“Mijn gitaar neem ik altijd mee ”

Kampeerder in beeld: interview Fridus

Campings staan er vaak vol mee: de Nederlandse medekampeerder. Begrijpelijk, want kamperen is nou eenmaal voor veel Nederlanders de ultieme manier van vakantie vieren. Maar wie zijn dit nou precies? Hoe lang kamperen ze al? Met welk kampeermiddel? Hoe vaak? En waarom gaan ze graag kamperen? Deze maand in Kampeerder in Beeld: Fridus. Samen met zijn vrouw Mieke kampeert hij zo’n 10 weken per jaar met de caravan. Soms met z’n tweeën en soms met de leden van Caravanclub De Dissel. Naast een boormachine en elektrische fietsen neemt hij altijd zijn gitaar mee op vakantie.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Fridus (73 jaar), ik ga meestal met Mieke (75 jaar), mijn vrouw kamperen. Soms met z’n tweeën, maar we zijn sinds 8 jaar ook lid van een Caravanclub De Dissel dus we gaan soms ook met een gezelschap. We zijn dan met maximaal 16 caravans, zo’n 30 personen van 50+, alleenstaand of als stel.
De laatste 6 jaar organiseer ik daar ook zelf reizen voor. Bijvoorbeeld dit voorjaar naar Engeland. In het verleden heb ik reizen georganiseerd naar Spanje, Italië en Kroatië.

2. Hoe lang kampeer je al?

Mieke en ik zijn met z’n tweeën begonnen met een tent. Toen de kinderen kwamen is de tent steeds groter geworden. In 1985 hebben we een vouwwagen gekocht. Als één van de eersten kochten we een Holtkamper Flyer. Nadat de kinderen groter werden hebben we deze in 2002 verkocht. Toen gingen we weer over op een klein tentje. Heel primitief, omkleden in de buitenlucht.

Daarna werd het wat luxer met een grotere tent toen we naar Noorwegen op vakantie gingen. Eén jaar voor ons pensioen (2011) hebben we een caravan gekocht. Eerst tweedehands, voor 5 jaar en daarna hebben we een nieuwe gekocht. Een Fendt Tendenza.

Mieke en ik zijn nadat de kinderen uit huis dingen steeds met z’n tweeën op stap geweest. Bij toeval kwamen we erachter dat er door De Dissel een reis naar Bulgarije en Roemenië werd georganiseerd (2014). Toen zijn we lid geworden van de Caravanclub.

3. Waarom ga je graag kamperen?

Omdat je veel vrijer bent om te doen en te laten wat je wilt. Fietsen, wandelen, je kunt allerlei activiteiten ondernemen terwijl je midden in de natuur zit. Ik begrijp ook niet dat er mensen zijn die steeds naar dezelfde camping gaan. Ik vind dat er verrassing in moet zitten. Een heel enkele keer gaan we terug naar een camping als deze bijvoorbeeld op een doorreis ligt. We zoeken altijd een nieuwe streek, een nieuw land, met nieuwe campings.

4. Hoeveel weken per jaar?

Even kijken… In het voorjaar één week, dan vijf weken Engeland, vier weken Duitsland in het najaar. Zeg zo’n tien weken in het jaar: 5 in het voorjaar en 5 in het najaar. En een heel enkele keer gaan we overwinteren. Bijvoorbeeld een paar jaar geleden 2 maanden in Portugal. Maar dan wel rondtrekken en niet op 1 plek!

5. Wat is je favoriete vakantieland voor een kampeervakantie en waarom?

Als het om kamperen gaat Frankrijk. Daar zijn we zo vaak geweest. Er zijn zoveel soorten campings: klein, groot. Ze hebben er niet te veel regeltjes en moeilijke dingen (zoals in Nederland). Je mag zelf je plek uitzoeken en ze zijn redelijk te betalen. Maar Engeland is een mooi land om op vakantie gaan want daar is veel te beleven. Die Engelsen cultiveren alles, bewaren alles en zijn trots op hun geschiedenis.

6. En waar kunnen we jullie dit jaar vinden in de zomer?

In de tuin! We vermijden het hoogseizoen omdat we het ons kunnen permitteren. Het is dan duur en druk. We hebben een grote tuin dus in de zomer blijven we lekker thuis.

7. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Een kleine familiecamping. De grote campings zijn vaak vrij luxe met veel voorzieningen. Maar deze campings zijn ook vaak vrij onpersoonlijk. Ik vind het leuk om zelf ontvangen te worden door een campingeigenaar. Dat je die kan roepen als je hulp nodig hebt. Kleine campings organiseren vaak zelf dingen. Het is een stuk overzichtelijker. Die luxe met tropische zwembaden hebben wij helemaal niet nodig

8. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

Poeh, nou, elk jaar organiseer ik wel een reis en dan kijk ik welk land ik nog niet heb gehad. Ik struin gewoon het hele internet af. Nu voor de reis naar Engeland lees ik verslagen, mensen die op campings zijn geweest en die dingen hebben bezocht. Speciale Facebookgroepen met tips en reisverhalen. Net als bijvoorbeeld voor de reis naar Kroatië. Ik probeer niet te veel te jatten van de commerciële aanbieders. Dat is de makkelijkste weg en dan kom je ook niet op de leuke campings. Ook met de caravanclub bezoeken we het liefst kleinschalige campings. Het gaat om de mensen zelf die de reis organiseren en maken. Het is ook wel een hobby.

9. Wanneer komt bij jullie de caravan uit de stalling?

Een paar dagen voordat we weg gaan. Een dag of drie. In het voorjaar en het najaar. We willen hem zo snel mogelijk van de oprit af hebben. We hebben een nieuwe caravan dus er is maar weinig onderhoud nodig. We vullen hem bij, spoelen eventueel leidingen door, gasflessen erin, alle kruiden in het kruidenrek etc. We hebben een campinglijst en die checken we gewoon af.

10. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

Een boormachine om de pootjes in de draaien! Omdat we vaak langere tijd weg gaan zorgen we er ook voor dat we tv kunnen kijken, dus we nemen een satelliet schotel mee. Twee elektrische fietsen (eentje voorop en eentje achterop) en dat is wel het belangrijkste waar we gebruik van maken. Die fietsen zijn wel zwaar… Eigenlijk horen ze ook ín de caravan, maar dat kan bij ons niet anders, dus ik pas mijn snelheid hierop aan. Ik rijd nooit harder dan 85. Dat is naar mijn idee veilig. Oh, en mijn gitaar! Die neem ik ook altijd mee.

11. Wat is de beste kampeeruitvinding die je kent (of wat zouden ze echt nog uit moeten vinden)?

Een elektrische auto die caravans kan trekken! Ze bestaan nu al wel, maar die zijn én heel erg duur en als je hem moet laden dan moet je de caravan weer afkoppelen. Dat is allemaal lastig en moeilijk. Daarnaast is de actieradius zeer beperkt. Er zijn heel veel elektrische auto’s die geen caravan mogen trekken.

12. Wat zijn jouw favoriete kampeermerken?

We zijn altijd heel tevreden geweest met de Fendt caravan. Vroeger met de Holtkamper Flyer. Een duur ding, zeker voor die tijd, maar we hebben er heel lang meegedaan. Alle vier de kinderen konden binnen slapen. Twee van onze dochters hebben precies dezelfde gekocht omdat wij er zo blij mee waren.

13. Wat is jouw ultieme kampeerdroom?

Ik zou best met onze eigen caravan door Amerika willen trekken, maar het kost een vermogen omdat ding daar te krijgen. Met mijn eigen spullen een paar maanden door dat grote land trekken. Op de Europese manier met onze eigen caravan.

14. Heb je wellicht nog enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Ik heb veel ongelukjes meegemaakt met mensen die niet goed naar de bandenspanning hebben gekeken, dus rijd je met een caravan: check je bandenspanning. En bij het aankoppelen van de caravan moet je je niet af laten leiden door de buren of iets dergelijks. Ik heb bv de afstandsbediening van de mover wel eens op de bumper laten liggen. Die is toen voor 300 euro opgestuurd naar Slovenië. Dus, houd je vast aan je vaste stramien.

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Sinds drie jaar ben ik voorzitter van Caravanclub de Dissel. Leuk om met andere mensen op vakantie te gaan. Er zit altijd wel iemand tussen met wie je leuk contact hebt. We hebben er een hele brede kennissenkring door gekregen. Als jij dat ook leuk vindt dan moet je maar eens op de website caravanclubdedissel.nl kijken.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.