Corona: meer campers in Nederland

In de afgelopen anderhalf jaar hebben steeds meer Nederlanders een camper aangeschaft vanwege de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van de NKC, Europa’s grootste camperclub.
De camperclub hield een enquête onder ruim 2.500 kopers die hun camper in 2020 of 2021 aanschaften. Van deze groep geeft 17 procent aan dat de aankoop beïnvloed is door de coronacrisis. De meerderheid van deze campereigenaren had al eerder het plan een camper te kopen, maar door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen. Maar liefst 20 procent van de groep gaf aan geen camper gekocht te hebben als de coronapandemie er niet was geweest.

CORONAPROOF REIZEN

De meerderheid van de camperkopers ging voor een tweedehands camper (69 procent). Iets minder dan een derde (27 procent) kocht een nieuwe camper en de rest (4 procent) kocht een bestelbus om die om te bouwen tot kampeerauto. ‘Coronaproof kunnen reizen’ werd in de enquete vaak genoemd als drijfveer. NKC-directeur Stan Stolwerk onderschrijft dit: “Met een camper ben je volledig zelfvoorzienend en reis je zo goed als onafhankelijk. Je hebt de vrijheid die je zoekt, ook tijdens de coronapandemie. Zelfs toen sanitair op campings gesloten was. Dit zien we terug in de groeiende populariteit van campers.”

VERKOOPRECORDS

De verkoop van campers boekt record op record, zo onderschrijven cijfers van ondermeer Bovag en branchevereniging KCI. Na drie kwartalen zijn er dit jaar 2.785 nieuwe campers verkocht: een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe kampeerauto’s verkocht. Ook de markt voor tweedehands campers groeit: tot en met september werden er 13.462 gebruikte kampeerauto’s aan consumenten verkocht – 20 procent meer dan een jaar eerder.

REIZEN EN KLUSSEN

Ook een deel van de mensen die al een camper had, werd beïnvloed door de coronacrisis. Zo geeft 10 procent van deze groep aan meer geklust te hebben aan de camper dan andere jaren, omdat ze meer tijd hadden. Ook het reisgedrag van veel camperaars was anders door corona. De grootste groep (46 procent) is minder vaak op reis geweest met de camper in 2020 en 2021 vanwege de wereldwijde gezondheidscrisis. Voor sommige camperaars daarentegen (14 procent) was het juist een uitstekende gelegenheid om vaker met de camper weg te gaan.

Meer informatie over Europa’s grootste camperclub: www.nkc.nl