Nul procent rente op je spaarcenten…

Het wás al niet veel, maar inmiddels heeft ABN Amro dus besloten om 0 (nul!) procent rente te vergoeden op onze particuliere spaartegoeden. En inmiddels is duidelijk dat andere banken dit voorbeeld zullen volgen – sterker nog: vermogende Nederlanders moeten zelfs gaan betalen om hun spaartegoed te stallen bij de bank.
Nul procent rente op je spaarcenten bij ABN Amro, dus. Of hou je vast: 0,01 procent rente bij ING en bij de Rabobank. Op een tegoed van 50.000 euro levert je dat dus vijf euro rente op, per jaar. En dan mag je ook nog belasting betalen over je spaargeld (want boven de belastingvrije voet van 30.846 euro). Dan blijft er van je 5 euro rente nóg minder over. Als je de inflatie meerekent, wordt je geld jaar na jaar zelfs mínder waard…
Gaan we dan lijdzaam toezien hoe ons appeltje voor de dorst verschrompelt? Wat zou je met je spaargeld kunnen doen om ’t wél te laten renderen? Beleggen in vastgoed, bezweert mijn zwager. Dat wordt dan anderhalve garagebox, en dan maar hopen dat de huurder die box niet gaat gebruiken voor een schimmig autobedrijfje met weglekkende vloeistoffen. Hoewel je natuurlijk ook die ene liefhebber kunt treffen die z’n klassieke Jaguar een droog plekje gunt. Of beleggen in goud of diamanten en duimen dat ‘t meer waard wordt naarmate de tijd (jouw tijd!) verstrijkt. Of zou je risico durven nemen met aandelen en vervolgens dagelijkse stress opbouwen bij het volgen van de beursberichten? Of kun je dan beter wat leuks gaan doen met je geld en er lekker van gaan genieten?
Met 50 mille op de bank (of 20, of 10) zouden wij kiezen voor het laatste: genieten van het vroege voorjaarszonnetje met uitzicht op de Pyreneeën bijvoorbeeld. Of drie zomerse weken rondtrekken door Scandinavië. En wat dacht je van nazomeren in Kroatië: zelfs in september is het daar nog 27 graden – wij zien onszelf al zitten, met een wijntje onder de luifel, turen naar hoe de zon langzaam wegzakt in de Adriatische Zee.
Dat zou ónze manier zijn: rendement zoeken in levensvreugde, in vrijheid, in Het Grote Genieten. Hoe? Met de vouwwagen of caravan bijvoorbeeld. Of als dat beter bij je past: de camper. Met 50 mille op de bank zouden wij niet gaan zitten wachten op nul euro rente bij ABN of 5 euro rente bij de Rabo of ING. Wij zouden investeren in het léven en een nieuwe caravan of camper kopen. Geen zorgen, maar genieten. Van het mediterrane zonnetje, van mooie routes, van romantische zonsondergangen in Zuid-Europa. Wij zouden kiezen voor het avontuur van onderweg zijn, voor de vrijheid van kamperen…

Dick William Harinck 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.