De drang naar avontuur zit in het DNA!

Kampeerder in beeld: interview Ab

 

Maak kennis met Ab, een ware avonturier die de drang naar avontuur in zijn DNA heeft zitten. Van het verkennen van ruige bergtoppen tot het kamperen onder de sterrenhemel in de vrije natuur, Ab deelt zijn passie voor vrijheid en ontdekkingen. Lees zijn inspirerende verhaal en ontdek hoe hij zelfvoorzienend de wereld verkent met zijn Toyota Landcruiser en een PenPod Camping Trailer Extreme. Ben je klaar voor een nieuwe ‘Kampeerder in Beeld’?

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Als avonturier en liefhebber van ontwikkeling, geloof ik sterk in onze aangeboren drang om te ontdekken. Deze innerlijke drang naar avontuur zit diep verankerd in ons DNA en ik breng dit principe tot leven tijdens het kamperen. Mijn denkwijze is grenzeloos en ik zoek altijd naar nieuwe mogelijkheden. Het leven neem ik zoals het komt, en ik koester de momenten waarin ik één ben met de natuur, ver weg van de dagelijkse sleur. Mijn partner deelt dezelfde levensfilosofie en samen omarmen we het motto: ‘Born to discover!’ Momenteel reis ik alleen, eerst avontuurlijk survivallen met vrienden in Frankrijk, en nu bevind ik me op een betoverende eeuwige gletsjer in Zwitserland, net na een verse sneeuwbui. Een waar genot! Oh, trouwens, mijn naam is Ab en ik ben 55 jaar oud.

2. Hoe lang kampeer je al?

Ik denk dat ik mijn hele leven al kampeer. Een hotel en een B&B zijn op zijn tijd ook wel leuk, maar het liefste ga ik kamperen. Vroeger eerst met een tent, een caravan, of alleen met een Toyota Landcruiser die ik heb omgebouwd tot een stand-alone kampeermiddel. Ik zou niet anders willen!

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Ik rijd een Toyota Landcruiser 4.2 diesel 6 cilinder HDJ100 uit 2005. Daar achter hangt een PenPod Camping Trailer Extreme die ik eigenhandig compleet zelfvoorzienend heb gemaakt met een accupakket, een solarpakket*, een watertank van 100 liter, een stamkachel**, twee luifels, een geiser, een oven, volledige voorlichting, een oplaadmogelijkheid van 350 volt, een 60 liter koelkast (compressorkast) die zelfs kan vriezen en een hervulbare gasttank (op LPG) die geschikt is om mee te koken en te verwarmen. Ik heb ook nog een daktent. Dat is een hardcover Sheepie® cashcoin daktent van 140 x 2 meter.  Die gebruik ik voor de warmere landen. De trailer gebruik ik dan als extra storage space. Daarnaast heb ik recent een Penpod Utilty trailer aangeschaft. Dit is een trailer waar onderin mijn utilities liggen (zoals visspullen, duikspullen, ….) en waar je bovenop slaapt. 

* Een solarpakket is een complete oplossing voor het integreren van thermische zonne-energie in verwarming en drinkwaterverwarming.
** Een standkachel is een met brandstof gestookte lucht- of waterverhitter. De kachel kan los functioneren van de aanwezige motor in het voertuig of vaartuig.

4. Waarom ga je graag kamperen?

Vrijheid!! Als je de definitie van vrijheid gaat benaderen dan betekent dat voor mij dat je zelfstandig mag bepalen waar je naar toe gaat, waar je gaat staan en hoe lang je ergens gaat staan. Voor mij is de vrijheid van kamperen dan ook dat ik zo vrij ben als een vogel en kan gaan en staan waar ik wil.

Ik kan maximaal genieten van de tijd dat ik met mijn vakantie bezig ben. De vakantie begint voor mij al op het moment van de voorbereiding. Eerst ga ik bijvoorbeeld kijken hoe het weer in Europa is. Maar ook het moment dat ik de auto aan het inpakken ben en de reis ernaar toe. Ik rijd bijvoorbeeld op de snelweg 80 kilometer per uur. Dat is de snelheid van een vrachtwagen, maar op die manier heb ik meer tijd om te genieten van de natuur en de omgeving.

Kamperen is voor mij een andere manier van leven en gebruik maken van geld. Omdat ik zelfvoorzienend ben zitten mijn kosten hoofdzakelijk in de brandstof, dus ik verwen mezelf regelmatig met een heerlijk ontbijtje bij de patisserie of een lekker kopje koffie op een terras.

5. Hoeveel weken per jaar ga je kamperen?

 

Dat is dit jaar wel extreem veel. Ik denk dat ik nu wel aan de vijftien tot twintig weken kamperen ga komen. Dat zit zo: ik heb mezelf, na de verkoop van mijn bedrijf een sabbatical van een aantal maanden gegeven. Vanaf januari 2024  ligt de focus op mijn bedrijf Azara, waarbij ik me richt op onder andere de verhuur van PenPod trailers. Daar ben ik nu foto’s en drone filmpjes voor aan het maken. 

Normaliter ga ik onder gemiddelde omstandigheden zo’n vijftig dagen aan het kamperen. Een langere vakantie van drie weken, zo’n acht weekenden en dan nog wat losse dagen.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

6. Wat is je favoriete land voor een kampeervakantie en waarom?

Zwitserland! Ik hou gewoon echt van Zwitserland omdat het een mooi, rauw en puur land is. Net als Noorwegen, Zweden, Finland, Schotland, Engeland en de Spaanse Pyreneeën.

7. Wat is jouw favoriete kampeerseizoen en waarom?

Eigenlijk ga ik gewoon het hele jaar graag kamperen. Niet om de vraag te ontwijken, maar elk seizoen heeft zo zijn voordelen. In de lente is het de ontwikkeling van de natuur. In de zomer krijgt de natuur een afslagperiode, in het najaar zie je de ouderdom van de natuur zijn intrede doen en krijg je een compleet ander beeld. En de winter… Tja, ik hou van ijs, sneeuw, skiën.

Ik vind alle getijden van het jaar mooi. Ik ben geen zonaanbidder, terwijl ik goed tegen warmte kan, maar als het -10 is buiten en je goed bent aangekleed, dan kun je ook nog genieten. 

8. En waar kunnen we jullie dit jaar vinden in de zomer?

In juni heb ik samen met mijn partner een Zuid-Europa tour gemaakt van tien weken. We zijn onder andere naar Zwitserland, Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Andorra geweest met de PenPod en de daktent. We hebben veel gezien en veel gedaan. Het was echt heerlijk! Je komt helemaal tot rust.

We hebben schade gehad, ik heb dingen moeten repareren, maar ik heb letterlijk van elke seconde genoten. Gelukkig heb ik altijd gereedschap en spare parts bij me. De trailer was verder helemaal naar wens ingericht. Er was echt niets waarvan ik dacht, dat moet een volgende keer anders.

Ik wil nog naar Albanië en ik ben me aan het voorbereiden op een reis naar Mongolië. Ook dat zijn weer ruwe en pure landen.

9. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Ik sta eigenlijk niet vaak op campings, ook omdat ik zelfvoorzienend ben. Ik sta graag in de vrije natuur. Hoewel vrij kamperen in de meeste Europese landen verboden is, zijn er gelukkig ook uitzonderingen. Zo zijn er in Europa een tiental landen waar je legaal mag wildkamperen wanneer je rekening houdt met een aantal regeltjes. Natuurlijk in Noorwegen, Zweden en Finland. In andere landen (bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje, Portugal en Andorra) mag je wel vrij ‘bivakkeren’ tussen 19.00 en 9.00 uur en boven de bomengrens (boven de 2000 meter hoogte). Dat geldt voor heel Europa. En natuurlijk Noorwegen, Zweden en Finland.

Je kunt ook aan een lokale boer in bijvoorbeeld Italië vragen of je een nachtje op zijn grond mag staan. Overnachten is doorgaans geoorloofd en vaak ook gratis. Ik vraag het wel altijd netjes. Ik ben nu twee weken op reis en heb nog geen euro uitgegeven.

Als ik op een camping sta dan sta ik graag op een natuurcamping. Op een natuurcamping heerst een zekere discipline en zelfanimatie. Je kunt met je medekampeerders levelen, hebt dezelfde passie; de liefde voor de natuur. Ik heb diep respect voor de natuur, waar ik heb gestaan zie je alleen mijn banden sporen.

10. Wie of wat inspireert je?

De grootste inspiratiebron dat ben je zelf. Ieder individu heeft de capaciteit om de juiste kampeervakantie te realiseren. Probeer zelf die ontwikkeling te maken, logisch na te denken en heb geen angst om te ontwikkelen. Ga het gewoon doen. Durf op je bek te gaan. Who cares? En door…! Je verliest niets, je wint alleen maar.

11. Maar waar haal jij dan je informatie vandaan? Welke boeken, bladen, blogs?

Ik haal veel inspiratie uit random blogs en bladen, maar ik ben ook een zelfontwikkelaar. Ik luister naar mezelf en mijn eigen behoeftes. Daarnaast haal ik ook inspiratie bij andere kampeerders. Tijdens een offroad weekend met anderen heb ik denk ik wel in elke auto gekeken en een praatje gemaakt met de eigenaar.

12. Wat is de beste kampeeruitvinding die je kent? Of wat zouden ze echt nog uit moeten vinden?

Ik gebruik de producten die ik heb voor verschillende doeleinden. Zo is een pan voor het vlees tevens een slakom. Esthetisch is het niet romantisch, maar ik houd van het functionele. En bovendien heb ik maar weinig ruimte, dus het moet vooral praktisch zijn. Wat ik dan nog mis? Daar ga ik eens even goed over nadenken. Ik kom erop terug!

13. Wat is je grootste kampeer irritatie?

Dat er geen respect voor de natuur en de medemens is. Dat is echt mijn grootste irritatie. Op Andorra heb ik eens op 3 meter hoogte gestaan. Onder mij stond een bus die zijn soundblaster keihard aan zette. Daar kon de hele omgeving van meegenieten. Ik heb hem letterlijk teruggefloten en gelukkig stopte hij. Dat begrijp ik echt niet. Dat je je daar niet bewust van bent. 

14. Wat is jouw ultieme kampeerdroom?

Mijn ultieme kampeerdroom is om mijn Toyota Landcruiser en de PenPod te verschepen naar Amerika. Dan zou ik een trip van een half jaar of een jaar van Noord- naar Zuid-Amerika willen maken. Misschien als ik een pensionado ben, dan heb ik daar de tijd voor. IJsland is ook nog een doel om naar toe te gaan met mijn eigen materiaal.

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Wij hebben in het leven niet veel nodig, eten slapen en reinigen is wat van belang is, de rest is luxe. Als je in die lijn gaat leven dan besef je dat als je jezelf kan reinigen, als je voedsel hebt en als je een bed hebt om in te slapen je de volgende dag vol energie weer verder kunt.

Daarnaast: geniet van je omgeving, van het land, treed binnen de cultuur, houd het netjes en houd het schoon.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.