Succesvolle editie van grootste kampeerfeest van Nederland

De Kampeer & Caravan Jaarbeurs trok bijna 40.000 bezoekers naar Utrecht. Dit jaar was er met name veel aandacht voor elektrische campers, vouwwagens en tenttrailers. Ook de activiteiten en workshops werden druk bezocht. Beursmanager Rachel Jankowsky: “Dat hoort er echt bij – we wilden de complete kampeerervaring laten zien.”

Winnaar ANWB-Camper van het Jaar, Raymond Lesage (midden) van Bürstner Nederland.

Naast de hallen met campers en caravans was er vouwwagen- en tenttailerboulevard en een hal vol kampeeraccessoires. Op het buitenterrein konden bezoekers proefrijden met campers en met een elektrische auto met caravan. Ook konden bezoekers deelnemen aan workshops, van vuur maken tot smartphone fotografie. “Dat maakte de beurs tot een perfect dagje uit voor tienduizenden kampeerders die niet alleen de laatste innovaties wilden komen bekijken maar ook nog even dat kampeergevoel van de afgelopen zomer opnieuw wilden beleven”, aldus Rachel Jankowsky.

Veel aandacht voor tenttrailers en daktenten.

Duurzaam kamperen

Tijdens de 2022-editie van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs waren er diverse verkiezingen. Onder andere voor de ANWB Camper van het Jaar (Bürstner Lyseo Gallery) en de ANWB Caravan van het Jaar (Adria Altea). Voor het eerst in de geschiedenis van Jaarbeurs was er ook een Kampeer Duurzaamheidsprijs die binnengesleept werd door twee Nederlandse bedrijven. In de categorie ‘campers’ was dat camperbouwer VENTJE met volledig circulaire camperinterieurs bestaande uit FSC-gecertificeerd hout en schapenwol voor de isolatie. In de categorie ‘kamperen algemeen’ ging de prijs naar het Noord-Hollandse Karsten Tenten, met een serie tenten die grotendeels van gerecyclede spijkerbroeken wordt gemaakt. “Duurzaamheid vinden we heel belangrijk in de kampeerbranche”, stelt Leo Diepemaat, voorzitter van de branchevereniging KCI (Kampeer & Caravan Industrie) en medeorganisator van de beurs. “Kamperen op zich is al een van de meest duurzame vormen van verblijfsrecreatie, maar de branche zit niet bepaald stil. Daarom konden we het publiek ook een groot aantal elektrische campers laten zien en de positieve reacties van de bezoekers daarop hebben onze verwachtingen overtroffen”, aldus Diepemaat.

De nieuwe datum voor de beurs van volgend jaar is inmiddels ook bekend: woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober 2023. Meer informatie www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl