Van quarantaine naar vakantievoorbereiding

Nou, daar zitten we, in thuisquarantaine. Maar wij draaien het om: dit is júist het moment om je vakantievoorbereidingen te starten. Want vroeg of laat is de coronacrises voorbij en kunnen we weer naar buiten. En dan kun je maar beter startklaar zijn.

 

Als kampeerders hebben we een megavoorsprong op andere vakantievierders. Die kunnen straks aansluiten in lange reserveringsrijen voor vliegvakanties of probeer dan nog maar een huisje te reserveren als het sein op veilig staat. Het enige dat wij als kampeerders hoeven doen: de caravan aankoppelen en gáán. En reken maar dat campings ons met open armen zullen ontvangen. Daarom vertalen wij onze quarantainetijd in voorpret. Want echt: straks kunnen we gewoon weer naar buiten. En als de caravan dan tóch op de oprit staat… Leuk om er een nachtje in te slapen, met de kids!

Wat kun je nu doen? Dit is hét moment voor klusjes die je altijd voor je uit hebt geschoven. En natuurlijk kun je starten met hele praktische karweitjes die je helemaal in vakantiesfeer brengen. Dit zijn onze tips:

1 Digitaliseer belangrijke bestanden!
Dat had je natuurlijk allang willen doen. Je paspoort, rij- en kentekenbewijs, paspoort van de hond, eventueel medicijnverklaring: handig om dat allemaal digitaal voorhanden te hebben en typisch zo’n klusje van ‘dat komt nog wel een keertje’. En die keer is nu. Geen scanner thuis? Dat is geen excuus want er zijn tientallen apps waarmee je dat scannen met je smartphone kunt doen. Zoals Geniusscan. En voor je paspoort gebruik je de KopieID-app van de Rijksoverheid: daarmee kun je overbodige informatie op zwart zetten, zoals je BSN-nummer en pasfoto. Zo voorkom je fraude. Sla je bestanden op in de Cloud of bewaar ze als bestandje op je laptop of tablet.

2 Ook de handleidingen!
En nu je die handige scan-app hebt gedownload op je telefoon: pak dan ook meteen de handleidingen mee van je caravan, camper of vouwwagen. Spoor ze op, op internet, of scan ze in. Bij de eerstvolgende hick-up van je waterpomp, koelkast of kachel heb je die handleiding dus zo te pakken.

3 Wassen & Poetsen
Dit is natuurlijk ook dé periode om je caravan, camper of vouwwagen vakantieklaar te maken. Haal ‘m op bij de stalling en gebruik je quarantainetijd om ‘m eens lekker te soppen en in de was te zetten. Let wel even op wat je gebruikt: poetsmiddelen voor de auto zijn vaak te agressief voor de caravan of camper: het witte laagje op de aluminium beplating is veel dunner dan de laklaag van je auto – te agressieve schoonmaakmiddelen kun je dus beter in de kast laten staan. Voor caravans en campers zijn er speciale middeltjes te koop in de webshops van de kampeerwinkels.


4 Kleine klusjes

Tijdens zo’n uitgebreide was- en poetsbeurt kun je ook kleine beschadigingen tegenkomen. Maak daar een lijstje van: handig als de camper of caravan naar de dealer gaat voor een onderhoudsbeurt. Check ook de ramen op krassen – tip: kleine krassen kun je voorzichtig te lijf gaan met tandpasta. Kijk ook meteen of de kitlagen niet zijn uitgedroogd, want dat kan je in de toekomst lekkage opleveren. Kitlagen vervangen is een klusje voor de dealer.

5 Banden
‘Hoest met de bandjes?’ Als je de caravan, camper of vouwwagen ophaalt, controleer meteen de bandenspanning bij de eerstvolgende benzinepomp. Check de banden op droogtescheurtjes tussen het profiel en op de zijkanten. Daar zie je ook de DOT-code, waarmee je de leeftijd kunt checken. DOT 3213 betekent dat de band geproduceerd is in week 32 van jaar 2013. Hoogste tijd om ze te vervangen: ANWB en BOVAG adviseren om caravanbanden niet ouder te laten worden dan 6 jaar en veel verzekeringsmaatschappijen hebben deze limiet zelfs letterlijk in hun polisvoorwaarden staan. Voor een bandenwissel kun je nog gewoon terecht bij het kampeerbedrijf, ook in deze corona-periode, want de werkplaatsen zijn gewoon open. Wel even een afspraak maken.

6 Luifel
De meeste campers hebben een aangebouwde luifel en zo’n uitdraailuifel kom je ook steeds meer tegen bij caravans. Met je vakantieknuffel voor de deur is dit ook meteen een mooi moment om ‘m te inspecteren op scheurtjes en om de luifel meteen goed schoon te maken. Voor het PVC-luifeldoek is speciale luifelreiniger te koop in de kampeerwinkel. Spuit de luifel eerst goed nat voor je met je sopje in de weer gaat – het schoonmaakmiddel mag niet opdrogen op het luifeldoek, want dan krijg je vlekken. Daarna flink naspoelen met de tuinslang en vervolgens goed laten drogen voordat je de luifel weer indraait. Vergeet ook de luifelkap niet: daar kom je nog bladeren en dennennaalden tegen van al je vorige vakanties.

7 Lekker soppen
Geef je keuken, badkamer en slaapgedeelte een grondige schoonmaakbeurt. Controleer alle levensmiddelen op de uiterste houdbaarheidsdatum en maak meteen ook de binnenkant van alle kasten en lades schoon. En omdat je ongemerkt elk jaar steeds meer spullen meeneemt, is dit ook een mooi opruimmoment: haal alle bagageplekken leeg en zet overbodige spullen op Marktplaats of gooi ze weg. Da’s goed voor de ‘maximaal toegelaten massa’ want meestal zit je al op, of net óver het randje. En als-ie van binnen netjes is: lekker lunchen in de caravan – even de sleur doorbreken.


8 Verse batterijen

In de meeste caravans zit een Truma-kachel. Wat je zelf kunt doen is de ombouw verwijderen en even goed stofzuigen. Vervang de batterij van de piëzo-ontsteking dan meteen voor een hittebestendig exemplaar: die speciale Truma-batterij is te koop in de kampeerwinkel. Vervang dan ook meteen de batterijen in rook- en koolmonoxidemelders en controleer meteen de werking: vaak hebben ze een testknop op de achterkant.

9 Watertanks
In de webshops van de kampeerwinkels kun je speciale producten kopen om de watertank en de leidingen te reinigen. Volg goed de gebruiksaanwijzing en spoel daarna de leidingen goed door. Ditzelfde geldt voor de leidingen naar de vuilwatertank. Met speciale producten verwijder je aangekoekt vuil en vetresten. Er zijn ook speciale middeltjes om de geur van je vuilwatertank te neutraliseren: Thetford Grey is zo’n product.


10 Onderhoudsbeurt
We krijgen de afgelopen dagen regelmatig de vraag of het verstandig is om nu even de onderhoudsbeurt van de caravan, vouwwagen of camper te annuleren. Ons antwoord is eenvoudig: Nee, dat is niet echt slim. De werkplaatsen van de meeste kampeerbedrijven zijn gewoon open en houden zich aan de RIVM-voorschriften. Er worden geen handen geschud, iedereen houdt voldoende afstand etc. Sommige bedrijven hebben een speciale haal- en brengservice omdat de wachtruimtes gesloten zijn. Je kunt je onderhoudsbeurt dus gewoon door laten gaan. Zodat je caravan, camper of vouwwagen straks tiptop in orde is, als we weer veilig op pad kunnen. Informeer bij je dealer naar de mogelijkheden. Dealers in de buurt vind je op de dealerlocator van Camp-to-Go.

Download de handige Camp-to-Go checklist voor nóg meer zomerklaar-tips. Vul je e-mailadres in en we sturen hem op!
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.