Met de camper in Zuid-Spanje
In de stalling of… overwinteren?

Loungemuziek, wuivende palmen, het zonnetje dat mijn gezicht verwarmt. Ik schrijf dit op een terras aan zee, met een ritmisch bonzende bas in opzwepende muziek die doet denken aan frivole feestjes en dampende mensenmassa’s. In… Benidorm.

Inderdaad, Benidorm: die Spaanse stad die zo vaak wordt geassocieerd met zonnebadende bejaarden en de grijze golf met yoga op het strand. Toch is Benidorm een bruisende stad waar veel meer gebeurt. Tenminste: als je de juiste plekken weet te vinden. Zoals dit terras, met een – inmiddels – ondergaand zonnetje, eind januari. Waardoor het wel meteen frisjes wordt. Maar wie maalt erom: binnenzitten kan altijd nog en straks verkas ik naar dat ene tapasrestaurant in dat gezellige steegje, waar altijd wat te doen is.

Duizend kilometer sturen…

Overwinteren in Zuid-Spanje: ik hou ervan. Natuurlijk had ik mijn camper ook in de stalling kunnen parkeren. Schorsen zelfs, om een paar euro’s op zak te houden – dat scheelt immers een kwartaal wegenbelasting. Maar de zon trekt. Vooral omdat ik dat grijsgrauwe winterweer in Nederland steeds slechter trek – gevalletje winterblues. En daarom rij ik met heel veel plezier úrenlang over snelwegen, provinciale wegen, over rotondes en boerenpaadjes als ik ‘ns een afslag mis. Dan klinkt er een liefdevol ‘make a u-turn’ van de Engelssprekende dame uit mijn navigatieapparaat. Ik volg haar aanwijzingen en vervolg mijn route naar de zon. Duizend kilometer sturen… En daarna nóg een keer: duizend heerlijke kilometers!

In het donker fiets ik naar m’n camper

Overwinteren: het is m’n derde jaar op rij. Hoewel: m’n eerste keer was het vier weken, m’n tweede keer hooguit vijf. Maar nu ben ik ruim drie maanden onderweg met m’n ReisPaleis. Tuurlijk: ik heb het geluk dat ik vanuit mijn camper m’n werk kan doen. ‘Locatie-onafhankelijk werken’ heet dat en daar bof ik enorm mee – ik weet ‘t. Nu zit ik op dat ene terras in Benidorm, achter een biertje. En als straks het zonnetje weg is en ik nog even gesnuffeld heb aan dat Spaanse specialiteitenrestaurant een straatje hierachter… dan spring ik op de fiets om een paar kilometer verder m’n campertje op te zoeken. Kacheltje aan, muziekje op, misschien nog even een Netflixfilmpje kijken. Want het is hier namelijk ook weekend. Straks lekker Lazy Sunday en maandag gewoon weer lekker aan de slag. Overwinteren in Zuid-Spanje: ik had ‘t járen eerder moeten doen…
(tekst en foto’s: Dick William Harinck. Zien hoe ‘DW’ overwintert? Klik hier)

Mooie camping in de buurt, op 8 km van Benidorm? Klik hier. Liever op een camperplaats, nog dichterbij? Klik hier.