EK voetbal: kamperen bij het stadion!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat op het punt van beginnen en wordt afgewerkt in 10 stadions bij onze Oosterburen. Ideaal natuurlijk om zelf naartoe te rijden en ter plekke de sfeer te beleven. Maar kun je ook een beetje fatsoenlijk kamperen op een steenworp afstand van de stadions? Er is zelfs een camping op 700 meter afstand van het trainingskamp van Oranje!

Het Nederlands Elftal trapt zondagmiddag 16 juni het EK af met een wedstrijd tegen Polen in Hamburg. 21 juni speelt Oranje tegen Frankrijk en de groepsfase wordt afgesloten met Oostenrijk als tegenstander op 25 juni in Berlijn. Helaas zijn de speciale campings voor Oranjefans die namens de KNVB zouden worden georganiseerd, te elfder ure geannuleerd. Het idee daarvan was een festivalcamping waar het rondom de wedstrijden van Nederland telkens drie dagen lang één groot feest is. Had je nou sowieso al niet zoveel behoefte aan een en al feestgedruis of ben je nu op zoek naar een alternatief? Er nog voldoende andere mogelijkheden in Duitsland om te kamperen, op relatief korte afstand van de stadions!

Hamburg, Leipzig en Berlijn

Of er nog voldoende plek is en of het er een beetje rustig toeven is als de wedstrijden van Oranje op het programma staan, valt nog te bezien. Desondanks hebben we een paar tips voor je in de buurt van de stadions waar Nederland zijn wedstrijden speelt in de groepsfase.

Op een kilometer of 10 van het Volksparkstadion in Hamburg vind je aan de rand van de stad Knaus Campingpark, met op loopafstand een bushalte naar het centrum. Normaliter is dit een prima familiecamping met ruime plaatsen en goed sanitair. Met de auto is het een kwartiertje rijden naar het stadion.

Voor de tweede wedstrijd tegen Frankrijk verhuist Oranje naar Leipzig in de voormalige DDR. Op hemelsbreed 4,5 kilometer van de Red Bull Arena ligt wederom een Knaus Campingpark, aan het meertje Auensee. Ook hier een bushalte (en tram!) binnen handbereik voor vervoer naar het stadscentrum en verder ruime plekken en prima sanitaire voorzieningen. Met een fiets kun je hier ook goed uit de voeten. In de Auensee kun je overigens niet zwemmen.

In Berlijn ligt op 8 kilometer van het Olympiastadion CityCamp Nord, op een eiland in het kanaal. Geen plek om een complete vakantie door te brengen, maar een prima uitvalsbasis voor een paar dagen in de Duitse hoofdstad met ongeveer 80 plaatsen en een bushalte in de buurt. In de zomermaanden kun je aan het water terecht in de Biergarten!

Speelsteden in het Ruhrgebied

Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens worden er ook EK-wedstrijden in en om het Ruhrgebied gespeeld. Wellicht dat Oranje hier ook nog terechtkomt indien het elftal de groepsfase overleeft. Gelsenkirchen, Dortmund, Düsseldorf en Keulen zijn met de auto eenvoudig te bereiken en je zou zelfs kunnen overwegen om gewoon lekker in eigen land te kamperen als je een wedstrijd in een van deze steden gaat bezoeken.

Campings dichtbij het centrum van Düsseldorf zijn schaars, maar de dichtstbijzijnde is City Campingplatz. Sterker nog: deze locatie ligt pal tegenover de Esprit Arena, op de andere oever van de Rijn! Om bij het stadion te komen moet je een stukje verderop over de brug en dan is het een kleine 7 kilometer.

Campingplatz Stadt Köln ligt hemelsbreed op zo’n 10 kilometer van het RheinEnergieStadion in Keulen, ook aan de oever van de Rijn en met een fietspad richting het centrum. Op 11 kilometer van het stadion Signal Iduna Park in Dortmund kun je kamperen op Camping Hohensyburg. Het is een terrassencamping aan de rivier de Ruhr en wordt goed beoordeeld. Op korte afstand van het stadion in Gelsenkirchen is geen camping te vinden. Maar geen nood, want je zit enerzijds dichtbij Nederland en anderzijds dichtbij Dortmund. Dus dan kun je op de voorgaande camping EK-technisch twee vliegen in een klap slaan.

Frankfurt, Stuttgart en München

In Frankfurt wordt gespeeld in het stadion met de naam Deutsche Bank Park en net buiten de stad vind je Campingplatz Mainkur, ongeveer 14 kilometer van de arena vandaan. Deze camping ligt aan de rivier de Main en biedt uitzicht op de skyline van het financiële hart van Europa. Een kilometer verderop ligt een treinstation met verbinding naar het stadscentrum. Voor de echte voetballiefhebbers onder ons wordt het niet beter dan in Stuttgart. Daar kun je op camping Cannstatter Wasen namelijk praktisch náást het stadion kamperen, aan de oever van de Neckar. Het is een kwartiertje lopen naar de Stuttgart Arena, oftewel een kilometer. Er is een winkeltje met verse broodjes en een restaurant op de camping. In München is het mogelijk om op ongeveer 12 kilometer van de Allianz Arena te kamperen op Campingplatz Nord-West, met een bushalte voor de deur, een broodjesservice en -uiteraard!- een Biergarten.

Oranje trainingskamp in Wolfsburg

En last but not least geven we je ook nog een tip voor het geval je de spelers van het Nederlands Elftal buiten de wedstrijden om in actie (of juist in rust) wil zien. Het trainingskamp van Oranje is in Wolfsburg en het team maakt daar gebruik van het AOK Stadion. Laat er nou op slechts 700 meter afstand van deze accommodatie een prachtige camping liggen! Campingplatz am Allersee is perfect gelegen aan een recreatieplas en van vele gemakken voorzien. De echte Oranjefan kan hier dus elke ochtend via de training van het Nederlands Elftal een ommetje naar de Bäckerei maken!

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!