Brandstof besparen op vakantie? Zo doe je dat!

Heel vrolijk worden we niet van de hedendaagse brandstofprijzen. Camperbezitters tankten begin 2021 nog diesel voor 1,29 euro per liter. De benzineprijs was toen € 1,59. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bereiken die prijzen recordhoogten. En hoewel die prijzen weer ietsje gezakt zijn, ligt er geen serieuze prijsdaling in het verschiet. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je brandstof kunt besparen als je op vakantie gaat.

DURE DOLLAR EN RUSLAND-BOYCOT

Langs de snelwegen betaal je voor normale benzine al gauw 2,35 euro – diesel schommelt rond de twee euro – nooit eerder was het verschil tussen benzine en diesel zo klein. De hoge dieselprijs komt vooral doordat er in Europa, vergeleken met benzine, relatief weinig diesel wordt geproduceerd. Veel goedkope diesel kwam tot voor kort uit Rusland, maar sinds de oorlog in Oekraïne ligt die import om verklaarbare redenen stil. Dat geldt ook voor de import van ruwe olie uit dat land. Daardoor moet ruwe olie en kant en klare diesel uit andere landen worden geïmporteerd. En dat is flink duurder. Daarbij speelt ook de dure dollar – ruwe olie wordt verhandeld in dollars – een grote een rol bij de prijsstijgingen. En dat merken we dus ook bij de brandstofprijzen aan de pomp. Hoewel de prijzen al ietsje zijn gezakt hoeven we de komende maanden geen grote prijsdalingen te verwachten. Daarmee wordt een vakantietrip naar Italië of de Spaanse Costa’s fors duurder – reken voor een enkele reis gerust op 100 euro of meer. Hoe kun je brandstof besparen?

Tip-1: Pas je snelheid aan

Met de caravan aan de trekhaak verbruikt de auto fors meer brandstof: door het gewicht, maar zeker ook door de luchtweerstand. En door een hogere snelheid neemt die luchtweerstand kwadratisch toe. Een lagere snelheid voel je direct in je portemonnee. Ook bij campers: bij 120 km/u verbruikt die zomaar 5 liter per uur méér dan bij 95 km/u. Kies een snelheid die past bij het vrachtverkeer – dan word je niet steeds ingehaald door zo’n grote jongen en je bespaart heel wat liters brandstof.

Tip-2: Bandenspanning in orde?

Hoe is het met de bandjes? Te zachte banden – ook die van de caravan – zorgen voor meer rolweerstand en daarmee voor een hoger brandstofverbruik. Zachte banden hebben bovendien een lager draagvemogen, ze worden warmer en de kans op een klapband neemt toe. Dus voor je vertrekt: even langs de pomp. En pak dan ook meteen je reservewiel mee.
<de tekst gaat verder onder de foto>

Tip-3: Tank niet langs de snelweg

Het is makkelijker gezegd dan gedaan als je kilometers wilt maken onderweg naar het zuiden, maarrr: de brandstofprijzen langs de snelweg zijn gewoon fors hoger dan die in het binnenland. Het loont dus om de snelweg te verlaten, bijvoorbeeld als je het combineert met de lunch.

Tip-4: Tank in goedkope landen

De prijs van benzine en diesel verschilt per land – binnen Europa zijn de Nederlandse brandstofprijzen het hoogst. Het loont dus om je eerste tankstop in Duitsland of België te plannen. Of via Luxemburg: dan bespaar je zomaar 30-40 cent per liter – dat zet zoden aan de dijk. Als je via Duitsland naar Italië rijdt: tank dan in Oostenrijk – daar zijn de brandstofprijzen flink lager.

Tip-3: Vroeg opschakelen

Bij je rijgedrag is er ook wat te winnen. Vroeg opschakelen bespaart brandstof – moderne auto’s geven je een seintje. Maar let op: met een caravan aan de trekhaak, of bergje-op met de camper kun je de motor toch beter op toeren houden. Want anders ‘smoor’ je de motor en daar knapt-ie niet van op.

Tip-4: Anticiperen

Nog zo’n besparingstip die te maken heeft met je rijgedrag: hou het verkeer in de gaten en anticipeer. Steeds optrekken en afremmen kost onnodig brandstof. Pas je snelheid aan, aan de rest van het verkeer. Laat het gas op tijd los en laat de auto uitrollen in plaats van dat je laat remt en weer snel optrekt. Go with the flow!

Tip-5: Gebruik de cruise control

Als je ‘m hebt, gebruik ‘m dan. Op snelwegen zorgt de cruise control voor een constante snelheid en dat levert een lager stabiel brandstofverbruik dan wanneer je steeds je snelheid varieert. Gebruik ‘m liever niet als er druk verkeer om je heen is – dan heb je er meer last dan gemak van.
<de tekst gaat verder onder de foto>

Tip-6:  Let op je gewicht

Hoe meer gewicht aan boord, hoe harder de motor moet werken om het allemaal te verplaatsen. Je let dus niet alleen op je gewicht voor de veiligheid, of om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar ook om brandstof te besparen. Kijk kritisch naar je bagage, vul je drinkwatertank voor een kwart en leeg je afvalwatertank voor elke rit.

Tip-7: Bergpassen

Tsja – je wilt natuurlijk wel wat zien onderweg en als Camp to Go geven vaak tips om de snelweg juist te vermijden… Genieten van het landschap is een wezenlijk onderdeel van de vakantiebeleving en dat maakt reizen juist leuk. Maar slingerwegen en vooral bergpassen zorgen wel voor een hoger brandstofverbruik omdat de motor flink moet werken…

Dat zijn onze tips om brandstof te besparen. Heb je zelf ook een tip? Mail de redactie: info@camp-to-go.nl