Wielertalent Cédric Louwers kan niet zonder kampeerauto

Volop ruimte voor twee racefietsen, gereedschap en een rollerbank om warm te rijden onder z’n eigen luifel: Cédric Louwers (17) roemt de eigenschappen van zijn tijdelijke onderkomen: een Dethleffs camper, waarmee hij dit winterseizoen veldritkoersen afrijdt. ‘Ik kan me er in omkleden, douchen, hij is lekker warm als ik terugkom en ik kan er een lekkere kom soep in warm maken. Ik ga gewoon beter fietsen door die camper!’

Cédric Louwers is naast zijn VWO-opleiding actief als wielrenner: veldrijder om precies te zijn. Hij wilde deze winter voor het eerst serieus werk maken van een volledig veldritseizoen: 17 zaterdag en zondagen op rij, om in alle vroegte naar een koers te rijden, in Limburg of Brabant. Voor het veldritseizoen beschikt hij over een Dethleffs Evan, een camper met extreem veel bergruimte: ‘de ideale kampeerauto voor mijn sport’, aldus Louwers.

Koffie en broodjes
Cédric Louwers parkeerde de Dethleffs Evan de afgelopen maanden in de ‘Modder van Meijel’, bij de ‘Blubber van Bocholtz’ en bij de ‘Vorst in Venlo’. Samen met zijn vader Hans – coach, mecanicien en soigneur – laadt hij de camper elk weekend vol met twee racefietsen, gereedschap, reservewielen en een robuuste hogedrukspuit om het materiaal weer schoon te spuiten. ‘Dat is gewoon het grote voordeel van een camper bij de koers’, vervolgt Cédric Louwers. ‘Alles kan mee, omkleden gebeurt voor én na de wedstrijd in een warme kampeerauto en door de luifel kun je bij regen of zelfs sneeuw prima warm rijden zonder meteen nat te worden. En binnen heb je met de gedraaide bestuurdersstoelen ook nog een prima zitje voor koffie en broodjes – ook als er zo nu en dan visite op de koffie komt. En die warme kachel is natuurlijk geweldig: buiten in de sneeuw is het min-2, maar binnen heb je ’t in een mum van tijd op een graad of 18. Heerlijk als je net van de fiets stapt, met verkleumde handen van de kou’.

Je eigen bed
De campermarkt groeit hard – er zijn nu al bijna 110.000 campers in Nederland, een verdubbeling in tien jaar tijd. ‘Dat snap ik eigenlijk wel’, stelt Louwers. ‘Voor vakanties lijkt het me ideaal, maar de afgelopen maanden heb ik aan den lijve ondervonden dat je zo’n wagen niet alleen voor kamperen kunt gebruiken. Ook voor een weekenduitstapje, of als je op bezoek gaat bij familie en vrienden die wat verder weg wonen. Dan stap je ’s avonds gewoon in je eigen bed, omdat je op de oprit kunt blijven overnachten. Maar de afgelopen periode heb ik de camper ook echt ontdekt voor mijn sport: ideaal. Ook voor andere outdoorsporten, zoals kanoën, golf en paardensport. Je hebt gewoon veel comfort op plekken waar verder weinig luxe is. Ik ben er van overtuigd dat ik daardoor tijdens de veldritkoersen beter én sneller ben gaan fietsen’.

Door het 2todrive-project van de Nederlandse overheid slaagde Cédric vlak na zijn 17e verjaardag al voor het rijbewijs. Daardoor mocht hij, weliswaar onder toezicht van zijn vader, zélf achter het stuur van de Dethleffs Evan-camper. In het veldritseizoen 2017/2018 kwam Cédric Louwers uiteindelijk tot een top-10 plaats in het algemeen klassement Veldrijden…

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.