Eretitel voor 8 prijswinnende campings

De ANWB heeft de winnaars bekend gemaakt van de verkiezing Camping van het Jaar 2021. Acht campings, in vier categorieën, vielen in de prijzen. In totaal brachten Nederlandse kampeerders bijna 25.000 stemmen uit.

Vier categorieën
De ANWB-verkiezing bestaat al sinds 1987; destijds gebeurde dat nog door een publieksjury en jury van professionals. Inmiddels is deze verkiezing een echte publieksverkiezing: de campings zijn beoordeeld door Nederlandse kampeerders die hun stem uitbrachten in vier categorieën, waarvan ‘beste kleine camping’ een nieuwe categorie is. De andere zijn: fijnste gezinscamping, meest gewaardeerde huuraccommodatie en mooiste charmecamping. In elke categorie kozen de kampeerders een Nederlandse camping en een camping buiten Nederland.

Criteria
De campings zijn beoordeeld op negen aspecten. Door de weging daarvan wint niet automatisch de camping met de meeste stemmen maar juist de camping die hoog scoort op een bepaald onderdeel. Voor de nieuwe categorie ‘beste kleine camping’ vonden kiezers met name de ligging en de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk. Bij het vaststellen van de fijnste gezinscamping speelde primair het aspect zwemmen een extra grote rol, gevolgd door sanitair en de prijs-kwaliteitverhouding. Voor de meest gewaardeerde huuraccommodatie waren de prijs-kwaliteitverhouding, faciliteiten, hygiëne en de ligging van de huuraccommodatie het belangrijkst. En voor de mooiste charmecamping speelde de sfeer de grootste rol bij het maken van de keuze. Daarna volgden prijs-kwaliteitverhouding en rust/natuur.

ANWB Camping van het Jaar 2021,
CATEGORIE ‘BESTE KLEINE CAMPING’

ANWB Camping van het Jaar 2021: Camping De Nesse

Nederland: Camping De Nesse, Limmen
Deze zeer goed verzorgde minicamping ligt in een groene omgeving en heeft een hoge haag rondom. Het terrein is autovrij. Alle staanplaatsen hebben een tegelplateau. Voor de kinderen is er een zand- en waterspeelplaats en een kleine dierenweide. Er is een grote, overdekte fietsenstalling met oplaadpunten voor e-bikes. De camping is een goed startpunt voor fietstochten. Het natuurgebied Noord-Hollands Duinreservaat ligt op 4 km.

ANWB Camping van het Jaar: Camping44

Italië: Camping44, Loro Piceno
De staanplaatsen op Camping44 liggen tussen de olijfbomen en bieden een prachtig uitzicht op de bergen. Op de camping zijn ook ingerichte safari- en bungalowtenten te huur. Er is een zwembad en een avontuurlijke speeltuin. Elke dag is er vers brood in het campingwinkeltje en daar wordt ook verse groente uit eigen tuin verkocht. Voor gasten die met een caravan komen, is het aan te raden eerst even contact met de camping op te nemen. De camping is nog niet door de ANWB geïnspecteerd.

ANWB Camping van het Jaar 2021,
CATEGORIE ‘FIJNSTE GEZINSCAMPING’

ANWB Camping van het Jaar 2021: Camping De Paal

Nederland: Camping de Paal, Bergeijk
Vijfsterrencamping geschikt voor jonge gezinnen en, buiten het hoogseizoen, sportieve rustzoekers. De grotendeels autovrije, ruime plaatsen liggen aan straatjes of op velden. Er zijn buitenspeeltuinen, een overdekte waterspeeltuin en een uitgebreid zwembadencomplex met allerlei soorten van waterrecreatie. Activiteiten zijn er volop, zoals het ‘meeleef- en meespeel kindertheater’ en kanovaren.

ANWB Camping van het Jaar 2021: Camping Emporda

Spanje: Camping Emporda, L’Estartit
Het vlakke terrein ligt aan de rand van L’Estartit, tussen akkers en woonbebouwing. Een groot deel van de staanplaatsen ligt onder loofbomen. Er is een zwembad en een kleuterbad en rondom staan ligbedden opgesteld. Enkele bomen zorgen voor schaduw. De huuraccommodaties liggen aan de rand van de camping. Er is een autowasplaats, waar ook vuilwater van de camper geloosd kan worden.

ANWB Camping van het Jaar 2021,
CATEGORIE ‘MEEST GEWAARDEERDE HUURACCOMMODATIE’

ANWB Camping van het Jaar 2021: Camping Het Liederholt

Nederland: Vakantiepark Het Lierderholt, Beekbergen
Glooiend, bosachtig, grotendeels autovrij terrein met veel voorzieningen. Een deel van de staanplaatsen grenst direct aan een wildroute. Op een aantal velden hebben ouders zicht op de spelende kinderen. Wekelijks zijn er begeleide natuurtochten, ook is er regelmatig livemuziek. De camping heeft een verwarmd buitenzwembad en kleuterbad. Het kleuterbad heeft een leuke kinderglijbaan, fonteintjes en waterspuiters.

ANWB Camping van het Jaar 2021: Camping Kyllburg

Duitsland: Camp Kyllburg, Kyllburg
De Nederlandse eigenaren heten je van harte welkom op Camp Kyllburg. De camping ligt langs de rivier de Kyll waar je kunt vliegvissen (elke andere vorm van vissen is verboden). Alle staanplaatsen liggen aan het water, evenals de vier luxe safaritenten. Naast de camping ligt het gemeentezwembad, gratis toegankelijk voor de campinggasten. Voor een hapje en een drankje is er een restaurant op de camping.

ANWB Camping van het Jaar 2021,
CATEGORIE ‘MOOISTE CHARMECAMPING’

ANWB Camping van het Jaar 2021: Camping De Helfterkamp

Nederland: Camping De Helfterkamp, Vaassen
Op deze mooie camping ervaar je rust en ontspanning. Doelgroep zijn gezinnen met jonge kinderen en senioren. De gedeeltelijk autovrije velden kennen een gemoedelijke sfeer. Kinderen kunnen zich uitleven in aantrekkelijke speeltuinen. Er is een boerenschuur en een hooiberg met een bibliotheek, tv en poolbiljart. Tweemaal per week komt een foodtruck. In de nabijgelegen kroondomeinen zijn wandel- en fietsroutes.

ANWB Camping van het Jaar 2021: Camping Ranocchio

Italië: Camping Ranocchio, Piano Porlezza
Camping aan het Pianomeer en grenzend aan een beschermd natuurgebied. Het terrein is licht glooiend met enkele terrassen en begroeid met een grote verscheidenheid aan bomen, struiken en bloemen. Het kleuterbad is 60 cm diep. Bij een van de sanitairgebouwen zijn enkele trapjes. De camping trekt veel Nederlandse gasten. Er is een klein kiezelstrand met wat zand en een kleine ligweide. De camping ligt aan een zeer smalle weg.