Franse politiek neemt milieuzones onder vuur
Sinds begin 2025 is het aantal steden in Frankrijk met een milieuzone fors uitgebreid, maar daarmee is ook de kritiek van landelijke politici toegenomen. Er ligt nu een voorstel om de zones juist weer af te schaffen, onder andere omdat ze discriminerend zouden zijn.

In de grote steden als Parijs en Lyon is iedereen al lang en breed gewend aan het systeem met de “Crit’air”-stickers op de voorruit, waarmee wordt bepaald of je het centrum van de stad wel of niet in mag rijden. De kleur en het nummer van jouw sticker worden bepaald door de milieukenmerken van jouw (kampeer)auto en daarmee grofweg op basis van het bouwjaar. Inmiddels maken ook de beruchte Parijse ringweg Périphérique en de populaire Route du Soleil dwars door Lyon deel uit van die milieuzones. Als toerist heb je dan dus ook een Crit’air-sticker nodig, anders ben je in overtreding. De kosten daarvoor vallen alleszins mee en je kunt de sticker online aanvragen rechtstreeks bij de Franse overheid. Normaalgesproken heb je die binnen 10 werkdagen in huis, maar sinds de uitbreiding van de milieuzones hebben de Fransen het er nogal druk mee. Gelukkig geldt de bevestiging via mail ook als bewijs bij een eventuele controle.
Vanaf de grens verplicht
Begin dit jaar werden in zo’n 30 andere steden ook milieuzones van kracht. Sterker nog: veel Nederlandse vakantiegangers hebben de sticker nu al vanaf de Franse grens nodig, aangezien ook de snelweg door Lille nu milieugebied is. Vooralsnog is dit de actuele situatie en ben je zonder Crit’air-plakaat in overtreding, maar de vraag is voor hoelang nog. Want veel leden van het Franse parlement hebben inmiddels flinke kritiek geuit op de maatregelen. Zoveel zelfs, dat er naar verluidt een wetsvoorstel wordt ingebracht om de milieuzones weer af te schaffen.
Discriminerend systeem
Omdat in de meeste zones diesels van voor 2011 en benzineauto’s van voor 2006 worden geweerd, pakt dat vooral nadelig uit voor burgers die zich geen nieuw(er) voertuig kunnen permitteren. En daarmee zou het dus discriminerend zijn en inwoners nodeloos op kosten jagen. De regering zou in elk geval koste wat kost vast willen houden aan de maatregelen in Parijs en Lyon, omdat de luchtvervuiling daar sowieso het meest penibel is. Tot het zover is -of überhaupt gaat komen- heb je als Nederlandse vakantieganger met de (kampeer)auto dus nog altijd een Crit’air-sticker nodig om een Franse milieuzone te kunnen inrijden.
Download gratis onze VakantieChecklist
Of je nu op vakantie gaan met de tent, vouwwagen, caravan of camper, met deze checklist vergeet je niets meer.
Download de vakantiechecklist hier!
