De verrassingen van de Costa Brava

Zeg ‘Costa Brava’ en je denkt aan goudgele stranden, blauwe zee en genieten van de warmte met een koel drankje onder handbereik. Maar wist je dat je in de Catalaanse regio ook flamingo’s kunt spotten, dat je kunt wandelen tussen Romeinse overblijfselen en dat Girona eigenlijk gewoon écht de mooiste stad van Spanje is?

Ansjovisjes en Romeinen

De stranden bij Tossa de Mar, Calella en Rosas trekken elk jaar honderdduizenden zonaanbidders. En terecht, want de kuststrook staat vol uitstekende campings. Toch is er meer dan alleen zon, zee en strand. Als je bij de badplaats l’Escala kampeert, dan kun je ook rondstruinen bij de Ruínes d’Empúries, waar je zowel Romeinse als Griekse overblijfselen vindt. Er is zelfs een bewegwijzerde wandelroute met bordjes, zodat je meer te weten komt over de historie van dit gebied. Als je l’Escala begin oktober bezoekt, dan kun je het beroemde ansjovisfeest meemaken, het Festa del la Anxova, met muziek, dansen, wijn drinken en genieten van lekkere ansjovisjes die op elke hoek van de stad worden klaargemaakt.

Flamingo’s en gedoofde vulkanen

Een andere bijzondere plek aan de kust is het moerasgebied van Aiguamolls, waar je flamingo’s kunt spotten – ze snorkelen daar hun voedsel bij elkaar en als er garnalen op de menukaart staan, kleuren ze zachtroze. Je waant je echt in de tropen als je die gracieuze vogels in het water ziet staan. Meer landinwaarts wachten nog meer verrassingen. Een dagtrip naar La Garrotxa bijvoorbeeld, een woest gebied waar duizenden jaren geleden zo’n veertig vulkanen actief waren.

Citytrip Girona

Als je kampeert aan de Costa Brava, dan staat een citytrip naar Girona ook zeker op je bucketlist. Het is een van de mooiste steden van Spanje en het wordt ook wel het Florence van Spanje genoemd. Als je van shoppen houdt, van terrasjes en mooie pleintjes, dan moet je hier echt naartoe. De stad ligt op een kruispunt van maar liefst vier rivieren, waardoor je bijna overal een plekje aan het water kunt vinden. De stad telt talloze bruggen, waarvan de Pont d’en Gómez misschien wel de mooiste is. Die voetgangersbrug bezwijkt haast onder de duizenden hangslotjes die verliefde stelletjes aan de leuning hangen. Nog zo’n beroemde brug is de Pont de Les Peixateries Velles, ontworpen door Gustave Eiffel die ook de beroemde Eiffeltoren in Parijs heeft ontwikkeld – als je het weet zie je meteen de overeenkomsten.

Hangende huisjes

Girona is verder vooral bekend om z’n gekleurde huisjes die boven de Onyar-rivier lijken te hangen. Nog zo’n fotogenieke plek is de Santa Maria kathedraal, die ooit dienst deed als moskee in de tijd dat de Moren hier de scepter zwaaiden. Als je door de stad wandelt, bekijk dan ook de oude stadswallen die Karel de Grote liet aanleggen nadat hij de Moren uit de stad had gejaagd. Vanaf de hoge uitkijktoren kun je met helder zelfs de Pyreneeën zien! De place to be voor shopaholics zijn de Joodse wijk El Call, de Rambla de la Libertad en het Plaça del Independacia. Daar vind je de leukste winkeltjes van de stad.

Lekker eten

Ook als je houdt van lekker eten ben je in Girona op de juiste plek. Voor tapas bijvoorbeeld: kleine hapjes die als kunstwerkjes worden geserveerd bij de borrel, maar waarmee je ook een complete lunch of diner kunt samenstellen. En probeer ook ‘ns Zarzuela, een Catalaans visstoofpotje dat geweldig smaakt en waar je je knapperige stokbroodje in kunt dopen. Nog zo’n typisch Catalaans gerecht: Botifarra amb mongetes: varkensvlees met witte bonen. In de meeste restaurants van Girona staat het op de kaart. Een mooie afsluiter van je citytrip is de San Feliu-kerk. Hier zie je een standbeeld van een leeuw die een belangrijke rol speelt in een legende: als je z’n achterwerk kust, dan kom je vroeg of laat nóg een keer terug in deze prachtige stad…

Meer over Spanje lees je hier. Wil je nog meer vakantietips? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief – dan krijg je ook suggesties voor leuke campings. Abonneren doe je hier!