KAMPEREN POPULAIR ALS VRIJETIJDSBESTEDING
Het topjaar voor de kampeer- en caravanbranche duurt voort, ondanks de coronacrisis. De verkoop van nieuwe caravans en campers groeide in september fors ten opzichte van diezelfde maand in 2019. Afgelopen maand werd een plus gerealiseerd van 19 procent bij de nieuw verkochte caravans, bij de campers was dat zelfs 63 procent. De economische impact van de Europese kampeersector is onlangs berekend op 55 miljard euro per jaar.

Kamperen zit – ondanks de coronacrisis – fors in de lift, zo blijkt uit gegevens van de branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI). Ook de verkoop van tenten, vouwwagens en kampeeraccessoires groeit, waarbij de verkoop van de populaire daktenten dit jaar zelfs is verdubbeld. Daarmee scoort 2020 tot en met het derde kwartaal nú al betere verkoopcijfers dan heel 2019; een jaar waarin overigens ook alle records werden gebroken.

Nederland in top 4 van Europa
Met een rijdend wagenpark van 566.998 caravans en campers staat Nederland op een vierde plaats in een lijst van 15 landen binnen Europa. Alleen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië gaan ons land nog voor in de ranglijst. Gemeten naar het aantal inwoners prijkt Nederland echter op de eerste plaats, met de hoogste caravan- en camperdichtheid per 1000 inwoners.

17 Carado_Moodbild_Integrierter

55 miljard euro per jaar
Uit recent Europees onderzoek van ECF (European Caravan Federation) wordt duidelijk dat het economisch belang van de Europese kampeersector goed is voor een bedrag van € 55 miljard per jaar. Dat bedrag behelst de verkoop van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen, onderhoud, reparatie en accessoires (€ 31,5 miljard), aangevuld met € 23,4 miljard aan bestedingen van kampeerders op en rond de camping, tijdens 416 miljoen Europese campingovernachtingen en 78 miljoen overnachtingen op onder meer camperplekken. Europa telt ruim 5,4 miljoen caravans en campers.

Oktober Kampeermaand
In Nederland bedraagt de bruto omzet van de kampeerindustrie (verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen) € 2,3 miljard, een bedrag dat jaar na jaar nog altijd stijgt. Een aanzienlijk deel van dat bedrag wordt gerealiseerd in het najaar. Dat is namelijk het moment waarop kampeerders een nieuwe caravan, camper of vouwwagen bestellen, waarna deze in de winter geproduceerd wordt, zodat ze in de lente van het nieuwe jaar kunnen worden afgeleverd. Traditioneel geeft de jaarlijkse Kampeer & Caravan Jaarbeurs in oktober het startschot van het nieuwe productseizoen. Door corona schuift de grootste kampeerbeurs van Nederland door naar 2021 en vindt het jaarlijkse kampeerfeest – met tientallen primeurs en nieuwe modellen – nu plaats bij meer dan 160 dealers en kampeerbedrijven in het hele land; zo blijft oktober toch dé kampeermaand van Nederland.