Elfstedentocht met de camper

Op de schaats, met de fiets, of zelfs zwemmend: de Elfstedentocht is en blijft de tocht der tochten. Vanaf deze maand kun je ‘m ook met de camper rijden, compleet met stempelkaart voor alle elf Friese steden en leuke extra’s tijdens de route. Met een volle stempelkaart steun je bovendien kankeronderzoek via de Maarten van der Heijden Foundation.

TOCHT DER TOCHTEN

De tocht der tochten kun je op allerlei manieren volbrengen, maar nog niet eerder was er de mogelijkheid voor camperaars om de Elfstedentocht op georganiseerde wijze te rijden. Daar komt verandering in, want met ingang van deze maand is het mogelijk om de Camperelfstedentocht te rijden. “Veel van onze gasten gaven aan dat ze graag alle elf steden van de Elstedentocht met de camper wilden bezoeken”, vertelt Margreet Dröge (Camperplaats Leeuwarden), initiatiefnemer van de Camperelfstedentocht.. “Daarom hebben we een online platform ontwikkeld met praktische informatie over de route en de elf steden. In elke stad is er een stempelpost waar camperaars hun stempelkaart kunnen laten afstempelen. Ze bepalen zelf waar ze starten – stempelkaarten zijn op elke stempelpost verkrijgbaar – en natuurlijk bepaal je ook zelf wanneer je de Camperelfstedentocht gaat doen; de route kan het hele jaar worden gereden. Als de stempelkaart vol is maken camperaars bovendien kans op mooie prijzen.”

LEUKE EXTRA’S

Op www.camperelfstedentocht.nl vind je tips over de Elfstedentocht en ontdek je wat er in de elf steden te beleven is. Zo worden de camperaars gewezen op wandel- en fietsroutes, activiteiten, leuke winkels, restaurants en op de elf fonteinen in de steden. Daarnaast krijgen camperaars verschillende extra’s tijdens hun tocht, zoals Fries roggebrood, een glaasje Berenburg of een ambachtelijk Fries suikerbrood. Als startschot van de nieuwe campertocht zal voormalig olympisch zwemkampioen en Elfstedentocht-zwemmer Maarten van der Weijden een aantal van de elf steden bezoeken. “De Maarten van der Weijden Foundation is onlosmakelijk verbonden aan de Elfstedentocht”, vervolgt Margreet Dröge. “In 2019 zwom hij de 196 kilometer lange Elfstedentocht in 75 uur, om geld in te zamelen voor zijn foundation die bijdraagt aan kankeronderzoek. Bij iedere volle stempelkaart doneren we een bedrag aan de Maarten van der Weijden Foundation. Iedere gedoneerde euro gaat voor de volle 100 procent naar kankeronderzoek en -projecten.” Als initiatiefnemer van de Camperelfstedentocht roept Margreet Dröge deelnemers van de Camperelfstedentocht op om ook zelf een bijdrage te leveren via de actiepagina op www.camperelfstedentocht.nl.

De Camperelfstedentocht is een initiatief van Camperplaats Leeuwarden, in samenwerking met camping De Domp in Sneek, camping Sudersé in Workum, camping de Zeehoeve in Harlingen en camperplaats Stavoren. Daarnaast haken vijftig ondernemers aan om toeristen een unieke elfstedenbeleving te geven. De route zal binnenkort ook te vinden zijn op friesland.nl.