Campers zijn niet aan de slepen, vouwwagens maken een enorme revival – je zou bijna de voordelen vergeten van de caravan. Daarom hier: 7 knallende argumenten voor… de caravan!

Als je een echte reiziger bent, dagje hier, twee dagen daar: dan is de camper ideaal. De camper is volledig self supporting en je kunt er zomaar een paar dagen mee off grid staan: zonder afhankelijk te zijn van elektrische voorzieningen of drinkwater: dat heb je immers allemaal al aan boord. Blijf je liever langer op dezelfde plek, dan pak je even de fietsen voor de boodschappen, of een bezichtiging in de buurt. Maar vanaf een dag of vijf, of langer… dan is een caravan misschien nog niet zo’n gekke keuze. Hieronder geven we je zeven redenen om voor de caravan te kiezen.

1- Veilig op vakantie

In deze tijd is veiligheid een belangrijk issue, voor je gezin, voor jezelf. Door COVID-19 is vakantievieren opeens een dingetje geworden. Je wilt mensenmassa’s het liefst vermijden en de camping is dé plek waar je zelf bepaalt of je andere mensen ontmoet en hoeveel afstand je vervolgens wilt houden. In een tijd dat hotel-, vlieg- en cruisevakanties vrijwel onmogelijk waren, ontdekten veel mensen de veilige mogelijkheden van kamperen. Behalve veilig is het ook nog gezond én leuk: in de natuur, in de frisse buitenlucht.

2- Je eigen toilet

De meeste caravans, ook die van tien jaar oud, hebben een eigen toiletje aan boord. Handig als je onderweg bent: met kinderen, of voor jezelf. Dan ben je dus niet aangewezen op de vaak minder frisse – en drukke – toiletten bij het pompstation aan de drukke autoroutes. Maar ook op de camping kun je je eigen toilet gebruiken. ’s Nachts bijvoorbeeld – zodat je niet in het donker – of in de regen – naar het sanitairgebouw hoeft.

3 – Douchen in de caravan

Douchen in de caravan? Jazeker! Veel caravanfabrikanten hebben hun caravans al standaard voorzien van een douche, of van een waterdichte douchevloer, zodat je eenvoudig een douche kunt laten monteren door de dealer. De meeste caravans beschikken namelijk ook over een boiler, voor warm water. Even lekker snel douchen in je eigen caravan – hoe relaxed is dat?

4- Voor het hele gezin

Caravans zijn bij uitstek geschikt voor gezinnen. Sowieso qua prijs – niet veel gezinnen hebben zomaar 60-70 mille voor een camper ter beschikking. Bovendien hebben caravans altijd vier slaapplaatsen: een vast tweepersoonsbed is vaak standaard en vervolgens kun je het woongedeelte ombouwen tot een extra tweepersoonsbed. De grotere modellen hebben soms zelfs zes slaapplaatsen. Daarbij komt: bij slecht weer heb je in een caravan gewoon meer ruimte dan in een kampeerauto, zeker als je de voortent erbij rekent. Voor logés kun je zelfs in de voortent nog een slaapcabine hangen voor twee extra personen. Tel maar uit!

5- Je hebt altijd de auto bij je!

Camperaars vinden hun eigen voertuig liefhebbers het meest flexibele kampeermiddel. En dat klopt als je wilt aankomen en de volgende dag weer wilt vertrekken. Maar als je langer staat, dan ben je met de caravan beter uit: je hebt immers altijd de auto bij je. Handig voor uitstapjes in de omgeving, om te gaan shoppen in de stad en voor de boodschappen. En voor de kinderen is het gewoon leuker om op de camping vriendjes te maken – die willen dan echt niet al na drie dagen weer verkassen.

6- Kamperen in alle seizoenen

Als je een caravan hebt, dan is het zonde om ‘m die drie weken per jaar te gebruiken. Door z’n perfecte isolatie en het verwarmingssysteem is de caravan geschikt voor het hele jaar. De meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren, maar ook lekker lange weekendjes weg – dat voelt meteen alsof je een hele week bent weggeweest. Ook in de herfst stook je je caravan lekker warm en je kunt er zelfs mee naar de wintersport. Het kán. En de campings zijn er helemaal op toegerust!

7- De kosten

Je kúnt je natuurlijk blindstaren op een camper, maar hierboven gaven we je al volop argumenten voor de caravan. Misschien is de prijs nog wel het belangrijkste. Een nieuwe caravan uit het instapsegment begint bij zo’n 13 duizend euro; campers kosten al snel vijf keer meer. Tel daarbij op dat de afschrijving laag is: voor een jonge tweedehands caravan wordt nog vaak een stevige prijs gevraagd. Ook stalling, onderhoud en verzekering zijn veel voordeliger dan een camper – tel uit je winst!