“Terug naar het jagen,verzamelen-gevoel”

Kampeerder in beeld: interview Jasper

Ontdek de Nederlandse kampeerders in Kampeerder in Beeld. Wie zijn zij eigenlijk en wat drijft hen om te kamperen? Deze maand maak je kennis met Jasper die samen met zijn gezin en vouwwagen graag de natuur in trekt om weer even te beseffen dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt in het leven om gelukkig te zijn. Zijn tip: ga voor je tent zitten met een verrekijker en kijk wat je ziet.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Wie ik ben is natuurlijk wel een hele grote vraag, maar ik ben Jasper, 46 jaar oud en ik ga graag kamperen met mijn gezin Eefje (45 jaar), Puck (12 jaar), Meis (10 jaar) en Keet (9 jaar). Dat is een beetje de kampeeruitrusting wat mensen betreft.

2. Hoe lang kampeer je al?

Al vanaf dat ik 5 of 6 jaar oud was ging ik samen met mijn vader en moeder met de tent op vakantie. Met z’n drieën en altijd naar Frankrijk. Soms met een camper, maar we kwamen altijd terug met een tent. Kamperen met de tent geeft mij de meest intense ervaring. Je bent dan nóg dichter bij de natuur.

Op mijn twaalfde merkte ik dat mijn ouders liever in een huisje sliepen. Dat was een soort overgangsfase en dat vond ik toch echt wel minder leuk. Dan ontmoet je veel minder mensen.

Toen ik veertien jaar oud was ging ik met een vriendje voor het eerst alleen kamperen. Super spannend, mijn ouders hadden een huisje vlak bij om de boel een beetje in de gaten te houden en wij allebei in een klein eenpersoonstentje met een gaspitje, een beetje klooien. Dat was fantastisch!

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

In mijn studententijd ging ik niet echt meer kamperen. Eefje en ik zijn toen veel gaan backpacken, grenzen verleggen. Letterlijk. Pas toen ik een auto kreeg was het weer tof om samen met een klein tentje op pad te gaan.

Op een gegeven moment gingen we voor iets meer luxe en comfort. We gingen op bezoek bij De Wit in Schijndel – waar ik vroeger als klein jongetje al kwam – en kozen voor een iets grotere tent waar je ook binnen kon zitten. Voorheen scholen we in de auto bij slecht weer. We kochten een Aerobed, wat echt heerlijk sliep. Puck ging als kleine baby ook mee in deze tent. Toen Meis kwam, ging het niet meer. We stonden voor een keuze: gaan we voor een grotere tent of… ?

We hebben toen veel met mijn schoonouders gepraat. Die zijn echt fan van de Holtkamper Flyer en wisten goed alle voordelen op te noemen. We gingen overstag en kochten in 2012 een Holtkamper Flyer (uit 2001). Het is eigenlijk een tent in een bak. Je kunt er een heleboel “meuk” in kwijt. Ook superfijn is het keukentje dat erbij zit. Mijn schoonvader heeft deze helemaal omgebouwd, compleet met spoelbak en laatjes. Dat keukentje is echt goud!

4. Waarom ga je graag kamperen?

Ik geef het vak biologie als docent en dat zie je ook wel terug denk ik in de reden waarom ik graag kampeer, hoe ik dat ervaar en wat ik daarin fijn vind. De omgeving is voor mij heel bepalend in het succes en het plezier dat ik beleef aan mijn vakantie. Met kamperen realiseer ik me dat je zo weinig nodig hebt in het leven. Hier thuis met al die luxe spullen… Als je gaat kamperen dan besef je dat je dat helemaal niet nodig hebt om gelukkig te zijn. Terug naar het ‘jagen en verzamelen’. Het oergevoel. Het klopt gewoon!

5. Wat is je favoriete vakantieland voor een kampeervakantie en waarom?

Dat is denk ik toch Frankrijk. Ze hebben daar wel begrepen hoe ze die ervaring kunnen creëren. Je kunt er fijn in het groen staan, de kampeerplekken zijn ruim en mooi aangelegd. Fijn barretje, koffie, broodjes. Gewoon de ultieme combi. De campings worden vaak gerund door Nederlanders en die hebben dat gewoon wel door. Hoe het werkt. De balans tussen goed, comfortabel eten en een rustige plek. Fransen zijn niet zo netjes, de plek is niet helemaal duidelijk. Ik vind dat wel fijn, dat rommelige.

6. Wat is jouw favoriete kampeerseizoen en waarom?

De zomer! Ik hou van ouwehoeren bij de afwas (ik was én ik droog) en kan rustig een uur weg zijn. In de zomer zijn er veel mensen, er is een beetje reuring op de camping en in de omgeving is er veel te doen.

7. Blijf je liever op camping of ga je erop uit?

Ik kan best een dag op de camping zijn en niks doen, maar ik vind het ook leuk om even naar het dorpje of een leuk restaurantje te gaan. Ik denk dat we 75% van de tijd weg zijn en 25% op de camping. Eef kan heel lang met een boekje zitten en is minder snel onrustig. Ik neem ook altijd mijn fiets (mountainbike) mee. Ik moet ook echt even sporten. We houden best wel van wandelen. Misschien kunnen we dit jaar met z’n tweeën op pad, terwijl de dames zich vermaken op de camping.

8. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Er moeten wel mensen zijn, maar ik hou van een grote plek. Zoveel ruimte alsof ik alleen op de camping sta. Niet dat ik de hele tijd m’n buurman hoor hoesten. Ik zoek de mensen wel op als ik dat zelf wil. En verder natuurlijk groen, met bomen en natuurwater erbij. Het is wel fijn als er aandacht is voor gastronomie. Dat je er bijvoorbeeld goede koffie of biertjes kan halen. Dat vind ik misschien nog wel belangrijker dan het sanitair.

9. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

Ik volg best wel wat campings op Instagram die ik bijvoorbeeld vind op Zoover. Ik kijk dan op Instagram ter inspiratie, maar ook om te zien of het waar is wat ze schrijven. Daarnaast vraag ik tips aan goede vrienden en kennissen waarvan ik weet dat ze een beetje dezelfde interesses hebben en dingen leuk vinden als wij. En ik houd zelf ook een lijstje bij die ik dan weer deel in mijn eigen omgeving. Bij de bibliotheek haal ik wel eens een charmegids om door te bladeren. Ook een goede tip: het boekje Campings waar je blij van wordt van Kleine Globetrotter. Een boekje met 25 kindvriendelijke en sfeervolle campings in Nederland, getipt door gezinnen die er zelf zijn geweest.

10. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

Een klein espresso ding voor het fornuis (een percolator). Als ik dat niet heb, dan word ik stront chagrijnig. En een goede koelkast voor koude biertjes en koude drankjes. Een goed bed is toch ook wel heel fijn.

11. Wat is de beste kampeeruitvinding die je kent (of wat zouden ze echt nog uit moeten vinden)?

De vouwwagen zelf! Als je ziet hoe dat ding gemaakt is: hoe klein hij is als hij ingeklapt is en hoe groot als hij uitgeklapt is. De snelheid en het gemak waarmee je hem open klapt. Ze maken het niet meer zoals toen.

12. Wat was jouw mooiste kampeervakantie tot nu toe?

We gaan eigenlijk nooit naar dezelfde camping, maar dat hebben we één keer gedaan in Frankrijk, naar de Creuse. Geen idee hoe we daar terecht zijn gekomen, misschien wel via een gidsje? Maar alles aan die camping klopte gewoon! En op de middelbare school ben ik met een vriend op fietsvakantie gegaan met de tent. We zijn vanuit Rosmalen naar Roermond gefietst en hebben daar de tent opgezet. Fantastische ervaring gehad!

13. Wat is jouw ultieme kampeerdroom?

Ik heb er eigenlijk wel twee:

  1. Ik zou het heel leuk vinden om met mijn hele gezin op fietsvakantie te gaan, bijvoorbeeld de Zuiderzee route fietsen. Met een lichtgewicht tentje en spulletjes. Misschien moet ik dit eerst 1 op 1 oefenen met de dames.
  2. Of met een camper door de nationale parken van Amerika. Ik zou dan kiezen voor een camper vanwege de afstanden die nogal groot zijn. Misschien is dat mooi als een afsluitende reis voordat de dames niet meer mee willen op gezinsvakantie.

14. Heb je wellicht nog enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Het moment dat je vertrekt, is al vakantie. Als je bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk rijdt, doe dat lekker in twee delen. Ga niet lopen jakkeren. Koop lekkere dingetjes voor onderweg, stop regelmatig. Niet op een vrijdag of zaterdag vertrekken, maar gewoon doordeweeks. Dat scheelt zoveel in hoe je aankomt.

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Als je voor je tent zit, ga eens stil zitten en speuren en kijken wat je ziet. Neem je verrekijker mee en ga eens echt zien! Er zit een verschil tussen kijken en zien. Dan is de natuur zo gaaf. Ik kan hier uren naar koekeloeren. Daar word ik heel rustig van. Keet doet wel eens met me mee en kan daar dan ook zo van genieten.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.