Een nieuwe caravan kopen, of toch tweedehands?

Ben je van plan om voor het eerst een caravan te gaan kopen? Of is die van jou aan vervanging toe? De keuze is reuze, zowel nieuw als tweedehands. Een nieuwe kun je geheel volgens je eigen wensen samenstellen én je hebt fabrieksgarantie. Een gebruikte caravan is goedkoper en je hebt meestal 12 maanden garantie. We zetten voor jou op een rijtje waar je op moet letten.

Een spiksplinternieuwe caravan heeft vele voordelen. Zo weet je zeker dat er niet eerder iemand anders in geslapen heeft en dat jij de eerste bent die het sanitair gebruikt. Als je een nieuw exemplaar gaat bestellen, kun je ‘m bovendien helemaal naar jouw eigen wensen samenstellen met alle opties en accessoires die de fabrikant beschikbaar heeft. Daarnaast kun je erop vertrouwen dat onverhoopte mankementen onder de fabrieksgarantie vallen. Bij de meeste merken bedraagt de garantietermijn 24 maanden, oftewel 2 jaar. En dan geldt er vaak ook nog eens een zogenaamde ‘dichtheidsgarantie’ (tegen indringend vocht) van wel 10 of 12 jaar. Je gaat dus vele jaren onbezorgd kampeerplezier tegemoet als je kiest voor een nieuwe caravan.

Dealers van elk merk in de buurt

Elk merk heeft zijn eigen netwerk van dealers; dat bedrijf is jouw eerste aanspreekpunt en kan jou perfect adviseren en alle mogelijkheden laten zien. In de showroom staan demonstratiemodellen die je van binnen en buiten kunt bekijken en je vindt altijd wel een dealer bij jou in de buurt. Bovendien is die dealer ook het adres om onderhoud en reparatie te laten uitvoeren en om eventuele mankementen binnen de garantieperiode te melden. Dan weet je in elk geval zeker dat er rechtstreeks contact is met de fabrikant en dat jouw garantie van kracht blijft.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Occasion kopen bij een caravanbedrijf

Als je kiest voor een nieuwe caravan die je naar eigen inzicht wil samenstellen, dan kan die door de fabrikant naar jouw wens worden geproduceerd. Dat betekent wel dat je even moet wachten voordat je de caravan geleverd krijgt. Heb je daar geen trek in en wil je direct op pad met je nieuwe aanwinst, dan vind je bij elke dealer een ruim aanbod aan occasions. De meeste caravanbedrijven zijn aangesloten bij branchevereniging BOVAG en dat betekent dat je op het gros van hun tweedehands caravans 12 maanden garantie krijgt. Bij een professioneel caravanbedrijf mag je erop rekenen dat je ook na de aanschaf van een gebruikte caravan zorgeloos op pad kunt en dat het juiste onderhoud is uitgevoerd. De caravan wordt voor aflevering gecontroleerd en in de werkplaats worden eventueel benodigde reparaties of gewenste aanpassingen gedaan. Misschien wil je wel een mover of een fietsendrager laten monteren; dat kan dan geregeld worden. Uiteraard checken ze bij het caravanbedrijf ook alle techniek. Niet alleen de staat van de koppeling, de remmen en banden, maar bijvoorbeeld ook de gasinstallatie en elektra.

Tweedehands caravan van een particulier

Websites zoals Marktplaats staan vol met advertenties van andere particulieren die hun gebruikte caravan te koop aanbieden. Normaalgesproken vragen zij lagere prijzen dan het professionele caravanbedrijf, maar die particuliere verkoper heeft natuurlijk ook lang niet zoveel te bieden als de professional. Je krijgt uiteraard geen garantie, gewenste accessoires zul je later zelf moeten laten monteren en de caravan wordt doorgaans niet met een onderhoudsbeurt afgeleverd. Vaak gaat het toch om een aanschaf van vele duizenden euro’s en dan hebben we eigenlijk maar één belangrijke tip: laat een aankoopkeuring uitvoeren bij een caravandealer. Dat kost uiteraard geld, maar kan wel een enorme miskoop voorkomen. En als de verkoper niet akkoord gaat met een aankoopkeuring, dan weet je eigenlijk ook al genoeg.

Ben je er nog niet uit?

Twijfel je nog over welk kampeermiddel het beste bij jou past? Of wat voor soort caravan je überhaupt moet kiezen? Dan hebben we een heel handig hulpmiddel voor je: de Kampeerselector. Beantwoord een paar simpele vragen en je krijgt een advies over wat voor jou het meest geschikt is. Bijvoorbeeld een compacte caravan of juist een gezinscaravan. Of misschien komt er wel uitrollen dat een vouwwagen of camper een betere optie is! Probeer het maar eens.