Motorhome and Caravan Show

Het is een goeie 300 kilometer afstand tussen onze landen, maar als het om kamperen gaat, is er een wéreld van verschil tussen Nederlanders en… Britten. Dat viel me op toen ik onlangs de Motorhome and Caravan Show bezocht, in Birmingham: de nationale kampeerbeurs die twee keer per jaar wordt gehouden in Groot-Brittannië.

Met een soort ‘binnenlandse’ vlucht van een uur sta je aan de overkant en ’n ticket van pakkembeet honderd euro is niet heel veel duurder dan een dagje in de Efteling – voor een caravanfetisjist als ik zijn dat dus geen onoverkomelijke bezwaren. En zo arriveerde ik dus op de luchthaven van Birmingham met aansluitend een tentoonstellingscomplex dan misschien nog wel groter is dan het vliegveld zelf.

ETEN MET JE BORD OP SCHOOT
Twee dagen na onze ‘eigen’ beurs in Utrecht liep ik dus alweer rond tussen de caravans, maar dan merken als Autosleeper, Autotrail, Bessacar en Coachman. En zo vaak als je bij ons het Franse bed ziet – u weet wel: dat tweepersoonsbed in de lengterichting van de caravan, met een schuine punt aan het voeteneind – zo vaak zie je bij Britse caravans helemaal géén bed. Britten vinden het kennelijk geen enkele moeite om de zithoek om te bouwen tot slaapplek. En omdat ze bij het zitgedeelte ook nog de tafel weglaten, heb je in een Britse caravan een Noordzee aan ruimte: twee langsbanken met een multifunctioneel kastje vooraan, want dat is niet alleen tafeltje, uitschuiftafeltje en opbergplek, want er zit ook nog een smalle uitrol-lattenbodem in verstopt. Daarmee verbind je die twee banken en na drie minuten heb je een echtelijke sponde van twee bij twee meter. En die eettafel? Britten eten wel met een bordje op schoot, of gebruiken een van de ‘side tables’ om hun wijntje neer te zetten. En de ruimte die je over hebt vul je met een joekelkeuken – met oven en toast-lade – plus: een badkamer over de volle breedte van de caravan. Bam!

Caravans (en campers) kijken in Birmingham. Bijzonder: de slide-out in een serviceluik. Een eigen veranda voor je huisdier!

HOEZEN, HOEZEN EN NOG ‘NS HOEZEN
Nog een paar dingen die me opvielen? Tassen en hoezen! Britten hebben overal hoezen en tassen voor, speciaal op maat. Voor de watertank, voor de kabelhaspel, voor het opstapje (écht!), voor de stoelen, voor de caravandissel en voor de caravan-zèlf… Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er een hoes voor. Zelfs voor de hond, die je met hoes en al gemakkelijk droog wrijft na een Britse regenbui.

En over honden gesproken: het leukste accessoire op de beurs was een speciale ‘slide out’ die je in een serviceluik van de caravan kunt zetten. Zo ontstaat een erker voor Fikkie, die dan net zo lekker loom naar buiten kan kijken als z’n Britse baasjes…

Vergelijken met onze eigen caravans? Check de merkenpagina’s.

 

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.