Een caravan of camper?

Veel caravanners dromen er van: een camper. Lekker toeren over de mooiste wegen, gaan en staan waar je wilt, genieten van de vrijheid. Maar toch zijn er ook caravanners die de stap terúg maken, nadat ze een paar keer met een camper op pad zijn geweest. Hoe zit dat?

De keuze tussen een camper en een caravan is zeker niet alleen een budgetkwestie. Het gaat vooral om hoe je het liefst op vakantie gaat. Voor de een is een camper zaligmakend, voor een ander geldt dat juist weer voor de caravan. Het belangrijkste verschil is waar je het meeste van geniet.

Camping als basis
Word je na een paar dagen al onrustig, of kun je misschien zelfs wekenlang genieten van die mooie vakantieregio? Als je op vakantie gaat met de caravan, sta je meestal wat langer op dezelfde plek. Luifeltje eraan, misschien zelfs een voortent. Dagje naar het strand, de volgende dag op de fiets naar dat leuke marktje in het dorp. Je maakt een praatje met andere kampeerders op hetzelfde veldje, en de omgeving verken je lekker met de auto. Maar de basis is en blijft toch die ene camping, die je zorgvuldig hebt uitgekozen. Barbecue aan, borrelen met je nieuwe campingvrienden, kinderen die zich vermaken met de andere jeugd van een kampeerveldje verderop. De Perfecte Vakantie.

Kriebelen
Camperaars hebben vaak een iets ander vakantiepatroon. Ze staan hooguit twee, drie dagen op dezelfde plaats en dan begint het alweer wat te kriebelen. Ze rijden liever over provinciale wegen, laten zich verrassen door wat ze tegenkomen en ze hebben meer flexibiliteit als het gaat om de plek waar ze willen overnachten: dat kan een camping zijn, maar dat hoeft zeker niet; in Europa struikel je over de camperplekken, waar je gratis, of voor een paar centen kunt overnachten en soms kun je ook terecht bij jachthavens die een paar parkeerplekken voor campers hebben gereserveerd. De faciliteiten zijn doorgaans ook niet heel interessant voor camperaars: douchen kan gewoon aan boord en meestal is zo’n camper niet eens afhankelijk van stroom, met dank aan de zonnepanelen op het dak. Bovendien: de volgende dag zijn ze immers alweer weg naar de volgende bestemming en als ze ergens wat langer willen staan, dan kiezen ze – net zoals caravanners – graag voor een plek met meer faciliteiten. Lees: de camping. Al zijn er natuurlijk ook camperaars die daar nooit komen. Ook hier geldt: De Perfecte Vakantie.

Altijd onderweg
De essentie van een campervakantie is dat je altijd onderweg bent. En dat reizen moet bij je passen. Je weet van tevoren nooit waar je terecht komt, en daar word je juist gelukkig van. ‘Maar dat kan met een caravan ook’, hoor ik je denken. Dat klopt. Maar met een camper is het net even gemakkelijker. Qua rijden, qua parkeren, qua vertrekken. En je pakt een camper net even makkelijker, voor een weekendje weg, of voor familiebezoek aan de andere kant van het land – je kunt lekker een wijntje drinken en ’s avonds stap je in je eigen bed, op de oprit. De gebruikstoepassingen van een camper zijn groter. Maar nadelen zijn er ook, hoor ik je denken: dan sta je net geïnstalleerd en dan moet je boodschappen doen… Dat doen camperaars dus gewoon onderweg. In Duitsland zit er aan zowat elke rotonde een Lidl en in bijvoorbeeld Frankrijk struikel je over de hypermarché’s. Met de camper op pad is gewoon een andere mindset.

En de caravan? Dat is het perfecte vakantieonderkomen voor als je graag wat langer op dezelfde plek staat. Voortent eraan, lekker veel ruimte voor de fietsen, de barbecue op z’n eigen plek, zwembad onder handbereik, een perfect campingrestaurant… De kinderen die meteen vriendjes maken. Want als je zó op vakantie gaat, dan is een camper gewoon ronduit een onhandig ding. Twijfels? Huur er gewoon eentje. Dan weet je meteen of zo’n camper bij je past.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.