“Ik kampeer het hele jaar door “

Kampeerder in beeld: interview Rene

 

Je komt ze overal tegen: de Nederlandse (medekampeerder). Logisch natuurlijk want kamperen is in Nederland een populaire vorm van vakantie vieren. Maar wie zijn dit nou precies? Welke landen bezoeken ze graag? En welk kampeermiddel is favoriet? Deze maand in Kampeerder in Beeld: Rene. Kamperen doet hij het hele jaar door. Samen met zijn vrouw en tienerdochters trekt hij er graag op uit met zijn grote Land Cruiser en offroad vouwwagen. Of hij gaat een weekendje weg met één van zijn dochters in een trekkerstentje. In de winter gaat hij met vrienden op pad met een tipi met een houtkachel erin.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Ik ben Rene (51 jaar), getrouwd met Astrid (51 jaar). Samen hebben we twee dochters, Annabel (19 jaar) en Stephanie (15 jaar). Gelukkig gaan we er nog steeds met z’n vieren op uit. En sinds drie jaar gaat ons zwerfhondje uit Spanje (Diesel) ook overal mee naar toe.

2. Hoe lang kampeer je al?

Ik begon met kamperen toen we nog met z’n tweeën waren. Dan gingen we met de motor weg. Astrid achterop en dan namen we alle spullen op de motor. Dat is zo’n 25 jaar geleden. Tent en slaapzak in een waterdichte tas bovenop en de rest in de koffers aan de zijkant.

2. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Ik ben een avontuurlijke kampeerder, soms tot ergernis van mijn dochters. Wij gaan graag kamperen met een grote Land Cruiser en met een soort offroad vouwwagen – die geïmporteerd is uit Zuid-Afrika – trekken we rond. We staan zelden langer dan een paar dagen op dezelfde plek. Hiervoor hadden we zo’n tien jaar een daktent. Dat was de vaste stek van onze oudste dochter. Daarnaast hadden we een Australische 30-seconds tent, die staat letterlijk in 30 seconden, en hier sliepen we met de rest van het gezin.

4. Hoeveel weken per jaar?

Ik ga toch wel tussen de 5 en 7 weken per jaar kamperen met diverse soorten kampeermiddelen. Astrid en de kinderen gaan niet altijd mee. Wel op de zomervakantie van een aantal weken. Daarnaast ben ik lid van de LandCruiser club. Daarmee houden we kampeerweekenden in Nederland en reizen we over de hele wereld.

Ook ga ik graag weekendjes weg met mijn dochters. Dan zoeken we leuke wandelroutes en trekken er met een rugzak en een trekkerstentje op uit. Of we varen met een kano door de Biesbosch. Daar zijn ook leuke camping waar je kunt kamperen.

Ik kampeer het hele jaar door. In de winter ga ik met vrienden op pad met een tipi met een houtkachel erin.

5. Wat is je favoriete vakantieland voor een kampeervakantie en waarom?

Ik heb niet echt een favoriet vakantieland, maar de landen waar je campings hebt waar je kan aanwaaien wanneer het je uitkomt en waar nog weinig toerisme is zijn toch wel favoriet. Bijvoorbeeld Zweden, Engeland, Slowakije, Zweeds Lapland. Polen heeft ook hele mooie plekjes. We hebben ooit een geweldige rondreis door de Baltische staten gemaakt (2017) met een groep vrienden. Echt een aanrader! De Balkan staat ook nog hoog op mijn verlanglijstje.

6. En waar kunnen we jullie dit jaar vinden in de zomer?

Dit jaar gaan met de Landcruiser Club naar naar Ierland. In totaal met 6 Land Cruisers en 1 Landrover (van de gids). We beginnen in het Noord-Ierland en dan rijden we eerst naar het noorden van Noord-Ierland. Daarna steken we over naar het Noord-Westen van de republiek Ierland richting Donegal.

7. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

Ik denk dat ik toch wel heel veel inspiratie van het internet haal (Google en YouTube). En uit verhalen en presentaties van andere leden van de Land Cruiser club. De leden van deze club typeren zich doordat ze echte reizigers zijn die al veel van de wereld hebben gezien op de mooiste plekken zijn geweest. Ze reizen met hun Land Cruiser bijvoorbeeld naar Afrika, Zuid-Amerika en de zijderoute in Azie.

8. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

Ik heb een Australische firepit. Degelijk, van RVS, waarop je kan je bbq’en, je kunt hem als vuurschaal gebruiken en je spoelt hem daarna gewoon met de tuinslang af (want hij roest niet). Je vouwt hem heel klein en snel op. Binnen 30 seconden!

9. Wat is de beste kampeeruitvinding die je kent (of wat zouden ze echt nog uit moeten vinden)?

Het blijft altijd concessies doen: of licht en klein of groot en zwaar. En alles wat er tussenzit. Nu ik zo nadenk, wat wel echt een goede uitvinding is: de Quilt. Bijvoorbeeld van het Amerikaanse Enlightenend equipment. Die kan je helemaal naar eigen wensen en kleuren samenstellen. Hij is super licht, je vouwt hem compact op en het slaapt super comfortabel (hij is overigens ook wel ultra-duur ;))

10. Heb je wellicht nog enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Als je kamperen leuk vindt en een echte natuurliefhebber bent, ga dan echt een keer winterkamperen. Je bent dan echt alleen in de natuur en kunt deze optimaal beleven. Het is vroeg en lang donker. Dat werkt sfeerverhogend en je komt veel meer tot rust.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.