Milieusticker nodig op de Périphérique en Route du Soleil

In veel Europese steden zijn milieuzones ingesteld, waar je met een oude auto of camper niet mag rijden. Net als in Duitsland heb je in Frankrijk een speciale sticker nodig om de stad in te mogen rijden. Dat beleid geldt sowieso in 14 Franse steden (inclusief de welbekende Périphérique van Parijs én de Route du Soleil door Lyon!) en op andere plekken kan de sticker bij ernstige luchtvervuiling tijdelijk ook vereist zijn. Hier lees je wat waar en wanneer van toepassing is. 

Als je gaat kamperen in Frankrijk of je rijdt door het land heen op weg naar je vakantiebestemming elders, zul je op steeds meer plekken een milieuzone tegenkomen. Om dat gebied in te mogen rijden met jouw auto of camper heb je de zogenaamde Crit’Air sticker nodig. Momenteel is dat voor personenvoertuigen vereist in 14 van de grootste Franse steden en in veel andere gemeentes worden voorbereidingen getroffen om vanaf 2025 een milieuzone in te stellen. Doorgaans is de regel dat je de zone alleen in mag rijden met een groene, paarse, gele of oranje sticker. Groen is voor vol-elektrische voertuigen en de andere stickers houden verband met bijvoorbeeld het bouwjaar en de milieuklasse van je voertuig; daar staan ook de nummers 1, 2 en 3 op (zie foto). De bruine en zwarte stickers met nummers 4 en 5 zijn voor de oudste en dus meest vervuilende voertuigen. Voor die categorie is de toegang dan verboden.

Lyon en Parijs

De ringweg van Parijs -oftewel de Périphérique- ligt voor veel Nederlandse vakantiegangers op de route naar hun camping. Die weg is echter ook onderdeel van de milieuzone van de Franse hoofdstad. Sinds 2023 mogen op werkdagen tussen 08u00 en 20u00 alleen nog maar voertuigen met een groene (elektrisch), paarse (nummer 1) of gele (nummer 2) sticker in Parijs en dus op de ringweg rijden. Ook in Lyon geldt een milieuzone, dus iedereen die over de Route du Soleil rijdt, moet daar rekening mee houden. Per stad kunnen de criteria voor toegang verschillen en ook de tijdstippen of dagen (weekend versus doordeweeks), maar doorgaans is het op werkdagen overdag sowieso verboden toegang voor voertuigen in categorie 4 en 5 (bruin en zwart) én natuurlijk voor voertuigen die helemaal geen sticker hebben.

14 steden met milieuzone

Naast Lyon en Parijs zijn er nog 12 andere Franse steden waar momenteel (of later dit jaar) een milieuzone van toepassing is. En hoewel de criteria voor toegang dus kunnen afwijken, is één ding in elk geval hetzelfde en dat is de sticker. Op de lokale verkeersborden zie je of je met jouw kleur sticker toegang hebt op dat moment. Voor personenauto’s en campers zijn er zones ingesteld in Grenoble, Lille (vanaf eind 2024), Marseille, Montpellier (en omstreken), Nice, Reims, Rennes (afhankelijk van smogniveau), Rouen (en omstreken), Straatsburg (en omstreken) en Toulouse. In Clermont-Ferrand en Saint Étienne geldt de milieuzone vooralsnog alleen voor bedrijfswagens. Tevens kan overal in Frankrijk tijdelijk en lokaal een Crit’Air sticker vereist zijn als er op dat moment te veel luchtvervuiling is.

Met andere woorden, zonder per stad de exacte regels op een rij te gaan zetten: rij je in of door Frankrijk? Neem het zekere voor het onzekere en zorg dat je een milieusticker hebt. Ben je in overtreding, dan kost je dat minimaal 68 euro boete. Vanaf 2025 zullen sowieso nog meer steden milieuzones gaan instellen. Hieronder lees je hoe je in het bezit komt van de sticker.

Hoe bestel je de sticker?

De Crit’Air sticker is online te bestellen en daarvoor moet je naar de speciale Engelstalige website van de Franse overheid. Daar kun je klikken op ‘order your sticker’, kies vervolgens voor ‘vehicle registered abroad’ (voertuig in het buitenland geregistreerd), pak je kentekenbewijs erbij en vul alle gevraagde info in. Met een sterretje staat aangegeven wat verplichte info is; de Euro-norm en CO2-uitstoot hoef je niet te vermelden als je die niet weet. Verder moet je ook een afbeelding van je kentekenbewijs uploaden bij de aanvraag.

Kosten en levertijd

De kosten voor de sticker bedragen 3,11 euro plus 1,65 euro voor de verzending en dat moet je voldoen met een creditcard. Zorg dus dat je die hebt! Bovendien duurt het ongeveer 10 werkdagen voordat je de sticker in huis hebt. Oftewel: niet wachten tot het laatste moment met aanvragen, want je kunt de Crit’Air sticker niet onderweg bij een tankstation of tolpoort kopen. Zodra je de sticker in huis hebt plak je die aan de binnenzijde van de voorruit, in de rechter benedenhoek vanuit de bestuurder gezien. Zolang de tekst leesbaar is, is de sticker geldig. Ook voor een volgende eigenaar van het voertuig dus.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!