“Kamperen geeft je meer vrijheid dan je zou denken.”

Kampeerder in beeld: interview Bergo

 

Maak kennis met Bergo, een bevlogen 73-jarige kampeerder met een schat aan ervaring! Van zijn nostalgische herinneringen aan kampeeravonturen – met een gezin van vijf in een 3.10 meter lange caravan – tot zijn luxe, moderne Kip-caravan met vloerverwarming. Bergo deelt zijn 63 jaren aan kampeeravonturen en geheimen. Lees in een nieuwe Kampeerder in Beeld hoe hij de vrijheid van het kamperen omarmt en waarom Nederland zijn nieuwe favoriete kampeerbestemming is.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Bergo is mijn naam. Ik ben 73 jaar en ik heb altijd gewerkt als rayon manager van speciaal meubilair dat gebruikt wordt in zorginstellingen. Ik ga het liefste kamperen met mijn vrouw Margreet. Vroeger, toen de jongens nog klein waren, gingen we met het gezin op vakantie. Tot ze een jaar of 17 of 18 waren. Toen wilden ze hun eigen gang gaan en niet meer onder de hoede van pa en ma zitten. In het begin gingen ze nog wel mee op vakantie, maar op een gegeven moment dan gaan er vriendjes mee en dat is toch wel de overgang. Dat duurt dan één of twee jaar en dan is dat ook afgelopen en dan gaan ze helemaal niet meer mee. En dat is ook prima. Je hebt dan weer wat meer vrijheid en gaat je vakantie op een andere manier indelen. Die overgang was wel soepel eigenlijk.  

2. Hoe lang kampeer je al?

Al 63 jaar! Vanaf dat ik een jaar of tien was. Ik kan me nog mijn eerste ervaring herinneren. Mijn ouders huurden een caravan in Noordwijkerhout. Een caravan van 3.10 meter. Zo’n notendopje, een ronde. Hartstikke knus. Geen voortent erbij niets. En daar zaten we dan met z’n vijven in. Fietsen mee en dan gingen we naar het strand. Mijn vader ging iedere avond met de trein weer terug naar huis, want die paste er niet meer bij. Hij kwam alleen terug als het mooi weer was. We werden door één van de ooms gebracht, want die hadden een grote auto en daar paste alles bovenop. We gingen dan maar een week. Eén week… maar dat waren topvakanties hoor! We wisten toen niet beter. En toen was het ook fantastisch. Je moest wel een beetje mazzel hebben dat het mooi weer was, maar toevallig was het die week zo. Dat weet ik nog, want we waren allemaal hartstikke bruin geworden.

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

We hebben 40 jaar geleden een caravan gekocht: een Kip De Luxe. Nou ja, luxe, daar lach je nu om natuurlijk, maar daar hebben we 30 jaar mee rondgetoerd. Vijf jaar geleden hebben we een andere (tweedehands) Kip-caravan gekocht. Onze eerste Kip had geen horren en een toilet, maar wel grote slaapplaatsen. Deze heeft dat wel én hij heeft vloerverwarming en airco. Alles erop en eraan. Dat bevalt heel goed. Dat is de luxe die je nu kan permitteren. Onze eerste caravan was wel lekker licht. Die kon je overal mee naar toe nemen. Maar onze nieuwe caravan heeft weer een vast bed en een grote rondzit. Hij is eigenlijk heel royaal met z’n tweeën. Misschien een beetje te nu, maar dat zien we later dan wel weer.

4. Waarom ga je graag kamperen?

Vanwege de vrijheid. Dat is echt het belangrijkste. De vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Niet zozeer de plek waar je heen gaat, maar dat je de hele dag zelf kan indelen. Je hebt het zelf in de hand. Je staat op wanneer je wilt. Je gaat eten wanneer je wilt. Je hebt met niemand wat te maken. En dat is prettig en geeft mij het vrije gevoel. En dat je altijd buiten bent. Je bent meer buiten dan binnen. Je slaapt binnen en that’s it. We zijn altijd aan het fietsen en onderweg. 

5. Wat is je favoriete land voor een kampeervakantie en waarom?

Het is altijd Frankrijk geweest, maar op dit moment is ons favoriete land toch Nederland. Vroeger gingen we graag naar Les Landes aan de Atlantische kust om te zwemmen en te zonnen. Nu zijn we meer actief bezig met bijvoorbeeld fietsen en wandelen. Met de elektrische fiets gaan we als een speer en we fietsen zo’n 50 à 60 km op een dag. Dan heb ik ‘s avonds wel een pilsje verdient. Nederland is een prachtig land en je kunt hier heel goed fietsen. 

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

6. Wat is jouw favoriete kampeerseizoen en waarom?

Dat hebben we eigenlijk niet. Vroeger was dat het hoogseizoen, natuurlijk ook omdat we daar met de kinderen aan gebonden waren. Nu loopt ons seizoen van 1 mei tot 1 oktober. We gaan op vakantie als het mooi weer is. Dat hebben we vorig jaar september voor het eerst gedaan en dat is goed bevallen. Toen was het hier heel slecht weer, maar in Limburg 23 graden en toen hebben we daar nog heerlijk gefietst. Dat gaan we dit het hele jaar zo doen: we gaan alleen weg als het mooi weer is, anders blijven we thuis. En als het slecht blijft? Dan rijden we naar het buitenland!

7. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

We zijn wel eens naar de Vakantiebeurs geweest om inspiratie op te doen. Het laatste standje dat we bezochten was van een echtpaar met een B&B in Portugal. Daar zijn we toen naartoe gegaan op fietsvakantie. Ook zijn we lid van ACSI en kijk ik graag in de campingsgids om te zien welke campings er allemaal zijn. Daarna zoek ik verder op internet uit hoe het eruit ziet en wat de mogelijkheden zijn. En natuurfilms op televisie bieden soms ook inspiratie voor wat betreft mooie natuurgebieden of steden in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. 

8. Wanneer komt bij jullie de tent, caravan, camper uit de stalling?

Als het mooi weer wordt. De caravan staat stand by. Die staat op een stalling niet al te ver weg dus die kunnen we zo halen. Twee weken van tevoren kan je zien wanneer het redelijk weer wordt en ook in welk deel van Nederland. Dan gaan we boeken. Afhankelijk van het weer bepalen we: ga ik naar het noorden of naar het zuiden? Of wordt het strandweer, dan gaan we naar de kust. Het is mogelijk dat de campings dan vol zijn, maar dat maakt niet uit. Er is altijd wel een camping in de naaste omgeving waar plek is. Dat is het voordeel van kamperen! En we zijn flexibel met z’n tweeën. 

9. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

Een fiets! Dat is toch één van onze favoriete activiteiten op vakantie, dus onze elektrische fietsen zijn onmisbaar. En een BBQ vind ik ook heel belangrijk. Thuis doe ik dat eigenlijk nooit. Het komt er niet van. Maar op vakantie heb je de tijd en zit je lekker buiten. Dan hoef je ook niet naar binnen om in de caravan te kokkerellen. Dat is vaak veel te warm en zo doe ik ook nog wat aan het avondeten. Tegenwoordig wel op een kleine gas BBQ. Vroeger was dat altijd met houtskool, maar dat mag helaas niet meer. 

10. Wat is de beste kampeeruitvinding die je kent (of wat zouden ze echt nog uit moeten vinden)?

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met de caravanmover. De mover is wel echt luxe, maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk gaat. Er zit vaak een kleine kink in de kabel. Het is altijd afwachten of hij goed is ingesteld. Of je vergeet een stekkertje erin te doen of de accu was niet aangesloten en dan is hij leeg. Als alles werkt dan is het perfect en bij de nieuwe caravan ook wel echt noodzakelijk omdat hij zo zwaar is, maar als het ook maar iets te stijl wordt of er zit een kuiltje in de weg dan krijg je geen beweging meer in de caravan. Een heuveltje op is ook nog steeds complex. En er is altijd wel wat. 

Bij de oude caravan dacht ik daar niet eens over na. Het lukte me altijd om die goed op zijn plek te zetten. Dat ging sneller dan met die mover. Die caravan was natuurlijk ook gewoon licht en goed te verplaatsen. Bovendien waren er altijd mensen die je konden helpen.

Vloerverwarming vind ik wel echt het einde! ’s Avonds koelt het altijd af, vooral in de lente en herfst. Naarmate je ouder wordt, lijken koude voeten onvermijdelijk. Het is gewoon heerlijk om dan vloerverwarming te hebben.

11. Wat was jouw mooiste kampeervakantie tot nu toe?

Dat waren er velen, maar er is wel één opmerkelijke vakantie geweest in Aix-en-Provence. Dat was een van de eerste vakanties samen nadat de jongens niet meer mee gingen. We waren onderweg naar een camping in Castellane. Onderweg gingen we wat eten in een restaurant. Daar kwamen we een echtpaar tegen uit Nederland dat toevallig net terugkwam van een vakantie daar. Ze hadden een geweldige tijd gehad. Ze spraken over een fantastisch, mooie omgeving. “Een camping midden in de natuur, echt fantastisch! Daar moet je naartoe”. Net voor het afscheid zeiden ze “maar het is wel een naturistencamping”. Nou, dat was wel even slikken. In de auto hebben we toen wel even een discussie gehad. Gaan we het doen of doen we het niet? Wat denk je? Het was een geweldige ervaring! Echt een eye-opener. Maar daarna nooit meer gedaan, ondanks dat het een topvakantie was. Wat wel is blijven hangen is dat we hierdoor wel naar een naaktstrand hier aan de kust gaan. 

12. Wat is je grootste kampeer irritatie?

Lawaai! Het geluid van anderen. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Mensen die zichzelf graag horen. Die praten maar door. Dat je ze van de andere kant van het kampeerterrein letterlijk kunt verstaan. Dat irriteert ons allebei. Het geluid van spelende, kleine kinderen die rennen, schreeuwen, plezier maken dat vind ik niet erg. Dat is een heel ander geluid. Wat ik dan wel vervelend vind zijn bijvoorbeeld gillende ouders, omdat ze het kind niet in de hand hebben. Onnodig geluid, dat irriteert ons het meeste. Maar ik denk dat we daar niet de enigen in zijn toch?

Wat ook nog wel eens irritatie oplevert: sanitaire voorzieningen. Er zijn mensen die daar niet goed mee om kunnen gaan. Je begrijpt het soms niet: hoe het zo mis kan gaan. Iedereen maakt wel eens een foutje of er gaat iets mis, maar ruim het dan zelf even op. 

13. Wat zijn jouw favoriete kampeermerken?

Ja, dat is Kip! Ik hoef echt geen andere caravan te hebben. De Fendt vind ik ook wel heel mooi, maar Kip is verreweg favoriet door zijn vormgeving. Die is aerodynamisch. Doordat hij aan de voorzijde recht doorloopt van laag naar hoog zijn ze niet windgevoelig en de wegligging is goed. Kip caravans hebben een moderne en tijdloze vormgeving. Het materiaal dat gebruikt wordt is goed. Het is heel degelijk en gaat niet zomaar stuk. Als die oude Kip caravan van 30 jaar oud nu nog gemaakt zou worden, dan zou ik precies dezelfde kopen, ware het niet dat ze wel heel erg duur zijn.  

14. Wat is jouw ultieme kampeerdroom?

Met een kleine groep, 16 tot 20 man, een rondreis maken onder begeleiding van een reisleider en een techneut. Dat al je eventuele zorgen allemaal voor je worden opgelost. Bijvoorbeeld in Frankrijk afspreken en daar een rondreis maken van twee weken zodat je alle highlights van dat land ziet. Dat deed de ANWB, maar die is ermee gestopt. De ACSI doet dat wel nog steeds. Dat zou ik nog wel een keer willen doen. 

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Kamperen doet je meer dan je zou denken. Zeker als je het nog nooit hebt gedaan. Je voelt je bevrijd! Iedere keer dat ik met de caravan weg ben geweest, geeft dat weer een heel stuk vrijheid en ruimte in mijn hoofd.  Zoals ik eerder al aangaf: in het dagelijkse leven heb je altijd met anderen te maken. Met kamperen heb je dat niet. Je komt dan ook heel uitgerust thuis. Als je dan weer tussen die vier muren zit, dan mis ik dat soms wel eens. Het is een grote investering, maar je haalt het er altijd uit. Zeker als je het een aantal jaren doet.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.