“Omarm de reis zelf als een stukje vakantie”

Kampeerder in beeld: interview Leonie

Deze maand in ‘Kampeerder in Beeld’: vouwwagen kampeerder Leonie (38) die enthousiast haar kampeer avonturen deelt. Van nostalgische vouwwagen trips als klein meisje tot de kampeervakanties nu met haar man Sebastiaan (36) en kids Lucas (8) en Chloé (6). Ze geeft de voorkeur aan sfeervolle, niet al te grote campings in Frankrijk, waar ze geniet van de vrijheid, het kneuterige buitenleven en zelfs de afwas. Haar grootste irritatie? Smerig sanitair en luidruchtige buren. Ze waardeert praktische tools zoals vliegenverjagers en een goed lichtplan voor haar vouwwagen.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Ik ben Leonie (38 jaar) en ik ga kamperen met mijn man Sebastiaan (36 jaar) en mijn twee kinderen Lucas (8 jaar) en Chloé 6 jaar. Soms kamperen we samen met vrienden erbij. Dat gaat in Nederland wat makkelijker. Opa en oma komen dan ook langs. Dit is wel echt het eerste jaar dat we met z’n vieren zijn weg geweest.

2. Hoe lang kampeer je al?

Vroeger, met mijn ouders en mijn broertje ging ik al kamperen. In een vouwwagen Alpen Kreutzer. Ik denk ongeveer tot mijn vijftiende. Totdat ik als puber niet meer mee wilde en liever alleen thuis bleef. En daarna ging ik studeren en toen mocht ik niet meer mee. Sebastiaan en ik zijn vroeger samen nooit gaan kamperen. Pas toen we kinderen kregen. We kochten in 2020 een vouwwagen uit het jaar kruik en vanaf die dag zijn we hooked. Dit was dus het vierde jaar dat we met ons gezin zijn gaan kamperen.

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Ik ben een vouwwagenkampeerder. Wel een beetje een luxe kampeerder. In die zin dat in een tent op de grond me minder comfortabel lijkt dan in een vouwwagen. Althans, dat beschouw ik al als luxe.

We hebben onze eerste vouwwagen gekocht voor 450 euro op Marktplaats. Gewoon om het te proberen met de kinderen. De hele inboedel en camping gear zat erbij. Kasten, tafel, stoelen. 35 borden, messen, vorken, badminton sets, jeux de boule. We hadden het ding niet eens opengeklapt. Misschien alleen het slaapgedeelte. Het was een soort surprise ei.

Nee wacht! Het ging nog anders. Het was in corona tijd. Een collega van mij had een camping geboekt, maar besloot uiteindelijk niet te gaan. Haar zus had nog wel een tent – die al 15 jaar op zolder lag – en die konden we wel lenen. Maar hoe dichter bij de vakantie kwam, hoe meer duidelijk werd dat die tent misschien niet eens waterdicht was. Dus we hadden een campingplaats, maar nog geen kampeermiddel. En toen moesten we heel snel wat regelen.

We zijn twee jaar met die oude vouwwagen gaan kamperen. Het tweede jaar klapten we hem dicht en toen scheurde het hele tentdoek. Toen wisten we wel dat we kamperen met de vouwwagen heel leuk vonden en zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe vouwwagen waar we nog een aantal jaren mee vooruit kunnen. Na een bezoek aan De Wit in Schijndel en de Vouwwagen specialist in Boxtel kochten we uiteindelijk een Europacamper Sunliner, een zusje van Cabanon.

4. Waarom ga je graag kamperen?

Vrijheid, ongedwongen, lekker kneuteren, betaalbaar, leuke mensen. Totaal anders dan thuis. Je hoeft mij echt niet in een hotel te zetten. Ja, voor een weekendje weg, maar twee weken met de kinderen in een hotel… Ik moet er niet aan denken. Ik vind dat kneuterige echt heel leuk, maar ook de vrijheid die we allemaal voelen in de ruimte die je hebt op de camping. Zelfs het afwassen vind ik leuk. De kinderen spelen de hele dag buiten en maken vriendjes. Wij kunnen ook heerlijk ontspannen in de natuur.

5. Hoeveel weken per jaar gaan jullie kamperen?

Drie weken per jaar. Ohnee, vier! We gaan ook een weekje proefkamperen in juni. Het liefste zou ik meer weken per jaar gaan. Bijvoorbeeld ook in de meivakantie. Maar ik ben ook wel echt een beetje een mooi weer kampeerder.

6. Wat is je favoriete vakantieland voor een kampeervakantie en waarom?

Ja, ik denk toch wel Frankrijk. Alhoewel ik Italië ook heerlijk vind. Toch gaat mijn voorkeur uit naar Frankrijk. Ik ben echt een francofiel. Ik heb er even gewoond en ging er altijd met mijn ouders naar toe. Vroeger werd ik ’s ochtends op pad gestuurd naar het winkeltje om “deux baguettes” te halen en nu doen onze kinderen dat. Ik spreek ook redelijk Frans, want ik heb als au pair in Parijs en Brussel gewerkt. Dat vind ik toch wel fijn. Dat je de taal spreekt. Zeker met jonge kinderen.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

7. Wat is jouw favoriete kampeerseizoen en waarom?

De zomer! Zoals ik al zei: ik ben een mooi weer kampeerder. Ik houd van de lange avonden met een wijntje voor de tent. De kinderen die tot laat buiten spelen. Kanoënen. Uitslapen. *droomt weg*

8. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Niet te groot, geen “holladiee” camping. Kun je daar wat mee? Geen disco’s en het liefst ook met wat lokale bevolking. Niet dat het zo’n Nederlandse enclave is. Ik moet me wel in het vakantieland voelen. En er moet wel wát te doen zijn. Ik moet er minstens kunnen zwemmen. En er mag wel wat animatie zijn… ik heb ook vakantie!

9. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

Van Google en van horen zeggen. Bijvoorbeeld mijn beste vriendinnetje staat nu in Duitsland en die stuurt wel hele mooie foto’s door van het Zwarte Woud. Daar wil ik ook wel eens naar toe!

10. Wanneer komt bij jullie de tent, caravan, camper uit de stalling?

Vaak halverwege juni voor het eerst. Dan gaan we proef-kamperen. We doen niets aan voorbereidend werk, pakken de boel gewoon in en vertrekken. En dan kijken we wat er ontbreekt voor de ‘grote’ vakantie. Ik loop geen checklist na. Misschien doet Sebas dat wel? Die is meer van de technische kant.

11. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

De campingkasten vind ik wel echt heel fijn. Die je in elkaar kan zetten met stokken. Die hadden we vroeger niet hoor. Dan leefden we gewoon uit de koffer. En zo’n vliegenverjager. Dat je kunt ontbijten zonder dat er vliegen of wespen op je eten gaan zitten.

12. Wat was jouw mooiste kampeervakantie tot nu toe?

Ieder reis heeft zijn eigen charme en ik vind ze allemaal leuk. De vakanties zijn niet met elkaar te vergelijken. Op vakantie naar het buitenland vind ik wel écht leuker dan in Nederland. Er heerst een andere cultuur, mensen, eten. In Nederland gingen we in corona tijd, dus dat voelt misschien ook wel anders. En ik vind de reis naar de bestemming ook leuk. Over van die Franse wegen met die idioten. Stoppen bij overvolle tankstations, broodjes eten onderweg, vieze wc’s trotseren en daarom lachen.

13. Wat is je grootste kampeerirritatie?

Smerig sanitair. Dat vind ik echt heel vervelend. En snurkende buurmannen. Of mensen die onnodig geluid maken waar ze zelf geen last van hebben. Zo stond er vorig jaar een Franse familie naast ons in een camper met airco. En die hoorde ik de hele nacht tikken en blazen en brommen, terwijl zij zelf heerlijk lagen te tukken in de koelte. Eigenlijk onnodige luxe waar andere mensen last van hebben.

14. Heb je wellicht nog enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Neem zo’n vliegen ding mee! En als het kan, vervang je voorflap door van dat vliegengaas. Dat vind ik ook echt heel fijn aan onze vouwwagen. Als je hem open doet, dan leef je echt buiten, maar dan zonder die vervelende beestjes. Sebastiaan heeft een soort lichtplan bedacht voor de tent. Als je daar één keer goed over nadenkt dan heb je daar de hele vakantie profijt van. Oh, en check je slaapzak voordat je erin stapt! Als kind was er ooit een kikker in mijn voeteneinde gekropen, brrrrr.

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Dat ik denk dat veel mensen best een beetje bang zijn voor een eerste keer kamperen: “pleerol onder de arm naar het toiletgebouw”. Maar het heeft ook zoveel leuke kanten! You hate it or you love it. Je weet echt nooit helemaal waar je terecht komt. Haar ultieme tip: omarm de reis zelf ook als een stukje vakantie. Gewoon op het moment zodra je de deur achter je dicht trekt. Neem het zoals het komt.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.