Positieve vooruitzichten bij jaarlijks congres van Europese kampeerbranche

Op vrijdag 12 mei kwamen in de Utrechtse Jaarbeurs maar liefst 140 kopstukken van de internationale kampeerbranche bij elkaar voor het jaarlijkse congres van de European Caravan Federation (ECF). Na de vele logistieke uitdagingen van de afgelopen jaren kijken de fabrikanten positief naar de toekomst.

Uit de meest recente cijfers die in Utrecht werden gepresenteerd bleek dat de Europese productie van caravans en campers weer terugkeert naar het niveau van voor corona. Ander heuglijk nieuws was de toetreding van Roemenië en Denemarken tot de ECF, waarin nu de kampeerindustrie van 16 landen is verenigd. Dat versterkt ook de positie van de branche voor wat betreft het beïnvloeden van aanstaande Europese regelgeving. Zo staat in Brussel de nieuwe Euro 7-uitstootnorm op de politieke agenda en een voorstel om voor het B-rijbewijs het maximale gewicht te verhogen van 3.500 naar 4.250 kilogram. Daarnaast is er binnen de EU veel aandacht voor alternatieve brandstoffen en voor de fabrikanten is het natuurlijk van groot belang om mee te kunnen praten over deze ontwikkelingen.

Innovaties en trends

In de Jaarbeurs gaf de Nederlandse branchevereniging KCI aan de internationale collega’s ook een uitgebreide toelichting op alle activiteiten van Camp to Go. Sprekers uit binnen- en buitenland gaven bovendien hun visie op de vele trends in de maatschappij en technische innovaties op kampeergebied. Het congres vond niet geheel toevallig plaats in de Jaarbeurs, aangezien gastheer KCI hier elk najaar de Kampeer & Caravan Jaarbeurs organiseert voor gemiddeld zo’n 40.000 bezoekers gedurende 5 beursdagen. De locatie bood alle gasten tevens de mogelijkheid om te genieten van het historische Utrechtse stadscentrum. KCI blikt in elk geval terug op een zeer geslaagd evenement, waarin duidelijk werd dat de toekomst voor de kampeerbranche er rooskleurig uitziet!