Het favoriete vakantieland van Nederlandse camperaars

Nederlandse eigenaren van kampeerauto’s gaan het liefst een stuk dichterbij op vakantie dan je zou denken. Uit onderzoek van het platform Campercontact onder 4.000 camperaars blijkt dat Duitsland en Frankrijk afgelopen jaar de nummer 2 en 3 waren qua favoriete bestemmingen.

72 procent van de Nederlandse kampeerauto-eigenaren maakte in 2023 een trip naar Duitsland en 71 procent ging (ook) op reis naar Frankrijk. Maar uiteindelijk bleek 79 procent voor een verblijf in eigen land te kiezen, met als meest favoriete bestemmingen vorig jaar Limburg, Zeeland en Noord-Brabant. Althans, dat waren de Nederlandse provincies waarin het meest gezocht werd naar campings en camperplekken, in de app van Campercontact.

Voor wat betreft Duitse bestemmingen zijn vooral de plaatsen Cochem, Trier en Koblenz favoriet bij de Nederlandse camperbezitters, oftewel het gebied rond de rivier de Moesel. Ook Hamburg en Berlijn zijn populair. In Frankrijk wordt vooral gezocht naar overnachtingsmogelijkheden in Normandië, Bretagne en in de stad Parijs. Bijna de helft van de camperaars zegt te kiezen voor een camperplaats en iets minder voor een camping. Ze verblijven doorgaans drie nachten op één plek.

Buiten het hoogseizoen

De gemiddelde vakantieganger gaat met zijn camper het liefst in mei, juni of september op reis. 7 op de 10 kiezen namelijk voor het laagseizoen, terwijl 56 procent in juli of augustus op vakantie gaat. Eenzelfde percentage kiest ook nog eens voor een trip in april of oktober; in maart is dat 43 procent en van november tot en met februari gaan 3 op de 10 camperaars op pad. De Nederlandse kampeerautobezitters (of -huurders natuurlijk) maken jaarlijks gemiddeld maar liefst 9 uitstapjes van een paar dagen, 3 van een week en ze zijn 1 keer per jaar 4 tot 6 weken onderweg. Inclusief eten, drinken en de overnachting spenderen ze gemiddeld 61 euro per dag per persoon en dat is 4 euro meer dan het Europese gemiddelde.

Nog een ander leuk feitje: meer dan een kwart neemt een huisdier mee, vergelijkbaar met de Duitsers, Fransen en Britten. Alleen bij de Italianen is dat nog veel meer: 38 procent van hen neemt zijn hond, kat of misschien wel een ander dier mee in de camper. Wil je trouwens weten wat de beste beoordeelde campings zijn waar honden welkom zijn? Kijk hier voor een overzicht in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!