Kamperen met je trouwe viervoeter:
hier moet je rekening mee houden!

Uit een onderzoek van Goboony blijkt dat de Golden Retriever de ideale kampeerhond zou zijn, om z’n ontspannen gedrag. Op onze Facebook-oproep om een kampeerfoto te plaatsen, reageerden veel mensen – de leukste zie je hier. Maarreh… hoe doe je dat eigenlijk: je hond meenemen op vakantie? Dit zijn onze tips.

Veel kampeerders nemen hun huisdier mee op vakantie. Sterker nog: veel mensen gaan juist kamperen omdat dan de hond mee kan – in een hotel of huisje is dat vaak onmogelijk. Begin je als hondenbezitter met kamperen, dan heb je een paar uitdagingen waar je rekening mee moet houden. De eerste is vooraf checken of honden zijn toegestaan op de camping van je keuze. Niet alle campings staan honden toe en als ze dat wel doen, dan is het slim om even te checken welk tarief er voor de hond wordt gerekend – de prijzen kunnen flink verschillen. Op campings waar honden zijn toegestaan geldt altijd een aanlijnplicht. Sommige campings hebben een uitrenveld voor honden met afvalbakken voor poepzakjes en er zijn zelfs campings met een hondendouche – luxe!

PAPIERWINKEL

Voor je vertrek zorg je dat de papierwinkel rond je hond in orde is: binnen Europa heb je sowieso een Europees dierenpaspoort nodig met daarin een overzicht van de vaccinaties. Ook moet je hond minstens drie weken voor vertrek een rabiës-inenting (hondsdolheid) hebben gekregen die de dierenarts vervolgens bijschrijft in het paspoort. Dat kan overigens pas als je hond minstens 12 weken oud is – met je puppy op vakantie buiten Nederland kan dus als-ie 15 weken oud is (12 weken plus 3 weken incubatietijd voor de rabies-inenting). Een andere voorwaarde om je hond mee te kunnen nemen naar het buitenland is dat-ie gechipt is, zodat hij of zij kan worden geïdentificeerd als dat nodig is.

REGELS PER LAND

Nog een belangrijke tip is vooraf uitzoeken of er speciale regels gelden in het vakantieland dat je wilt gaan bezoeken, plus de landen waar je doorheen reist. In de meeste landen geldt een aanlijnplicht, maar sommige landen stellen aanvullende eisen. Bijvoorbeeld als je langer dan vier weken wilt blijven met een hond die voorkomt op een lijst met ‘gevaarlijke rassen. Andere vereisen zijn bijvoorbeeld dat je hond in Italië een muilkorf moet dragen op openbare plekken. En in Duitsland is het verplicht om de hond in de auto of camper vast te zetten als je onderweg bent. Dat kan met een speciale hondengordel die je vastklikt in een van de veiligheidsgordels, of in een speciale reiskennel of achter een hondenrek, als je de hond in de kofferbak van een hatchback vervoert. De regels per land kun je hier checken. Overigens is dat vastzetten sowieso een aanrader, ook in de landen waar dat niet verplicht is. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de hond door de auto slingert bij een aanrijding, of dat je knuffeldier even voor een kroelmoment naar voren komt terwijl jij net met een ingewikkelde manoeuvre bezig bent –  veiligheid voor alles. Als je tijdens je vakantie ook nog met een ferry oversteekt, gelden meestal ook weer extra eisen als je een hond bij je hebt. Die regels verschillen per bootmaatschappij en vind je meestal op de desbetreffende website.

OP VAKANTIE

Naast wettelijke regels is er ook nog het gezonde verstand. Doe je bijvoorbeeld je Leonberger een groot plezier om af te reizen naar een gebied waar op dat moment een hittegolf heerst? Of zoek je dan thuis een leuke kennel waar hij lekker vakantie kan vieren met soortgenoten? En als je een hond hebt die z’n territorium graag afbakent met luidruchtig geblaf, besef dan dat je ook tijdens je vakantie gewoon de baas bent en dat je je blaffert meermalen tot de orde zult moeten roepen – op een camping zitten de buren dichterbij dan thuis en naarmate het geblaf langer duurt zal het begrip toch echt gaan afnemen, hoe lief je hond ook kwispelt. Als beginnend kampeerder is het ook goed om te weten dat honden op lang niet alle stranden zijn toegestaan en even met je huisdier verkoeling zoeken bij een meertje kan soms alleen op speciaal daartoe aangewezen plekken. Het is dus vaak wel even improviseren als hondenbezitter.

HANDIGE ACCESSOIRES

Als je met de hond op vakantie gaat, dan neem je natuurlijk z’n eigen voer mee. Onderweg stop je regelmatig om de hond even te ‘luchten’, om te plassen en om even water te drinken. Bij de dierenwinkel zijn speciale drinkflessen of hondenbidons te koop met een geïntegreerd waterbakje – ook handig als je gaat wandelen. In diezelfde dierenwinkel koop je ook de eerdergenoemde veiligheidsgordel voor in de auto en slim is om ook meteen een speciale grondpen mee te nemen die je de grond indraait zodat je daar de hond aan kunt vastlijnen. Een handige tip voor warme gebieden zijn de speciale hondendekens met verkoelende gel: die maak je nat, waarna ze verkoelend werken zodra de hond erop gaat liggen. Van hetzelfde materiaal zijn verkoelende halsdoeken beschikbaar. Andere tips, maar dat had je zelf al bedacht, zijn een paar oude handdoeken om vuile hondenpootjes af te vegen voordat hij de caravan, tent, vouwwagen of camper inspringt en… voldoende poepzakjes. Want net als thuis zorg je natuurlijk ook op vakantie dat de ‘blijde boodschap’ van je hond keurig in de afvalbakken verdwijnt.

WANDELEN: AANGELIJND OF LOS

Vaak hebben campings mooie wandelroutes en zijn er losloopgebieden in de buurt. Toch is het goed om te weten dat boeren op de wat meer afgelegen gebieden soms (illegaal) gif strooien om hun veestapel te beschermen tegen vossen of andere roofdieren. Lang niet altijd wordt daartegen gewaarschuwd en we kennen meerdere gevallen van honden die zo’n hapje niet overleven. Verstandig is om de hond te allen tijde aangelijnd te houden of om bij de campingreceptie navraag te doen over dat soort praktijken in het gebied waar je bivakkeert. Controleer je hond – en jezelf – na elke wandeling ook meteen even op teken; die komen in het buitenland vaker voor dan in Nederland. De tekentang van thuis kan dus ook meteen bij de vakantiebagage.

Nog een extra tip van Gaby Sanders: als je meerdere honden hebt, gebruik dan een schapennet om een gebied rond je caravan/camper af te zetten. Met zo’n pin in de grond ben je heel de tijd bezig om de honden(riemen) uit de knoop te halen, want dan zitten ze weer rond je stoel of rond de tafelpoten. Zo’n schapennet houdt ze goed tegen en is snel op te zetten en af te breken.

Heb je zelf een tip, of een aanvulling? Meld het bij de redactie, zodat we deze blog kunnen aanvullen met jouw tips: info@camp-to-go.nl

Foto’s met dank aan: Esther Linders, Gaby Sanders, Jacqueline de Wit, Jacqueline Kiewiet, Jerre Beezen, Jolanda van Meerveld, Lies van Dijk, Liesbeth Mooijen, Mar van Ieperen, Margo Lankhorst, Marrielle Dekkers, Marja Spiering, Michiel Gorter, Peter Zomerhuis, Renee Soudant, Teuna Naaktgeboren.