Fietsparadijs Kroatië

Stille landweggetjes, historische stadsroutes en smalle paadjes richting zee. Kroatië heeft fietsroutes in alle soorten en maten. Benieuwd? Hieronder vind je 4 mooie fietsroutes in het land waar de zon altijd schijnt….

Fietstocht door de Kroatische hoofdstad
Zagreb staat op het lijstje van meest fietsvriendelijke steden van Europa en je kunt er natuurlijk terecht voor een fietstocht-met gids. Zo maak je kennis met bijzondere architectuur, je ziet de Crkva Svetog Marka kerk met het wapenschild van Kroatië op het dak en tijdens een koffiestop kun je genieten van de lekkerste strukli, een gerecht van bladerdeeg met kaas. Zo’n fietstocht met gids boek je bijvoorbeeld bij Blue Bike.

710 km langs de Drava
Maar liefst vier landen kom je tegen, op de langeafstandsroute langs de Drava-rivier: Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. En als je dat ‘ritje’ hebt afgerond, heb je maar liefst 710 kilometer in de benen. Het Kroatische deel start in Varazdin langs de Drava, die vervolgens samenkomt bij de Donau. De fietstocht eindigt in het oosten van Kroatië, bij Vukovar. Bij elkaar opgeteld heb je er dan meer dan 300 kilometer opzitten, door rivierlandschappen, langs stroomversnellingen en leuke dorpjes. Maar een klein stukje fietsen kan natuurlijk ook 😉

Het maanlandschap van Pag
Kroatië telt duizenden eilanden en eilandjes. Zoals Pag, op een half uur rijden vanaf Zadar. Het eiland is 60 kilometer lang en een groot deel bestaat uit kale, grijze rotsen die doen denken aan een maanlandschap. Dit bijzondere uiterlijk is ontstaan door de stormen die ’s winters en in het vroege voorjaar over het eiland jagen, met snelheden boven de 200 km per uur. Pag heeft 14 gemarkeerde fietsroutes met een totale lengte van 115 kilometer.

Historische routes naar zee
Smalle paadjes richting zee: sommige dateren al uit begin 1700 en hebben mooie namen die zijn afgeleid van Oostenrijkse heersers. Zoals de Karolinska (van Karlovac naar Bakar, 105 km), Jozefinska (van Karlovac naar Senj, 100 km), Louisiana (Karlovac naar Rijeka, 140 km) en Rudolfina (van Josipdol naar Novi Vinodolski, 68 km). Je fietst door adembenemende berglandschappen met uitzicht op de Adriatische zee.

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.