Corona in Duitsland: hoe kampeert dat?

Op 15 juni ging de grens met Duitsland weer open. Nou wás-ie al open, tenminste: op de meeste plekken, want alleen hier en daar werd mondjesmaat gecontroleeerd en daar stond De Telegraaf dan meteen foto’s bij te maken. Het risico lag vooral bij jezelf: verzekeringen drukken hun snor als code-oranje in de lucht is. En, dreigden de Bundesländern: als je hun regio binnenkwam, moest je verplicht 14 dagen in quarantaine. Anyway, vanaf 15 juni kleurde Duitsland weer geel, in de woorden van Mark Rutte. Een mooi moment  te zien of Duitsland er nog net zo bij ligt als een paar maanden geleden. Weekendtasje-kleding in de camper en gas op de plank. En? Ja, niks veranderd. Behalve… de mondkapjes.

Mondkapjes had ik voor de zekerheid al ingeslagen, bij Albert Heijn. Vijftig stuks in een doos (ik kom nogal ‘ns in Duitsland), voor drie tientjes – een matsprijs vergeleken bij sommige gretige webshops die soms het dubbele rekenen. Bij de eerste tankbeurt is het raak: tijdens het tanken zie ik een prominente mondkapjes-sticker op de pomp,. Niet te missen, want 40 bij 50 centimeter en met icoontjes die niets te raden overlaten. En voor de gründlichkeit ook nog een uitleg in vier talen. Met als boodschap dat je bij het afrekenen toch echt een mondkapje op moet.

MASKENPFLICHT
De Maskenpflicht staat ook op de deur van het pompstation – plus: ‘maximaal 3 personen naar binnen’ – en wordt ook op de balie bij de kassa in niet mis te verstande woorden aangegeven. Op dezelfde balie worden toevallig ook mondkapjes aangeboden voor 3,50 euro per stuk. Geen slechte koop dus, bij Appie.
Mijn eerste ervaring? Een volledig beslagen bril en ’n volstrekt onverstaanbare pompbediende. Want ook met mondkapje, en dat dempt in elk geval de hoge tonen. Ik moet m’n bril poetsen voor ik de pincode kan intoetsen op de betaalautomaat, maar veel meer obstakels zijn er niet. En terug in de camper ben ik misschien nog wel iets fanatieker met handen wassen, met de alcoholgel van het Kruidvat.

CORONAFORMULIER
In Duitsland gelden net wat strengere regels dan bij ons: de Maskenpflicht geldt in alle openbare ruimten. Dus niet alleen openbaar vervoer, maar ook bij pompstations, musea, winkels en restaurants. En bij de plaatselijke bakker, waar ik zonder pardon word weggestuurd omdat ik mijn mondkapje niet bij me heb. Terecht. En bij restaurants is de procedure mondkapje-op als je naar je plaats gaat, en aan tafel mag het kapje weer af. En weer op als je even het toilet bezoekt. En weer af als je aan tafel zit – dat eet ook een stuk gemakkelijker. Bedienend personeel loopt ook met mondkapjes, maar in de keuken blijkt dat dan weer niet te hoeven. Ook nieuw zijn de formulieren: in Duitsland is alles ‘protocollisiert’: op speciale coronaformulieren vul je naam en adresgegevens in, plus de datum dat je op de betreffende locatie was. Inclusief tijdstip van aankomst en vertrek. Dat maakt het contactonderzoek bij een eventuele uitbraak gemakkelijker.

RUIMERE PLEKKEN
Overnachtingen op camperplekken zijn niet veel anders dan in het ‘oude normaal’ – daar kwam toch al geen incheckend mensch aan te pas. Al zijn er hier en daar minder plekken beschikbaar dan anders, om meer afstand te creëren. Daar knappen veel camperplekken wel weer van op. En op campings dragen receptiemedewerkers ook gewoon zo’n mondkapje – het went snel.
Tijdens een paar zakelijke afspraken is de Maskenpflicht ook steeds duidelijk aangegeven, zijn balies net als bij ons getransformeerd tot onneembare doorzichtig-plastic-vestingen en of dat nog niet genoeg is geldt op sommige plekken zelfs een twee-meter-afstandsregel. En weer even een coronaformulier invullen. Zekerheid voor alles – ik hou ervan.

Opvallend dat je in Duitsland vooral stoffen mondkappen tegenkomt, met leuke motiefjes, in plaats van die lichtblauwe saaie net-niet-medische mondkapjes die we nog veel in Nederland zien. In Zuid-Duitsland komen we zelfs mondkapjes tegen met het vrolijke blauwe ruitjes motief van de Beierse vlag. Nét te weinig tijd om die zelf te kopen, maar laten we eerlijk zijn: dat staat natuurlijk wel geweldig bij een Dirndl of Lederhose 😉 En als ik een paar dagen later in Bamberg rondstruin, ontdek ik een stoffen mondkapje dat een beetje bij me past. Hebbes!

Wil je nog meer vakantietips over Duitsland? Abonneer je dan op onze Duitse kampeertips-nieuwsbrief. Dan krijg je ook suggesties voor leuke campings.