euro per week. Daar komen dan nog wel de overnachtingskosten van de camping bij – reken op 35 euro per nacht. Ga je met de camper op stap, dan kun je het zo gek maken als je wilt, maar een compacte camper huur je vanaf 750 euro per week in het hoogseizoen; voor een grote kun je ook het dubbele kwijt zijn, maar dan kun je zelfs met een samengesteld gezin op pad. Maar dan nog: voor dat geld huur je nog geen chaletje in het hoogseizoen! Overigens: als je buiten het hoogseizoen op vakantie kunt, kan dat honderden euro’s schelen.
TIPS & TRUCS
De belangrijkste tip, zeker nu: wacht niet te lang met boeken. Vooral in het hoogseizoen zijn huurcampers, vouwwagens en caravans zeer gewild. Als je echt vast zit aan een bepaalde periode, boek dan echt zo snel mogelijk. En hou rekening met een waarborgsom – dat geld ontvang je natuurlijk weer terug als je je rijdende vakantiehuisje schadevrij inlevert. Soms wordt er een extra bedrag gerekend voor een volle gasfles en de eindschoonmaak. Je vouwwagen, caravan of camper is uiteraard verzekerd en het eigen risico kun je afkopen, net zoals bij huurauto’s. Bij campers zit meestal een vast aantal kilometers per week in de huursom, of kun je extra kilometers bijkopen. Qua inventaris hoe je eigenlijk alleen kleding mee te nemen: servies, campingstoelen en kookgerei zijn bijna altijd standaard aan boord en als je niet je eigen dekbed en kussens wilt meenemen, kun je een lakenset huren. Kinderzitjes of een fietsendrager zijn meestal tegen meerprijs beschikbaar. Tenslotte: boek een camper, caravan of vouwwagen die 1 persoon groter is dan je gezinssamenstelling – dan heb je ook bij minder weer lekker de ruimte.

Het dichtstbijzijnde verhuurbedrijf vind je hier.