ADAC Awards voor bijzondere campings

Tijdens een online event heeft de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de winnende campings bekendgemaakt van de felbegeerde ADAC Awards 2022. Ook werd een ‘Hall of Fame’ oeuvreprijs uitgereikt aan Josipa Bonifacic, voor haar enorme verdienste op het gebied van de ontwikkeling van het kamperen in Europa.

Voor campings zijn de ADAC Awards zeer waardevolle prijzen: het hoogst haalbare in de campingbranche, te vergelijken met de Oscar-uitreiking in de filmindustrie. Campings uit het topsegment kunnen, na strenge selectie, een ‘ADAC Superplatz’-erkenning ontvangen en daarnaast is er de jaarlijkse toekenning van de ADAC Awards voor campings die zich op een bijzondere manier onderscheiden en die zich ’trendsetters in de campingsector mogen noemen. De Duitse consumentenorganisatie hanteert daarvoor verschillende categorieën en de winnaars zijn inmiddels bekend. Hieronder stellen we ze aan je voor, en je kunt ze hier ook terugvinden. Jaarlijks hoogtepunt is ook de ‘ADAC Hall of Fame’ – een ereprijs voor iemand met een bijzondere verdienste voor de campingwereld. Die prijs ging naar Josipa Bonifacic uit Kroatië. Hieronder lees je waarom.

Camping La Ballena Allegre, Spanje

Categorie Duurzaamheid & Milieubewustzijn

Camping La Ballena Allegre, Spanje

Aan de Costra Brava ligt camping La Ballena Allegre, direct aan de Middellandse Zee, met een twee kilometer lang zandstrand. Faciliteiten in overvloed op deze camping. Zoals een restaurant, bar met terras, wasserette en zelfs een kapsalon. Voor de jeugd is er een half-pipe skatebaan en je kunt sportief aan de slag bij de outdoorfitness. Er is een duik-, een surf- en een zeilschool en op het strand vind je ook nog twee strandbarretjes en een restaurant. De huuraccommodaties liggen apart van de kampeervelden. De ADAC Award ontving de camping voor de duurzame bedrijfsvoering, waarbij onder meer een groot aantal vakantieaccommodaties volledig zelfvoorzienend zijn. Per jaar wordt meer dan 100 ton CO2 bespaard. Andere genomineerden in de categorie ‘Duurzaamheid & Milieubewustzijn’ waren Blokhus Natur Camping (Denemarken) en camping Ons Buiten uit Nederland.

Pra’ delle Torri, Italië

Categorie Innovatie & Vooruitgang

Centro Vacanze Pra’ delle Torri, Italië

Camping Pra’ delle Torri is een grote camping annex luxe bungalowpark met een eigen 18 holes golfbaan. Op de camping is er een winkelboulevard en er zijn diverse restaurants. De camping ligt in een pijnbomenbos en met je eigen caravan, vouwwagen, tent of camper sta je op mooie grasvelden. Op het vakantiepark bevindt zich een groot zwemparadijs met diverse zwembaden, glijbanen en volop comfortabele ligbedjes. In het activiteitenpark kun je skaten, er is een BMX-baan, je kunt er boogschieten en voor de kleintjes is er een pretpark met speeltoestellen en animatie. De camping ligt aan de Adriatische zee en ook daar zijn volop sportieve mogelijkheden. Zo worden er supboards, waterfietsen en kano’s verhuurd. De camping beschikt over bijzondere huuraccommodaties en qua staanplaatsen zijn er plekken tot maar liefst 150 vierkante meter. Pra’ delle Torri ontving de ADAC Award voor de talloze innovaties die in tientallen jaren op de camping zijn doorgevoerd. Met als nieuwste aanwinst het nieuw aangelegde activiteitenpark voor de jeugd. Andere campings genomineerd voor de categorie ‘Innovatie & Vooruitgang’ waren Camping Nature Parc l’Ardéchois (Frankrijk) en La Rocca Camp in Italië.

50Plus Camping Fisching, Oostenrijk

Categorie Demografische veranderingen & Toegankelijkheid

50Plus Campingpark Fisching, Oostenrijk

50Plus Campingpark Fisching is een kleine, maar weldoordachte camping met een unieke formule: ‘no kids, no dogs’. Daarmee onderscheidde de familie Pfandl zich twee decennia geleden; een moedige stap die lang niet door iedereen begrepen werd. Daarmee werd 50Plus camping de eerste die segmentatie toepaste – inmiddels een bewezen en succesvolle formule die ook door andere campings wordt omarmd. Op 50Plus Camping heerst een serene rust en bijzonder is het natuurzwembad: een door bloemen en planten omcirkelde zwemvijver. De camping is langwerpig aangelegd met verschillende kleine kampeerveldjes, met volop bomen, struiken en bloemen. De camping heeft een uitstekend restaurant en beroemd zijn de BBQ-avonden met lokale producten. Eigenaar Bernd Pfandl organiseert begeleide fiets- en wandeltochten in de Steiermarkse Zirbenland-regio. De camping ontving de ADAC Award voor het inspelen op demografische ontwikkelingen en de moedige keuze voor een heel specifieke doelgroep. Andere nominaties in de categorie ‘Demografische veranderingen & Toegankelijkheid’ waren Strandcamping Waging am See (Duitsland) en Camping Salatà (Spanje).

Camping Stover Strand Kloodt, Duitsland

 

Categorie ‘ADAC Booking Award’

Camping Stover Strand Kloodt, Duitsland

Op Stover Camping Kloodt kampeer je aan de Elbe-rivier, met een echt zandstrand. Buitendijks zijn er toeristische plekken en vaste jaarplekken zijn er voornamelijk achter de dijk te vinden. Stover Camping Kloodt is een vrij eenvoudige camping met mooie staanplaatsen. De camping organiseert fiets- en kanotochten, er zijn e-bikes maar bijvoorbeeld ook waterscooters te huur. Op de camping is er een restaurant, een supermarkt en er worden regelmatig jeugdkampen georganiseerd. De camping ontving de ADAC Award voor zijn rol als pionier en baanbreker in de digitalisering van de Duitse campingsector. Camping Stover Strand Kloodt loopt voor op de rest van Duitsland bij de implementatie van het online boeken van staanplaatsen. Andere genomineerden in de categorie ‘ADAC Camping Booking Award’ waren Aminess Atea Camping Resort (Kroatië) en Feddet Camping Resort in Denemarken.

Josipa Bonifacic (Istra Premium Camping Resort)

ADAC Hall of Fame

Sinds een enkele jaren heeft de ADAC ook een ‘Hall of Fame’ voor mensen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken in de campingbranche. Voor 2022 komt die eer toe aan Josipa Bonifacic, voor haar verdiensten op het gebied van de ontwikkeling van het kamperen in Europa. Josipa Bonifacic was jarenlang kwaliteitsmanager bij de Kroatische Valamar campingketen. Onder haar bezielende leiding werden kwalitatief redelijke campings omgetoverd tot vier- en vijfsterrencampings met luxe faciliteiten en veel aandacht voor de natuur. Voorbeelden zijn Krk Premium Camping Resort, Istra Premium Camping Resort en Lantena Premium Camping Resort die inmiddels een benchmark vormen voor de hele campingindustrie. Bonifacics’ werk is trendsettend voor de campingwereld en daarnaast is Josipa Bonifacic ook de initiatiefneemster van de academische leergang ‘Master of Sustainable Campground Management‘: een samenwerkingsverband van de universiteiten van Reijka, Girona en de ‘University of Applied Sciences’ in Breda (NHTV), deels gefinancierd door de Europese Unie. De academische opleiding voor campingprofessionals duurt twee jaar met veel aandacht voor duurzaam ondernemen.