“Voel als gezin én als individu wat je nodig hebt”

Kampeerder in beeld: interview Marleen

Deze maand in beeld: Marleen, een 46-jarige moeder en leerkracht die samen met haar gezin – bestaande uit Mark (57 jaar), haar twee zoons (18 en 15 jaar) en hun trouwe viervoeter – de campingwereld trotseert in hun geliefde Canvascamp Bell tent. Ontdek waarom Frankrijk haar onbetwiste favoriete kampeerbestemming is. Welke middelen ze meeneemt op haar vakanties, wat voor soort campings favoriet zijn en waarom ze verlichting in allerlei kleurtjes heeft. Laat je inspireren door haar tips voor een ontspannen kampeervakantie.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Ik ben Marleen, 46 jaar en ik ben moeder en leerkracht. Ik kampeer het liefste met mijn gezin bestaande uit Mark (57 jaar) en onze twee zoons (18 en 15 jaar). En de hond, die gaat ook mee! Soms kamperen we samen met vrienden. Afgelopen jaar zijn we voor het eerst zonder onze oudste zoon op vakantie geweest. Dat was wel gek. Het vroeg om hele andere kampeerskills van ons, want onze jongste zoon viel nu veel meer op ons terug. We waren naar een nieuwe plek gegaan waar we nog niet eerder zijn geweest.

2. Hoe lang kampeer je al?

Ik ben echt met kamperen opgegroeid. Van jongs af aan ging ik met mijn ouders mee kamperen. Eerst in een vouwwagen en daarna in huurtenten. We gingen eigenlijk altijd naar Frankrijk.

Met Mark ben ik begonnen in een heel klein, lek punttentje. Het stond vol met potjes en pannetjes om de regen op te vangen. Sinds 8 jaar hebben we ‘de circustent’. Mark en ik gaan samen eigenlijk ook altijd naar Frankrijk op vakantie. We zijn twee keer naar Duitsland geweest, maar Frankrijk blijft toch echt mijn favoriete bestemming.

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Ik verbaas me altijd over de hoeveelheid spullen die we meenemen. Ik wil eigenlijk het liefste heel minimaal op vakantie, maar wat spulletjes betreft, lukt het me niet. Kleedjes, leuk servies, kaarsjes, slingers, lampjes, Lafuma stoeltje… Nou, daar ga je al! Gelukkig pas alles in onze aanhanger, de auto en de dakkoffer. De tent is toch echt wel mijn huisje voor drie weken.

Ik ben een hele makkelijke kampeerder. Heel chill, go with the flow. Het liefste loop ik de hele dag in bikini. We maken weinig plannen: eten, drinken en ontspannen en heel veel lezen. Wij dan, de jongens niet!

We hebben acht jaar geleden een Canvascamp Bell tent gekocht. Ik heb deze ooit gezien bij een tentenshow bij Fort aan de Klop en ik kreeg er zo’n blij gevoel van. Toen waren we om. Mark wil altijd héél veel stroomkabels mee hebben. En als we dan op de camping zitten en iemand mist zo’n kabel, dan is hij de eerste die roept “ik heb er nog wel een, moet je hem lenen?” Vindt ‘ie heerlijk. Dat hij dan mensen kan helpen en gezellig een praatje kan maken.

4. Waarom ga je graag kamperen?

Je hoort de natuur en je voelt het. De geur, de vogels, de buren op de camping, het leven. Het gevoel dat je al die overbodige spullen niet nodig hebt. Heerlijk!

5. Wat is je favoriete land voor een kampeervakantie en waarom?

Frankrijk! Het is dichtbij, het weer is (vaak) goed, mooie plekken, heel divers, vrij. Tikkeltje gewenning, maar altijd zo heerlijk. Ik heb ook geen probleem met ‘de Fransen’. Dat norse vind ik wel een beetje schattig. Het mooiste plekje ligt ergens nabij Vaison-la-Romaine in Vaucluse. We zijn ooit op deze camping terechtgekomen via vrienden die ons uiteindelijk ‘het geheim’ hebben verteld. 

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

6. Wat is jouw favoriete kampeerseizoen en waarom?

De zomer! Ik wil lekker buiten zijn. In het water liggen, wandelen, lekker luieren, struinen, lezen. 

7. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Een natuurcamping of charmecamping die een klein beetje comfort biedt. Bijvoorbeeld dat je ’s ochtends vers brood kan halen. Dat er elektra is, genoeg douches en wc’s en we hebben graag een royale plek.

8. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

Van vrienden en vriendinnen waar we samen leuke vakanties mee hebben beleefd. De plekken waar we komen, maar bijvoorbeeld ook dat het heel handig is om bestek te bewaren in een etui. Mijn lampjes-tik – we hebben verlichting in allerlei kleurtjes – komt echt door onze lievelingscamping waar géén verlichting op de plekken en paden is. Het eerste jaar liepen we rond met een waxinelichtje in een glazen potje, want dat wisten niet. Alle tenten daar zijn zo leuk verlicht! Het voelt een beetje als een festival op de camping. 

9. Wanneer komt bij jullie de tent, caravan, camper uit de stalling?

Twee dagen voor vertrek. Niet al te lang. Ik had altijd een inventarislijst, maar sinds vorige zomer heb ik dat losgelaten. Ik word daar zo ‘controllerig’ van. Zelfs de kaasrasp en de knoflookpers moeten dan mee.

10. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

Mijn percolator die rustig staat te pruttelen op een vuurtje, mijn melkopschuimer en de lampjes. De grootste kampeerluxe? Een koelkastje huren op de camping. Daar kan ik me echt op verheugen, want een volle koelkast = eten = samen = liefde. Onze vakantie bestaat heel erg uit samen zijn. Samen met vrienden, samen eten en drinken, in een karavaan door de rivier waden op zoek naar een mooi plekje om samen te BBQ’en.

11. Wat was jouw mooiste kampeervakantie tot nu toe?

De mooiste vakanties zijn voor mij als we ontspannen en in synergie zijn met elkaar. Het hoeft geen spektakel te zijn om me zo te voelen. Als ik me ontspannen voel en ik mooie natuur om me heen zie dan ben ik zo intens dankbaar. Dan kan ik Frankrijk bij wijze van spreken ook in mezelf voelen. 

12. Wat is je grootste kampeer irritatie?

Als ik vergeten ben om brood te bestellen. Of natte spullen, dat vind ik ook echt heel irritant. Oh, en ook als mijn man midden in de nacht de rits van de tent open en dicht doet om naar de wc te gaan. Daar word ik wakker van en dan kan ik niet meer slapen.

13. Heb je wellicht enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Voor ons werkt het goed als alle activiteiten die we willen ondernemen op en direct aan de camping kunnen. Als je met de auto ergens naar toe moet gaan rijden komt er meer regelwerk en timing bij kijken. Zoek een camping en een omgeving uit die past bij wat jij wil doen in een vakantie. 

14. Wat is jouw ultieme kampeerdroom?

Dan zou ik langer willen kamperen. Bijvoorbeeld zes weken! En dan zou ik wel zo’n hele stoere Aart Kok Zambezi vouwwagen willen hebben. Die vind ik zo tof!

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Kamperen is (soms best) hard werken. Probeer deze taken mindful te benaderen; het hoort er nu eenmaal bij. Waardeer het wandelingetje naar het toilet. Neem de tijd om om je heen te kijken en naar de geluiden te luisteren. Gun jezelf wat je op dat moment nodig hebt. Voor mij betekent dat, te midden van alle gezelligheid, genieten van wandelingen en lezen. Tijdens de vakantie mag je als gezin én als individu ervaren en doen waar jij behoefte aan hebt.