Voorkom vorstschade aan caravan of camper: 12 tips
Wellicht heb je de luxe dat je caravan of camper in een verwarmde binnenstalling staat, maar doorgaans zul je toch enige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om schade door vorst te voorkomen. Leidingen kunnen bevriezen, de boiler kan stuk gaan en rubbers kunnen scheuren. We hebben tips voor je om dat tegen te gaan.
- Alle water uit de leidingen en tanks: dat klinkt natuurlijk logisch. Zet de kranen open en ook de afvoer van de vuilwatertank, zodat alles weg kan stromen.
- Kranen open en pomp uit: zo kunnen alle laatste restjes water eruit en kunnen de kranen ook niet vastvriezen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de leidingen extra te ontluchten, dan weet je zeker dat alle vocht eruit is. Schakel de waterpomp uit.
- Schakel de vorstbeveiliging van de boiler in: er zit een schakelaartje bij de boiler dat ervoor zorgt dat het water door kan stromen en niet in de boiler blijft staan. Als je de caravan of camper weer gaat gebruiken, vergeet dan niet om het palletje weer om te zetten.
- Vet de rubbers in: met een speciale rubberstick, siliconenspray of met gewoon talkpoeder voorkom je dat de rubbers van bijvoorbeeld ramen en deuren vastvriezen.
- Zorg voor goede ventilatie: ja, de kou komt dan misschien wel in je camper of caravan, maar goed ventileren zorgt er ook voor dat vocht zich niet kan nestelen. En vocht resulteert natuurlijk in nare geurtjes, maar kan ook weer bevriezen.
- Goed schoonmaken: maak bijvoorbeeld het toilet, de douche en de gootsteen goed schoon en droog, zodat vocht en vorst geen kans krijgen. Ook de koelkast verdient een goede poetsbeurt voor de winterstalling.
- Zet de koelkast en vriezer op een kier: ter voorkoming van vocht, vieze geuren en als vorstbestrijding dien je de koelkast en het vriesvak op een kier te zetten. In de meeste gevallen heb je daarvoor een speciaal palletje waar je de deur mee kan vastzetten.
- Niet op de handrem! Ook de handrem kan bevriezen, dus zet de camper in elk geval in de versnelling of beter nog: in z’n ‘vrij’, en leg bijvoorbeeld blokken achter de wielen, zodat de camper niet kan wegrollen.
- Vul de tank: nee, niet de watertank natuurlijk, maar de brandstoftank van je camper. Doorgaans moet daar diesel in en die brandstof heeft in de wintermaanden een andere samenstelling, juist om bevriezing tegen te gaan. Dus ga nog even tanken en rij een klein stukje, want dan zit de brandstofleiding ook goed vol met dit goedje.
- Accu’s loskoppelen: langdurige kou is natuurlijk funest voor batterijen en accu’s. Het beste kun je die zelfs mee naar huis nemen en daar aan een druppellader hangen. Batterijen van kleine apparaten, zoals een rookmelder, ook eruit halen, want die kunnen gaan oxideren.
- Bescherm de ruitenwissers: zorg dat ze niet vervormen of aan de voorruit van je camper kunnen vastvriezen, bijvoorbeeld door een kurk ertussen te plaatsen.
- Gebruik antivries: check of er antivriesmiddel in het koelsysteem van de camper zit en vul bij indien nodig.
Ga je gewoon lekker kamperen in de winter? Waarom niet! Download dan onze speciale checklist voor winterkampeerders.
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!