Campers kijken bij Laika

Piep-piep-piep: ik voel mijn banksaldo met elke piep verminderen terwijl ik over de Oostenrijkse autobahn rij. Lang leve de Go-Box, die automatisch tolgeld afschrijft, voor campers boven de 3.500 kilo.

In Oostenrijk staan overal op de snelweg portalen met camera’s die meedogenloos elke Go-Box registreren. En ook de mijne, die ik eerder deze week achter mijn voorruit heb geplakt. Piep: weer een paar euro kwijt…

Eindeloze rijen cypressen
Vanmorgen vertrokken we van camping Rossbach in Nassereith (Oostenrijk). Prima camping voor een paar dagen, met zwembad én met een eenvoudig restaurant. Om er te komen met een grote caravan of camper moet je een beetje koelbloedig zijn (en duimen dat je geen tegenliggers krijgt). Maar: leuke tussenstop richting Toscane, want dat is onze eindbestemming. Nog ruim 500 kilometer sturen en dan zijn we bij de camperfabriek van Laika, om nieuwe modellen te bekijken voor 2021 – die vind je straks weer op de merkenpagina’s op Camp-to-Go. Het is snikheet als we aankomen en omdat we nu eenmaal liever op campings belanden we op Agricampeggio Cipollatico in Montespertoli, een kwartiertje van de fabriek.

Stapvoets omlaag
De boerencamping (met 16 plekken) ligt bovenop een berg met een fabuleus uitzicht over de vallei. Met rijen cypressen en slingerwegen waar Toscane zo bekend om is. De camping beschikt over een zwembad en vanaf de rand tuur je zo die vallei in – een droomplek waar je ook wel weer wat caravanervaring voor moet hebben om er te komen. Tenminste: dat dácht ik toen ik stapvoets het onverharde paadje naar beneden hobbelde. Niet veel later gevolgd door een enorme Tabbert caravan én een Dethleffs camper met tandemas die ook nog een quad op de aanhanger achter zich aan sleepte. Met andere woorden: als dié er kunnen komen, dan kun jij dat ook.

BBQ-avond van papa
We boeken twee nachtjes en we boffen, want ‘papa’ heeft z’n wekelijkse barbecue-avond voor de gasten – die pakken we dus ook mooi mee. En het zwembad zorgt voor veel verkoeling, als we een dag bij Laika hebben staan filmen in de snikhete zon bij 36 graden. Enne Laika? Er komen weer bijzondere nieuwe modellen naar Nederland, waaronder ook een paar heel interessante campervans. En het design van die wagens… dat is toch echt anders dan je gewend bent. We zetten ze de komende weken weer op de merkenpagina’s en straks is het weer Oktober-Kampeermaand. Dan kun je ze zelf ook zien bij de dealer!