Kamperen in Denemarken: deze Deense gerechten moet je proberen

Voor de opnames van Camp to Go seizoen 6 op RTL4 trekt ‘Mister Camping’ Sander Janson deze zomer naar Denemarken! Om je alvast voor te bereiden op zijn -en misschien ook jouw volgende- reis: deze typisch Deense gerechten moet je echt eens proberen.

Wil je de traditionele eetcultuur zelf ervaren als je gaat kamperen in Denemarken? Maak kennis met 8 traditionele Deense gerechten, waarvan de meeste moeilijk uit te spreken namen hebben. We beginnen met ‘smørrebrød’ (zie foto): de Deense ‘open sandwiches’ zijn misschien wel de beroemdste Deense klassieker. Smørrebrød is simpelweg een snee roggebrood met verschillende toppings, zoals ingelegde haring, rosbief en eieren, belegd met mayonaise en garnalen. Deze rijkelijk gevulde roggebroodtraktaties dateren uit de 19e eeuw, maar dit handige lunchgerecht heeft de afgelopen jaren een facelift ondergaan en is nu hipper dan ooit.

Stjerneskud en hot dogs

Stjerneskud, oftewel ‘vallende sterren’, is het minder bekende maar extravagantere smørrebrød en een van de absolute favorieten van de Denen. Stjerneskud is een snee roggebrood met gebakken scholfilet, belegd met garnalen, sla en kaviaar uit de Limfjord. Geniet ervan met een koud biertje. Lekker! 

Deense hotdogkraampjes zijn onderhand cultureel erfgoed en voeden al meer dan een eeuw hongerige locals. Je ziet ze overal, dus ga er zeker even langs en eet onderweg een hapje. De meeste kraampjes bieden zowel de traditionele rode worstjes als modernere varianten aan. 

Wienerbrød en stegt flæsk

‘Stegt flæsk med persillesovs’ is knapperig varkensvlees met peterseliesaus en aardappelen; een gerecht dat al eeuwenlang de harten en magen van de Denen verovert. Je kunt het nationale gerecht in veel restaurants in Denemarken proberen. 

De welbekende ‘Danish pastry’ -oftewel Deens gebak- is niet echt Deens! Ze noemen deze wereldberoemde plakkerige lekkernijen Weens Brood (wienerbrød), omdat ze voor het eerst in Denemarken werden gemaakt in de 19e eeuw door Oostenrijkse bakkers. Toch is Deens gebak door de eeuwen heen steeds populairder geworden. Vraag bij de bakker naar de kanelsnegl en frøsnapper en bereid je voor op plakkerige vingers!

Nog meer tips? Check ze hier.

Ook interessant voor jou